8 powodów, by pić kwas chlebowy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Szklanka zdrowia

Obraz
© 123RF

Smaczny i zdrowy zamiennik popularnych napojów gazowanych, bogatych w substancje słodzące, konserwanty oraz barwniki. Kwas chlebowy, oczywiście wytwarzany z naturalnych produktów, w wyniku fermentacji chleba, może być wartościowym składnikiem naszej diety.

/ 9Dla orzeźwienia

Obraz
© 123RF

Ciemnozłoty napój o słodko-kwaśnym smaku i przyjemnym słodowym aromacie, docenimy w gorący dzień. Przed wiekami kwas chlebowy był szczególnie ceniony na polskiej wsi, ponieważ znakomicie gasił pragnienie i orzeźwiał w czasie ciężkiej pracy. „Od dawien dawna słynie napój zdrowy: kwas chlebowy, pajda chleba za pazuchę, bukłak kwasu i chłop gotów w pole. W gorącą posuchę” – głoszą słowa ludowej przyśpiewki.

/ 9Dla lepszego trawienia

Obraz
© 123RF

Kwas chlebowy to jeden z najsilniejszych naturalnych probiotyków, czyli zbiorowiska dobroczynnych bakterii, które przywracają równowagę mikroflory jelitowej i pozytywnie wpływają na prawidłową pracę układu pokarmowego. Drobnoustroje oczyszczają również organizm z toksycznych odpadów, dzięki czemu zapewniają lepsze samopoczucie, sprawniejszą koncentrację i większą energię życiową.

/ 9Dla uporania się ze stresem

Obraz
© 123RF

W codziennym życiu współczesnego Polaka nie brakuje sytuacji, które fatalnie wpływają na system nerwowy, zaburzając równowagę psychiczną i fizyczną. Jak radzić sobie ze stresem? Wprowadzając do jadłospisu produkty bogate w witaminy z grupy B, praktycznie nie wytwarzane przez organizm. Kwas chlebowy jest bogatym źródłem tych substancji.

/ 9Dla poprawy odporności

Obraz
© 123RF

Kwas chlebowy, oczywiście produkowany z naturalnych składników, dostarcza solidnej dawki witaminy C, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jej niedobory powodują m.in. znaczące osłabienie układu odpornościowego, co przekłada się na zwiększoną skłonność do rozmaitych infekcji.

/ 9Dla powstrzymania procesów starzenia

Obraz
© 123RF

Napój powstający w wyniku tzw. niedokończonej fermentacji chleba jest bogatym źródłem witaminy E, nieprzypadkowo zwanej „witaminą młodości”. To jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenie organizmu i zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów. Witamina E pomaga też uporać się z długotrwałymi stanami zapalnymi, a nawet opóźnia rozwój choroby Alzheimera.

/ 9Dla uniknięcia problemów z prostatą

Obraz
© 123RF

Gruczoł otaczający cewkę moczową sprawia mężczyznom sporo problemów. Najpowszechniejsze i jednocześnie najbardziej uciążliwe schorzenia związane z tym organem to przerost prostaty, zapalenie gruczołu krokowego i nowotwór prostaty. By zmniejszyć ich ryzyko, warto wprowadzić do jadłospisu produkty bogate w cynk, na przykład kwas chlebowy.

/ 9Dla uporania się z wzdęciami

Obraz
© 123RF

Uciążliwa dolegliwość często pojawia się po spożyciu pewnych pokarmów lub przejedzeniu. Brzuch wraca wówczas do pierwotnych rozmiarów w ciągu kilku lub kilkunastu godzin. Jak przyspieszyć ten proces? Popijając kwas chlebowy – silny probiotyk i bardzo skuteczne remedium na wzdęcia.

/ 9Dla złagodzenia objawów menopauzy

Obraz
© 123RF

Kwas chlebowy to skarbnica selenu – mikroelementu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedną z jego licznych zalet jest łagodzenie dolegliwości związanych z przekwitaniem, gdy wiele kobiet skarży się na uderzenia gorąca, nadmierną potliwość, zaburzenia snu, zawroty głowy, uczucie zmęczenia, nastroje depresyjne, drażliwość czy kołatanie serca.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców