Uczta na Halloween. Pomysły na halloweenową kolację

Choć Halloween budzi w Polsce skrajne emocje, wiele osób polubiło to amerykańskie święto o celtyckich korzeniach i chętnie włącza się do "strasznej" zabawy. Wychodzimy na tematyczne bale lub organizujemy przebierane imprezy w domu. Ważnym elementem takiego spotkania jest oczywiście menu. Skoro to ma być upiorna zabawa, jedzenie też powinno być w klimacie. Dziś podpowiadamy jak przygotować dania, idealne na halloweenową kolację.

Halloweenowa kolacjaHalloweenowa kolacja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Naturalne barwniki spożywcze

Każde dnie możemy zabarwić sięgając po specjalne barwniki spożywcze, co często wykorzystywane jest choćby w cukiernictwie. Jeśli jednak nie mamy zaufania do tajemniczych proszków czy spożywczych farbek w płynie, wykorzystajmy produkty, które mają naturalny ciemny kolor, albo te o właściwościach barwiących.

Najczęściej do nadawania potrawom czarnego koloru wykorzystuje się atrament z kałamarnicy. Świetnym barwnikiem jest jest też węgiel aktywny, który kupimy w każdej aptece. Przygotowując posiłek nie przesadzajmy jednak z jego ilością.

Stosując atrament z mątwy, węgiel czy gotowe barwniki spożywcze możemy niemal każdej potrawie nadać czarną barwę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne i proste przepisy na imprezę Halloween. Dynia pod wieloma postaciami

Czarne produkty spożywcze

Przygotowując klimatyczną kolację możemy też sięgnąć po produkty, których nie będziemy musieli "farbować". Czarnuszka, czarny sezam, lukrecja, kawior, czarna fasola, ciemne oliwki, jeżyny, pomidory, ale też czarny ryż czy makaron to produkty, które bez problemu dostaniemy w sklepie.

Warzywa i owoce o czarnej barwie warto włączyć do menu nie tylko w Halloween. Swój wyjątkowy kolor zawdzięczają bowiem bardzo cennym przeciwutleniaczom -antocyjanom. Antocyjany to barwniki, które znajdują się w czarnej, niebieskiej i fioletowej żywności i mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, wspierają pracę serca i układu krążenia, regulują poziom cukru i cholesterolu, wspierają odporność, mają właściwości przeciwzapalne i pomagają utrzymać właściwą wagę.

Czarne przystawki

Do przygotowania czarnych przystawek idealnie się nada czarny ser np. Czarny Zawisza. Można wykorzystać go do wielu zakąsek. Jedną z najprostszych będą czarne koreczki. Przygotujmy czarne produkty, jak pomidorki, oliwki, ser, winogrona, czarne papryczki i co nam jeszcze przyjdzie do głowy i nabijmy je na wykałaczki. Pamiętajmy, że nasze jedzenie nie musi być monochromatyczne. Jakiś czerwony dodatek, w postaci plasterka wędliny czy czerwonego warzywa z pewnością dodadzą im pikanterii.

Czarne kanapeczki. Przygotowanie czarnego pieczywa - czy to chleba, czy bułeczek nie jest trudne. wystarczy, że do ciasta dodamy trochę węgla aktywnego. Gdy mamy już czarne pieczywo, możemy zaszaleć. Liczba pomysłów na czarne kanapeczki jest nieograniczona. Możemy ograniczyć się do posmarowania chleba masłem (możemy je doprawić atramentem z mątwy) i posypania kawiorem. Będzie mrocznie i wykwintnie. Możemy też przygotować bardziej mroczną kanapkę, gdzie czerń chleba przełamiemy krwistą wędliną, a uzupełnimy czarnym serem, pomidorkami i czarnym sezamem. Z fasoli lub oliwek możemy też przygotować wyborną czarną pastę - to pyszny, łatwy i szybki sposób na czarne wykończenie halloweenowych kanapeczek.

Czarny makaron

W dużych marketach bez problemu kupimy czarny makaron barwiony atramentem z kałamarnicy. Najczęściej spotykane są nitki, ale zdarzają się też czarne rurki czy inne kształty. Makaron gotujemy al dente i podajemy z ulubionym sosem. Świetnie i bardzo mrocznie będzie wyglądał polany tradycyjnym sosem pomidorowym, ale możemy też podać makaron z innymi dodatkami. Jeśli chcemy, by na talerzy królowała czerń, ograniczmy się do oliwy i odrobiny startego sera. Możemy też sięgnąć po czarne oliwki i mule - wykwintny i jakże halloweenowy posiłek.

Na bazie czarnego makaronu możemy też przygotować rozmaite sałatki. W tym daniu lepiej sprawdzą się rurki. Dodatki? Oczywiście ser, oliwki, pomidory, czarna fasola, papryka - wszystko zależy od naszych upodobań i tego co akurat uda nam się dostać w sklepie.

Czarny ryż

Chorwackie czarne risotto z owocami morza to idealna propozycja na halloweenową kolację. Co więcej nie musimy się martwić o kolor składników. Oczywiście jeśli mamy czarny ryż do risotto, warto go użyć, ale nada się każdy. Za kolor potrawy będzie dodany pod sam koniec gotowania atrament z mątwy. Przygotowanie mrocznej wersji dania z ryżu nie nie różni się od klasycznej. Na oleju, najlepiej zmieszanym z masłem, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy owoce morza, zioła, przyprawy i sos pomidorowy. Chwilę dusimy i dodajemy wino. Wsypujemy ryż i gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna. Kiedy ryż wypije już cały płyn, dodajemy niewielką ilość gorącej wody, czynność powtarzamy, gdy ryż jest już ugotowany al dente. Na koniec dodajemy atrament z kałamarnicy, gotujemy jeszcze minutę i danie gotowe. Czarne, gorące, fantastyczne na Halloween.

A co do picia?

Czarna kawa czy herbata nasuwają się same jako propozycje halloweenowych napojów. Wybór jest jednak znacznie większy. W kilka minut i za naprawdę parę groszy przygotujemy np. czarną lemoniadę. Wystarczy woda, cytryna, miód (ewentualnie cukier czy inna substancją słodząca) i węgiel aktywny, który nada lemoniadzie upragnioną czarną barwę.

A jeśli mamy ochotę na czarne drinki? Nic prostszego, trzeba się tylko zaopatrzyć w butelkę czarnej wódki i połączyć z ulubionymi dodatkami. Gotowe!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy