Trwa ładowanie...
dme4p9s
17-02-2021 10:11

Tradycyjny pleśniak. Ciasto, które przypomni ci smak dzieciństwa

Przepis

Pleśniak to bardo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto. Delikatne kruche ciasto przełożone powidłami z bezową pianką i kruszonką. To pewniak wśród wypieków. Przepis jest bardzo stary, warto go jednak nieco odświeżyć. Autorka bloga "Radość kipiąca uśmiechem" zdradziła, jak pleśniaka przygotowuje się u niej w domu.

dme4p9s
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Radość kipiąca uśmiechem
Źródło: Radość kipiąca uśmiechem
Składniki
  • 25 dag masła
  • 5 szklanek mąki
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki cukru kryształu (do piany)
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 kisiel (czerwony) do piany
  • 3 łyżki śmietany
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 4 jabłka
Przepis
  • Mąkę zagnieć z masłem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i śmietaną.
  • Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj kakao. Ciasto włóż do lodówki na ok. godz.
  • Foremkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na spód wyłóż jedną białą część ciasta. Rozsmaruj na niej powidła śliwkowe.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach, wyłóż na powidła. Oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną i cukrem.
  • Na jabłka zetrzyj ciemną część ciasta.
  • Białka ubij na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Miksuj do rozpuszczenia cukru. Wsyp kisiel i zmiksuj do połączenia składników. Pianę wyłóż na ciemną część ciasta. Na pianę zetrzyj ostatnią (białą) część ciasta.
  • Piecz przez ok. 1 godz. w temp 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjny pleśniak. Ciasto, które przypomni ci smak dzieciństwa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dme4p9s
dme4p9s
dme4p9s
dme4p9s
Więcej tematów
dme4p9s

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj