Trwa ładowanie...
d2ge2tg
17-06-2014 13:41

Truskawkowo-rabarbarowa Pavlova

Przepis
3.7
(15 głosów)
Oceń:
d2ge2tg
Składniki
  • BEZA
  • 240 g cukru
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
    • RABARBAROWY CURD
  • 450 g rabarbaru (posiekane łodygi)
  • 150 g cukru
  • 40 g masła
  • 4 żółtka
Przepis

Przygotowujemy bezę ubijając białko na sztywno i dodajemy do niej systematycznie po 1 łyżce cukru. Miksujemy dalej, aż masa będzie jednolita i dodajemy ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy.

Papierem do pieczenia wykładamy blachę i rysujemy na niej trzy okręgi o średnicy 15-20 cm. Wcześniej przygotowaną bezę staramy się nałożyć na okręgi i za pomocą szpatułki uformować gniazda, po czym wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy tak bezy w piekarniku przez 2-3 godziny. Musimy pamiętać, aby studzić je przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Kolejnym naszym krokiem będzie przygotowanie curdu. Umieszczamy rabarbar w garnku i gotujemy go do miękkości. Następnie przekładamy go do innego pojemnika i blendujemy na gładką masę a na koniec studzimy. W innym naczyniu łączymy ze sobą żółtka oraz cukier, które ucieramy i przelewamy do rondla. Wszystko podgrzewamy (cały czas mieszając) i kiedy uzyskamy ciepłą masę, dodajemy do niej mus z rabarbaru. Wszystko dalej mieszamy i podgrzewamy aż masa stanie się gęsta. Na samym końcu dodajemy kostki masła i wszystko rozpuszczamy. Kiedy masa wystygnie, przekładamy nią blaty tortu bezowego a na każde piętro kładziemy truskawki oraz kawałki surowego rabarbaru.
Życzymy smacznego!

Przepis poleca Kraina Sosny

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ge2tg
d2ge2tg
d2ge2tg
Więcej tematów
d2ge2tg