W ten sposób zaoszczędzisz na kawie. Będzie równie pyszna i aromatyczna!

Kawa to napój bogów. Szczególnie w zimę, kiedy dużo trudniej jest się podnieść z łóżka i wyjść z domu na mróz. Niesprzyjające warunki pogodowe sprawiają, że dużo chętniej zatrzymujemy się w kawiarni, by zaopatrzyć się w kubek wypełniony pobudzającym płynem. Koszty takiej przyjemności są duże i powolnie rujnują nasz budżet. Korzystając z domowego sposobu możesz zaoszczędzić więcej, niż myślisz.

Nic tak nie rozgrzewa w zimowy poranek jak kubek kawy
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

MONSTRUALNE KWOTY
Nawet lekki zapach kawy pomaga nam się obudzić i sprawia, że chętniej podnosimy się z łóżka. Jej aromat potrafi uzależniać, a kilka niewielkich filiżanek pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Kawiarnie to naszym zdaniem jedno z najwspanialszych miejsc na spotkania biznesowe, z przyjaciółmi czy randki. Kubki z gorącą kawą o nasyconej, ciemnej barwie lub delikatną, mleczną pianką to smakowite uzupełnienie każdej wolnej chwili. Pojedynczy zakup kawy na miejscu lub na wynos to koszt około 12 złotych. Jeśli kupujesz ją codziennie, w dni robocze, miesięcznie wydajesz na kawę aż 240 złotych. Zamiast tego możesz wybrać tańszą, wygodniejszą, a równie smaczną opcję - przygotowywanie kawy w domu. Ta przygotowana w kawiarce potrafi naprawdę nas w sobie rozkochać.

NIE TAKA STRASZNA, JAK JĄ MALUJĄ
Prawdziwa włoska kawiarka może wydawać się nieco oporna, trudna w użytku i skomplikowana. Jej używanie nie jest jednak tak trudne i czasochłonne, jak może się to wydawać. Wystarczy kilka minut, by otrzymać kojący nasze zmęczenie napar. Jego aromat będzie równie intensywny, jak tego, który pijamy w kawiarniach, a koszt będzie dużo mniejszy. Kawę w kawiarce przygotujesz szybko i możesz ją ze sobą zabrać w termosie, który przez długi czas utrzyma jej ciepło. W zależności od preferencji możesz dodać do niej podgrzanego mleka krowiego lub roślinnego, miodu czy cukru. Jeśli chcesz otrzymać efekt jak spod rąk wykwalifikowanego baristy, dodaj odrobinę cynamonu lub gałki muszkatołowej.

Obraz
© 123RF.COM

KILKA KROKÓW DO IDEALNEJ KAWY
Nawet jeśli obawiasz się używania domowej kawiarki, spróbuj choć raz. W ten sposób przekonasz się, że to bajecznie proste i z łatwością wprowadzisz tę czynność do grona swoich porannych przyzwyczajeń. Zacznijmy od początku! Najpierw kup kawę, która będzie ci smakować - podczas wizyty w sklepie z ziarnami, zasięgnij rady specjalisty, który podpowie ci, na które powinnaś się zdecydować. Dobierze je do twojego gustu i smaku. Jeśli masz w domu młynek do kawy, kup kawę ziarnistą. To nie tajemnica, że najlepiej smakuje kawa zmielona chwilę przed parzeniem. Jeśli jednak nie posiadasz takiego sprzętu, dobrze przechowywana kawa mielona nie straci na jakości. Wodę przefiltruj w specjalnym pojemniku lub przegotuj, dzięki czemu w kawiarce nie będzie osadzał się kamień. Wlej ją do dolnej części kawiarki, tak by sięgała wyznaczonego poziomu. Na pojemniku zamontuj sitko i nasyp odpowiednią do rozmiaru kawiarki, zmieloną kawę. Nie ugniataj ziaren, jedynie delikatnie stuknij całością o blat, by równomiernie się rozłożyły. Następnie zakręć górną część, w której zbierze się kawa. Postaw na źródle ciepła i pozwól mu działać. Po około 4-5 minutach kawa przeleje się do górnej części, zacznie bulgotać i będzie gotowa do spożycia. Tak przygotowana kawa, podana w ulubionym kubku lub termosie błyskawicznie sprawi, że poczujesz się gotowa na każde wyzwanie.

Zobacz też: Kawa przedłuża życie. Sprawdź, ile filiżanek powinniśmy pić dla zdrowia

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy