Teraz są najsmaczniejsze. Zobacz, co można zrobić z pomarańczy

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Katarzyna Krupska

/ 5Właściwości owoców

Obraz
© Fotolia

Sezon na cytrusy już niebawem się skończy. A to oznacza, że w wielu dyskontach dostaniemy je teraz w promocji. Pomarańcze kupimy nawet za 2,95 zł za kilogram. Podpowiadamy, jak wykorzystać te owoce.

Pomarańcze w 90 proc. składają się z wody. Są pełne witaminy A i P, wapnia, magnezu, błonnika, a także węglowodanów. Jedzenie pomarańczy wzmacnia układ odpornościowy, odstresowuje, poprawia pracę mózgu, funkcjonowanie żołądka i jelit oraz wpływa na polepszenie wzroku. Jedna pomarańcza ma ok. 43 kcal. Owoce można jeść obrane, dodawać do sałatek, owsianek czy zrobić z nich muffiny.

/ 5Jak wybrać dobre pomarańcze?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując pomarańcze uwagę należy zwrócić na ich wagę. Te soczyste są ciężkie oraz mają intensywny kolor. Jeśli chcemy dostać pomarańcze słodkie i bez pestek, należy wybierać tylko te z charakterystycznym "pępkiem".

/ 5Co zrobić ze skórką?

Obraz
© Pixabay.com

Skórkę pomarańczy można wykorzystać na wiele sposobów. Suszona jest świetną rozpałką do grilla, a świeża np. usuwa nieprzyjemny zapach z butów (wystarczy włożyć ją na noc do obuwia). Zewnętrzna strona skórki nadaje się do czyszczenia zlewu, a posypana solą sprawdzi się jako odświeżacz do lodówki.

/ 5Sok z pomarańczy

Obraz
© 123RF.COM

Szklanka świeżego soku z pomarańczy to około 113 kcal. Jest to zdecydowanie bomba witaminowa, która pobudza produkcję przeciwstarzeniowego kolagenu. Oznacza to, że im więcej soku pijemy, tym młodziej wyglądamy. Pomarańczę najlepiej wyciskać samemu w domu.

/ 5Ocet do sprzątania

Obraz
© Shutterstock.com

Ocet świetnie nadaje się do domowych porządków, ale mało kto potrafi wytrzymać jego zapach. Dodając do niego pomarańczę staje się on jednak dużo bardziej przyjemniejszy. Aby przygotować roztwór owoce należy umyć, wyparzyć, pozbawić białej skórki i przełożyć do słoika. Tak przygotowane zalewamy octem, zamykamy i odkładamy na tydzień. W tym czasie możemy 2-3 razy potrząsnąć zawartością. A po upływie tygodnia ocet przelewamy do butelki z atomizerem.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce