Trwa ładowanie...

W ten sposób zaoszczędzisz na kawie. Będzie równie pyszna i aromatyczna!

Kawa to napój bogów. Szczególnie w zimę, kiedy dużo trudniej jest się podnieść z łóżka i wyjść z domu na mróz. Niesprzyjające warunki pogodowe sprawiają, że dużo chętniej zatrzymujemy się w kawiarni, by zaopatrzyć się w kubek wypełniony pobudzającym płynem. Koszty takiej przyjemności są duże i powolnie rujnują nasz budżet. Korzystając z domowego sposobu możesz zaoszczędzić więcej, niż myślisz.

W ten sposób zaoszczędzisz na kawie. Będzie równie pyszna i aromatyczna!Źródło: Fotolia
d284iud
d284iud

MONSTRUALNE KWOTY
Nawet lekki zapach kawy pomaga nam się obudzić i sprawia, że chętniej podnosimy się z łóżka. Jej aromat potrafi uzależniać, a kilka niewielkich filiżanek pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Kawiarnie to naszym zdaniem jedno z najwspanialszych miejsc na spotkania biznesowe, z przyjaciółmi czy randki. Kubki z gorącą kawą o nasyconej, ciemnej barwie lub delikatną, mleczną pianką to smakowite uzupełnienie każdej wolnej chwili. Pojedynczy zakup kawy na miejscu lub na wynos to koszt około 12 złotych. Jeśli kupujesz ją codziennie, w dni robocze, miesięcznie wydajesz na kawę aż 240 złotych. Zamiast tego możesz wybrać tańszą, wygodniejszą, a równie smaczną opcję - przygotowywanie kawy w domu. Ta przygotowana w kawiarce potrafi naprawdę nas w sobie rozkochać.

NIE TAKA STRASZNA, JAK JĄ MALUJĄ
Prawdziwa włoska kawiarka może wydawać się nieco oporna, trudna w użytku i skomplikowana. Jej używanie nie jest jednak tak trudne i czasochłonne, jak może się to wydawać. Wystarczy kilka minut, by otrzymać kojący nasze zmęczenie napar. Jego aromat będzie równie intensywny, jak tego, który pijamy w kawiarniach, a koszt będzie dużo mniejszy. Kawę w kawiarce przygotujesz szybko i możesz ją ze sobą zabrać w termosie, który przez długi czas utrzyma jej ciepło. W zależności od preferencji możesz dodać do niej podgrzanego mleka krowiego lub roślinnego, miodu czy cukru. Jeśli chcesz otrzymać efekt jak spod rąk wykwalifikowanego baristy, dodaj odrobinę cynamonu lub gałki muszkatołowej.

123RF.COM
Źródło: 123RF.COM

KILKA KROKÓW DO IDEALNEJ KAWY
Nawet jeśli obawiasz się używania domowej kawiarki, spróbuj choć raz. W ten sposób przekonasz się, że to bajecznie proste i z łatwością wprowadzisz tę czynność do grona swoich porannych przyzwyczajeń. Zacznijmy od początku! Najpierw kup kawę, która będzie ci smakować - podczas wizyty w sklepie z ziarnami, zasięgnij rady specjalisty, który podpowie ci, na które powinnaś się zdecydować. Dobierze je do twojego gustu i smaku. Jeśli masz w domu młynek do kawy, kup kawę ziarnistą. To nie tajemnica, że najlepiej smakuje kawa zmielona chwilę przed parzeniem. Jeśli jednak nie posiadasz takiego sprzętu, dobrze przechowywana kawa mielona nie straci na jakości. Wodę przefiltruj w specjalnym pojemniku lub przegotuj, dzięki czemu w kawiarce nie będzie osadzał się kamień. Wlej ją do dolnej części kawiarki, tak by sięgała wyznaczonego poziomu. Na pojemniku zamontuj sitko i nasyp odpowiednią do rozmiaru kawiarki, zmieloną kawę. Nie ugniataj ziaren, jedynie delikatnie stuknij całością o blat, by równomiernie się rozłożyły. Następnie zakręć górną część, w której zbierze się kawa. Postaw na źródle ciepła i pozwól mu działać. Po około 4-5 minutach kawa przeleje się do górnej części, zacznie bulgotać i będzie gotowa do spożycia. Tak przygotowana kawa, podana w ulubionym kubku lub termosie błyskawicznie sprawi, że poczujesz się gotowa na każde wyzwanie.

Zobacz też: Kawa przedłuża życie. Sprawdź, ile filiżanek powinniśmy pić dla zdrowia

d284iud
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d284iud
Więcej tematów