Teraz są najsmaczniejsze. Zobacz, co można zrobić z pomarańczy

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Katarzyna Krupska

/ 5Właściwości owoców

Obraz
© Fotolia

Sezon na cytrusy już niebawem się skończy. A to oznacza, że w wielu dyskontach dostaniemy je teraz w promocji. Pomarańcze kupimy nawet za 2,95 zł za kilogram. Podpowiadamy, jak wykorzystać te owoce.

Pomarańcze w 90 proc. składają się z wody. Są pełne witaminy A i P, wapnia, magnezu, błonnika, a także węglowodanów. Jedzenie pomarańczy wzmacnia układ odpornościowy, odstresowuje, poprawia pracę mózgu, funkcjonowanie żołądka i jelit oraz wpływa na polepszenie wzroku. Jedna pomarańcza ma ok. 43 kcal. Owoce można jeść obrane, dodawać do sałatek, owsianek czy zrobić z nich muffiny.

/ 5Jak wybrać dobre pomarańcze?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując pomarańcze uwagę należy zwrócić na ich wagę. Te soczyste są ciężkie oraz mają intensywny kolor. Jeśli chcemy dostać pomarańcze słodkie i bez pestek, należy wybierać tylko te z charakterystycznym "pępkiem".

/ 5Co zrobić ze skórką?

Obraz
© Pixabay.com

Skórkę pomarańczy można wykorzystać na wiele sposobów. Suszona jest świetną rozpałką do grilla, a świeża np. usuwa nieprzyjemny zapach z butów (wystarczy włożyć ją na noc do obuwia). Zewnętrzna strona skórki nadaje się do czyszczenia zlewu, a posypana solą sprawdzi się jako odświeżacz do lodówki.

/ 5Sok z pomarańczy

Obraz
© 123RF.COM

Szklanka świeżego soku z pomarańczy to około 113 kcal. Jest to zdecydowanie bomba witaminowa, która pobudza produkcję przeciwstarzeniowego kolagenu. Oznacza to, że im więcej soku pijemy, tym młodziej wyglądamy. Pomarańczę najlepiej wyciskać samemu w domu.

/ 5Ocet do sprzątania

Obraz
© Shutterstock.com

Ocet świetnie nadaje się do domowych porządków, ale mało kto potrafi wytrzymać jego zapach. Dodając do niego pomarańczę staje się on jednak dużo bardziej przyjemniejszy. Aby przygotować roztwór owoce należy umyć, wyparzyć, pozbawić białej skórki i przełożyć do słoika. Tak przygotowane zalewamy octem, zamykamy i odkładamy na tydzień. W tym czasie możemy 2-3 razy potrząsnąć zawartością. A po upływie tygodnia ocet przelewamy do butelki z atomizerem.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia