Teraz są najsmaczniejsze. Zobacz, co można zrobić z pomarańczy

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Katarzyna Krupska

/ 5Właściwości owoców

Obraz
© Fotolia

Sezon na cytrusy już niebawem się skończy. A to oznacza, że w wielu dyskontach dostaniemy je teraz w promocji. Pomarańcze kupimy nawet za 2,95 zł za kilogram. Podpowiadamy, jak wykorzystać te owoce.

Pomarańcze w 90 proc. składają się z wody. Są pełne witaminy A i P, wapnia, magnezu, błonnika, a także węglowodanów. Jedzenie pomarańczy wzmacnia układ odpornościowy, odstresowuje, poprawia pracę mózgu, funkcjonowanie żołądka i jelit oraz wpływa na polepszenie wzroku. Jedna pomarańcza ma ok. 43 kcal. Owoce można jeść obrane, dodawać do sałatek, owsianek czy zrobić z nich muffiny.

/ 5Jak wybrać dobre pomarańcze?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując pomarańcze uwagę należy zwrócić na ich wagę. Te soczyste są ciężkie oraz mają intensywny kolor. Jeśli chcemy dostać pomarańcze słodkie i bez pestek, należy wybierać tylko te z charakterystycznym "pępkiem".

/ 5Co zrobić ze skórką?

Obraz
© Pixabay.com

Skórkę pomarańczy można wykorzystać na wiele sposobów. Suszona jest świetną rozpałką do grilla, a świeża np. usuwa nieprzyjemny zapach z butów (wystarczy włożyć ją na noc do obuwia). Zewnętrzna strona skórki nadaje się do czyszczenia zlewu, a posypana solą sprawdzi się jako odświeżacz do lodówki.

/ 5Sok z pomarańczy

Obraz
© 123RF.COM

Szklanka świeżego soku z pomarańczy to około 113 kcal. Jest to zdecydowanie bomba witaminowa, która pobudza produkcję przeciwstarzeniowego kolagenu. Oznacza to, że im więcej soku pijemy, tym młodziej wyglądamy. Pomarańczę najlepiej wyciskać samemu w domu.

/ 5Ocet do sprzątania

Obraz
© Shutterstock.com

Ocet świetnie nadaje się do domowych porządków, ale mało kto potrafi wytrzymać jego zapach. Dodając do niego pomarańczę staje się on jednak dużo bardziej przyjemniejszy. Aby przygotować roztwór owoce należy umyć, wyparzyć, pozbawić białej skórki i przełożyć do słoika. Tak przygotowane zalewamy octem, zamykamy i odkładamy na tydzień. W tym czasie możemy 2-3 razy potrząsnąć zawartością. A po upływie tygodnia ocet przelewamy do butelki z atomizerem.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny