Trwa ładowanie...
dn59frr
17-02-2021 10:11

Tradycyjny pleśniak. Ciasto, które przypomni ci smak dzieciństwa

Przepis

Pleśniak to bardo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto. Delikatne kruche ciasto przełożone powidłami z bezową pianką i kruszonką. To pewniak wśród wypieków. Przepis jest bardzo stary, warto go jednak nieco odświeżyć. Autorka bloga "Radość kipiąca uśmiechem" zdradziła, jak pleśniaka przygotowuje się u niej w domu.

dn59frr
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Radość kipiąca uśmiechem
Źródło: Radość kipiąca uśmiechem
Składniki
  • 25 dag masła
  • 5 szklanek mąki
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki cukru kryształu (do piany)
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 kisiel (czerwony) do piany
  • 3 łyżki śmietany
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 4 jabłka
Przepis
  • Mąkę zagnieć z masłem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i śmietaną.
  • Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj kakao. Ciasto włóż do lodówki na ok. godz.
  • Foremkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na spód wyłóż jedną białą część ciasta. Rozsmaruj na niej powidła śliwkowe.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach, wyłóż na powidła. Oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną i cukrem.
  • Na jabłka zetrzyj ciemną część ciasta.
  • Białka ubij na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Miksuj do rozpuszczenia cukru. Wsyp kisiel i zmiksuj do połączenia składników. Pianę wyłóż na ciemną część ciasta. Na pianę zetrzyj ostatnią (białą) część ciasta.
  • Piecz przez ok. 1 godz. w temp 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjny pleśniak. Ciasto, które przypomni ci smak dzieciństwa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dn59frr
dn59frr
dn59frr
dn59frr
Więcej tematów
dn59frr