Tyrolski strudel jabłkowy (South Tyrolean apple strudel)
- Ciasto:
- 150 g bułki tartej
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- 90 g cukru
- 2 łyżki stołowe oleju
- 50 g rodzynek
- 1/16 l wody
- 50 g orzeszków piniowych
- Nadzienie:
- 1 kg jabłek, np. odmiany Grafsztynek (Gravensteiner) albo Golden Delicious
- 100 g stopionego masła do posmarowania ciasta
- cynamon
- skórka cytrynowa
- szczypta soli
Przesiej mąkę na stolnicę i wymieszaj z jajkami, solą i olejem. Drugą ręką stopniowo dodawaj wodę, aż ciasto osiągnie właściwą konsystencję i stanie się błyszczące. Uformuj kulę z ciasta i odstaw na pół godziny. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką papierze do pieczenia, aż będzie cienkie jak pergamin. Na 2/3 powierzchni placka ułóż przyrumienioną na maśle bułkę tartą i plasterki jabłek. Posyp cynamonem, skórką cytrynową, rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Zroluj strudel ściśle, rozpoczynając od strony z nadzieniem. Ułóż na natłuszczonej pozostałym masłem blaszce i piec w 220 stopniach (180 z termoobiegiem) przez pół godziny. Posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.
Przepis poleca Tyrolskie specjały
Podziel się opinią
Komentarze