Truskawkowo-rabarbarowa Pavlova
- BEZA
- 240 g cukru
- 4 białka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- RABARBAROWY CURD
- 450 g rabarbaru (posiekane łodygi)
- 150 g cukru
- 40 g masła
- 4 żółtka
Przygotowujemy bezę ubijając białko na sztywno i dodajemy do niej systematycznie po 1 łyżce cukru. Miksujemy dalej, aż masa będzie jednolita i dodajemy ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy.
Papierem do pieczenia wykładamy blachę i rysujemy na niej trzy okręgi o średnicy 15-20 cm. Wcześniej przygotowaną bezę staramy się nałożyć na okręgi i za pomocą szpatułki uformować gniazda, po czym wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy tak bezy w piekarniku przez 2-3 godziny. Musimy pamiętać, aby studzić je przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Kolejnym naszym krokiem będzie przygotowanie curdu. Umieszczamy rabarbar w garnku i gotujemy go do miękkości. Następnie przekładamy go do innego pojemnika i blendujemy na gładką masę a na koniec studzimy. W innym naczyniu łączymy ze sobą żółtka oraz cukier, które ucieramy i przelewamy do rondla. Wszystko podgrzewamy (cały czas mieszając) i kiedy uzyskamy ciepłą masę, dodajemy do niej mus z rabarbaru. Wszystko dalej mieszamy i podgrzewamy aż masa stanie się gęsta. Na samym końcu dodajemy kostki masła i wszystko rozpuszczamy. Kiedy masa wystygnie, przekładamy nią blaty tortu bezowego a na każde piętro kładziemy truskawki oraz kawałki surowego rabarbaru.
Życzymy smacznego!
Przepis poleca Kraina Sosny
Podziel się opinią
Komentarze