WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Tuńczyk w puszce - co trzeba wiedzieć przed zakupem?

Może być rozdrobniony bądź w kawałkach, w różnej zalewie, z dodatkami – tuńczyk to popularna ryba, którą Polacy wybierają przede wszystkim w puszce. Jednak zanim wrzucisz go do koszyka, sprawdź, czy wiesz, co kupujesz i jak wybrać tuńczyka najlepszej jakości.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Tuńczyk od lat niezmiennie należy do ryb, które Polacy wybierają najczęściej. Praktycznie w każdym sklepie spożywczym, supermarkecie czy dyskoncie dostaniemy tuńczyka w puszce. Wybór jest ogromny. Jak zatem podjąć dobrą decyzję i wybrać produkt dobrej jakości?

– Tuńczyka w puszce możemy kupić w kilku wariantach zalewy: w oleju, w wodzie lub w sosie własnym – mówi mgr Ewa Zygmanowska, dietetyk z Centrum Medycznego ENEL-MED. – Olejami dodawanymi do tuńczyka w puszce są olej sojowy, słonecznikowy lub rzepakowy. Najzdrowszy jest rzepakowy. Sojowy może być produkowany z odmian soi GMO. A dodatkowo taka konserwa dostarczy podwójnej porcji kalorii w porównaniu do pozostałych alternatyw – dodaje ekspertka.

W 100 g tuńczyka w oleju jest ok. 200 kcal. Tuńczyka w wodzie – ok. 110 kcal. Jeśli jednak nie liczymy kalorii i wolimy rybę w oleju, mgr Ewa Zygmanowska poleca tuńczyka zanurzonego w oleju rzepakowym, ewentualnie słonecznikowym. Dla osób dbających o linię najlepszy pod względem wartości energetycznej jest tuńczyk w wodzie, dietetyczka ENEL-MED zwraca jednak uwagę, że ma on mniej składników odżywczych i witamin.

Bo tuńczyk to zdrowa ryba, o czym warto pamiętać. Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B (wśród których na uwagę zasługuje zwłaszcza witamina B12, na niedobór której często cierpią wegetarianie – 100 g tuńczyka wystarcza na pokrycie całego dziennego zapotrzebowania!), a także witaminy A i D, fosfor, żelazo, wapń. Nie jest przy tym rybą tłustą, co stanowi istotny argument dla osób na diecie. Jego spożywanie obniża wysokie ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, likwiduje osłabienie i problemy ze snem, wzmacnia serce.

– Najzdrowszym rozwiązaniem jest kupowanie tuńczyka w sosie własnym – uważa mgr Ewa Zygmanowska. I dodaje: – Warto też kupować takiego, który jest w kawałku, a nie rozdrobniony, ponieważ rozdrobniony prawie nie ma witamin oraz najważniejszych składników, dla których powinniśmy jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, czyli kwasów tłuszczowych omega-3.

Dietetyczka apeluje, by przed zakupem zawsze sprawdzać skład produktu. Składniki na etykiecie umieszczone są od największej do najmniej procentowej zawartości – tego, co wymienione na pierwszym miejscu, w danym produkcie jest najwięcej. – Zawartość tuńczyka w puszce może się różnić nawet o kilkadziesiąt gramów i czasem ten tańszy ma w składzie więcej zalewy niż mięsa, a ilość białka, czyli wartość odżywcza również może być różna w zależności od producenta. Tak więc puszka puszce nierówna – zwraca uwagę specjalistka.

Po otwarciu upewnijmy się, że tuńczyk ma zwartą konsystencję, różowy kolor (bez żadnych plam) i przyjemny, subtelny zapach. Jeśli jest to ryba w oleju, to olej powinien być jasny.

Tuńczyk w puszce powinien zawierać rybę, zalewę (olej albo wodę) i sól. W sklepach można dostać tuńczyka z warzywami, takie mieszanki często jednak zawierają cukier i substancje zagęszczające (np. gumę guar). Pamiętajmy, że w tego typu produktach spada procentowa zawartość tuńczyka na rzecz pozostałych składników.

Z tuńczykiem jest jednak pewien problem: jak każda ryba kumuluje metale ciężkie, głównie rtęć. Im większa ryba, tym większa zawartość rtęci w jej mięsie. – Niestety w przypadku tuńczyka w puszce nie jesteśmy w stanie ocenić, z jakiego okazu pochodzi mięso – przyznaje mgr Ewa Zygmanowska, dodaje jednak, że tuńczyka warto spożywać właśnie ze względu na cenne składniki odżywcze. Z powodu rtęci do dwóch porcji tygodniowo spożycie tuńczyka powinny ograniczyć kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Tuńczyk to również ryba dająca szerokie pole do popisu w kuchni. Pasuje przede wszystkim do sałatek, kanapek, przekąsek i pierwszych dań (szczególnie z makaronem)
. To produkt lekkostrawny.

Ważna informacja dla osób dbających o środowisko: międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF (World Wide Fund for Nature) umieściła tuńczyka błękitnopłetwego (Thunnus thynnus) i żółtopłetwego (Thunnus albacares) na liście ryb zagrożonych, których nie należy kupować. Tym gatunkom grozi wyginięcie, a ich połowy poważnie szkodzą środowisku i wpływają negatywnie na różnorodność biologiczną mórz oraz oceanów.

W sklepach szukaj tuńczyków z certyfikatem MSC (zrównoważonego rybołówstwa), co oznacza, że takie ryby zostały złowione w sposób przyjazny środowisku, a ich populacje nie są zagrożone. W ostateczności pytaj o tuńczyka bonito (Katsuwonus pelamis).

RAF

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀