Tyrolski strudel jabłkowy (South Tyrolean apple strudel)

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
    • 150 g bułki tartej
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 90 g cukru
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 50 g rodzynek
  • 1/16 l wody
  • 50 g orzeszków piniowych
    • Nadzienie:
    • 1 kg jabłek, np. odmiany Grafsztynek (Gravensteiner) albo Golden Delicious
  • 100 g stopionego masła do posmarowania ciasta
  • cynamon
  • skórka cytrynowa
  • szczypta soli

Przepis

Przesiej mąkę na stolnicę i wymieszaj z jajkami, solą i olejem. Drugą ręką stopniowo dodawaj wodę, aż ciasto osiągnie właściwą konsystencję i stanie się błyszczące. Uformuj kulę z ciasta i odstaw na pół godziny. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką papierze do pieczenia, aż będzie cienkie jak pergamin. Na 2/3 powierzchni placka ułóż przyrumienioną na maśle bułkę tartą i plasterki jabłek. Posyp cynamonem, skórką cytrynową, rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Zroluj strudel ściśle, rozpoczynając od strony z nadzieniem. Ułóż na natłuszczonej pozostałym masłem blaszce i piec w 220 stopniach (180 z termoobiegiem) przez pół godziny. Posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥