Tradycyjny pleśniak. Ciasto, które przypomni ci smak dzieciństwa

Pleśniak to bardo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto. Delikatne kruche ciasto przełożone powidłami z bezową pianką i kruszonką. To pewniak wśród wypieków. Przepis jest bardzo stary, warto go jednak nieco odświeżyć. Autorka bloga "Radość kipiąca uśmiechem" zdradziła, jak pleśniaka przygotowuje się u niej w domu.

Tradycyjny pleśniak. Ciasto, które przypomni ci smak dzieciństwaTradycyjny pleśniak. Ciasto, które przypomni ci smak dzieciństwa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 25 dag masła
  • 5 szklanek mąki
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki cukru kryształu (do piany)
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 kisiel (czerwony) do piany
  • 3 łyżki śmietany
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 4 jabłka

Przepis

  • Mąkę zagnieć z masłem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i śmietaną.
  • Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj kakao. Ciasto włóż do lodówki na ok. godz.
  • Foremkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na spód wyłóż jedną białą część ciasta. Rozsmaruj na niej powidła śliwkowe.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach, wyłóż na powidła. Oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną i cukrem.
  • Na jabłka zetrzyj ciemną część ciasta.
  • Białka ubij na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Miksuj do rozpuszczenia cukru. Wsyp kisiel i zmiksuj do połączenia składników. Pianę wyłóż na ciemną część ciasta. Na pianę zetrzyj ostatnią (białą) część ciasta.
  • Piecz przez ok. 1 godz. w temp 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska