Tyrolski strudel jabłkowy (South Tyrolean apple strudel)

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
    • 150 g bułki tartej
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 90 g cukru
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 50 g rodzynek
  • 1/16 l wody
  • 50 g orzeszków piniowych
    • Nadzienie:
    • 1 kg jabłek, np. odmiany Grafsztynek (Gravensteiner) albo Golden Delicious
  • 100 g stopionego masła do posmarowania ciasta
  • cynamon
  • skórka cytrynowa
  • szczypta soli

Przepis

Przesiej mąkę na stolnicę i wymieszaj z jajkami, solą i olejem. Drugą ręką stopniowo dodawaj wodę, aż ciasto osiągnie właściwą konsystencję i stanie się błyszczące. Uformuj kulę z ciasta i odstaw na pół godziny. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką papierze do pieczenia, aż będzie cienkie jak pergamin. Na 2/3 powierzchni placka ułóż przyrumienioną na maśle bułkę tartą i plasterki jabłek. Posyp cynamonem, skórką cytrynową, rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Zroluj strudel ściśle, rozpoczynając od strony z nadzieniem. Ułóż na natłuszczonej pozostałym masłem blaszce i piec w 220 stopniach (180 z termoobiegiem) przez pół godziny. Posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary