Szklanka zdrowia
Smaczny i zdrowy zamiennik popularnych napojów gazowanych, bogatych w substancje słodzące, konserwanty oraz barwniki. Kwas chlebowy, oczywiście wytwarzany z naturalnych produktów, w wyniku fermentacji chleba, może być wartościowym składnikiem naszej diety.
Dla orzeźwienia
Ciemnozłoty napój o słodko-kwaśnym smaku i przyjemnym słodowym aromacie, docenimy w gorący dzień. Przed wiekami kwas chlebowy był szczególnie ceniony na polskiej wsi, ponieważ znakomicie gasił pragnienie i orzeźwiał w czasie ciężkiej pracy. „Od dawien dawna słynie napój zdrowy: kwas chlebowy, pajda chleba za pazuchę, bukłak kwasu i chłop gotów w pole. W gorącą posuchę” – głoszą słowa ludowej przyśpiewki.
Dla lepszego trawienia
Kwas chlebowy to jeden z najsilniejszych naturalnych probiotyków, czyli zbiorowiska dobroczynnych bakterii, które przywracają równowagę mikroflory jelitowej i pozytywnie wpływają na prawidłową pracę układu pokarmowego. Drobnoustroje oczyszczają również organizm z toksycznych odpadów, dzięki czemu zapewniają lepsze samopoczucie, sprawniejszą koncentrację i większą energię życiową.
Dla uporania się ze stresem
W codziennym życiu współczesnego Polaka nie brakuje sytuacji, które fatalnie wpływają na system nerwowy, zaburzając równowagę psychiczną i fizyczną. Jak radzić sobie ze stresem? Wprowadzając do jadłospisu produkty bogate w witaminy z grupy B, praktycznie nie wytwarzane przez organizm. Kwas chlebowy jest bogatym źródłem tych substancji.
Dla poprawy odporności
Kwas chlebowy, oczywiście produkowany z naturalnych składników, dostarcza solidnej dawki witaminy C, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jej niedobory powodują m.in. znaczące osłabienie układu odpornościowego, co przekłada się na zwiększoną skłonność do rozmaitych infekcji.
Dla powstrzymania procesów starzenia
Napój powstający w wyniku tzw. niedokończonej fermentacji chleba jest bogatym źródłem witaminy E, nieprzypadkowo zwanej „witaminą młodości”. To jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenie organizmu i zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów. Witamina E pomaga też uporać się z długotrwałymi stanami zapalnymi, a nawet opóźnia rozwój choroby Alzheimera.
Dla uniknięcia problemów z prostatą
Gruczoł otaczający cewkę moczową sprawia mężczyznom sporo problemów. Najpowszechniejsze i jednocześnie najbardziej uciążliwe schorzenia związane z tym organem to przerost prostaty, zapalenie gruczołu krokowego i nowotwór prostaty. By zmniejszyć ich ryzyko, warto wprowadzić do jadłospisu produkty bogate w cynk, na przykład kwas chlebowy.
Dla uporania się z wzdęciami
Uciążliwa dolegliwość często pojawia się po spożyciu pewnych pokarmów lub przejedzeniu. Brzuch wraca wówczas do pierwotnych rozmiarów w ciągu kilku lub kilkunastu godzin. Jak przyspieszyć ten proces? Popijając kwas chlebowy – silny probiotyk i bardzo skuteczne remedium na wzdęcia.
Dla złagodzenia objawów menopauzy
Kwas chlebowy to skarbnica selenu – mikroelementu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedną z jego licznych zalet jest łagodzenie dolegliwości związanych z przekwitaniem, gdy wiele kobiet skarży się na uderzenia gorąca, nadmierną potliwość, zaburzenia snu, zawroty głowy, uczucie zmęczenia, nastroje depresyjne, drażliwość czy kołatanie serca.