Trwa ładowanie...
d2psc1k
d2psc1k

Tyrolski strudel jabłkowy (South Tyrolean apple strudel)

Przepis
4.3
(22 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Ciasto:
    • 150 g bułki tartej
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 90 g cukru
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 50 g rodzynek
  • 1/16 l wody
  • 50 g orzeszków piniowych
    • Nadzienie:
    • 1 kg jabłek, np. odmiany Grafsztynek (Gravensteiner) albo Golden Delicious
  • 100 g stopionego masła do posmarowania ciasta
  • cynamon
  • skórka cytrynowa
  • szczypta soli
Przepis

Przesiej mąkę na stolnicę i wymieszaj z jajkami, solą i olejem. Drugą ręką stopniowo dodawaj wodę, aż ciasto osiągnie właściwą konsystencję i stanie się błyszczące. Uformuj kulę z ciasta i odstaw na pół godziny. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką papierze do pieczenia, aż będzie cienkie jak pergamin. Na 2/3 powierzchni placka ułóż przyrumienioną na maśle bułkę tartą i plasterki jabłek. Posyp cynamonem, skórką cytrynową, rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Zroluj strudel ściśle, rozpoczynając od strony z nadzieniem. Ułóż na natłuszczonej pozostałym masłem blaszce i piec w 220 stopniach (180 z termoobiegiem) przez pół godziny. Posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

Przepis poleca Tyrolskie specjały

d2psc1k

Podziel się opinią

Share
d2psc1k

d2psc1k
d2psc1k
d2psc1k