Tego owocu nie jedz na wakacjach. Inaczej zatrucie masz jak w banku
Oferty all inclusive są wygodną formą spędzania wakacji za granicą. Nie musisz się martwić o zakupy i nie wydajesz dodatkowych pieniędzy w restauracjach. W hotelach w różnych miejscach na świecie zazwyczaj serwowane jest śniadanie kontynentalne w formie bufetu. Jest ono dostępne dla gości w ciągu kilku porannych godzin. Niestety taka forma sprzyja rozwojowi bakterii Salmonella, zwłaszcza w przypadku jednego z popularnych owoców.
W 2023 roku w Stanach Zjednoczonych doszło do poważnej epidemii Salmonelli. CDC (Centers for Disease Control and Prevention), amerykańska agencja rządowa zajmująca się wykrywaniem, monitorowaniem i zwalczaniem chorób zakaźnych, od września 2023 do grudnia 2024 roku zarejestrowała 407 zachorowań w 44 stanach wywołanych bakterią Salmonelli. W wyniku zakażenia 158 osób zostało hospitalizowanych, a 6 osób zmarło (za: Outbreak Investigation of Salmonella: Cantaloupes (November 2023), www.fda.gov).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Knedle z truskawkami - smakują jak u babci
W prawie połowie przypadków winowajcą był soczysty melon
Z analizy dotyczącej zakażeń związanych z melonami wynika, że w latach 1954-2023 owoce tego typu były przyczyną aż 43 z 60 ognisk Salmonelli w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Europie i Australii. Wśród nich melony kantalupa spowodowały około 26 ognisk zakażeń, co stanowi około 43% wszystkich ognisk.
Melony kantalupa mogą zostać skażone w dowolnym momencie procesu produkcyjnego. Obejmuje to wzrost (przed zbiorem), obsługę i pakowanie po zbiorze, transport i sprzedaż detaliczną oraz podczas końcowego przygotowywania żywności. Ponadto zanieczyszczenie może nastąpić poprzez wiele dróg, takich jak bezpośredni kontakt patogenu z zewnętrzną częścią melona, przeniesienie do wewnętrznego miąższu lub w wyniku zanieczyszczenia krzyżowego po zbiorze (za: sciencedirect.com).
Ten słodki i soczysty owoc, który bardzo często pojawia się na bufetach śniadaniowych w hotelach, tworzy idealne środowisko do rozwoju bakterii. Podczas krojenia i obierania melona ze skórki dochodzi do przeniesienia bakterii na miąższ, a temperatura pokojowa dodatkowo sprzyja ich namnażaniu.
Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?
Jedno jest pewne, bakterie Salmonelli mogą skutecznie zepsuć odpoczynek. Choroba objawia się od 12 do 72 godzin po zjedzeniu skażonej żywności. Pojawiają się skurcze brzucha, biegunka i wysoka gorączka. Takie dolegliwości zwykle ustępują po 4-7 dniach, jednak w niektórych przypadkach potrzebna jest interwencja medyczna.
Najbardziej zagrożone są dzieci do 5. roku życia, osoby starsze i kobiety w ciąży. W tych przypadkach choroba może mieć o wiele bardziej dotkliwe objawy, możliwe są również powikłania, takie jak odwodnienie, sepsa czy zakażenia pozajelitowe.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.