Te grzyby bardzo łatwo pomylić

O tym, że czerwonych grzybów z białymi kropkami nie należy ani zbierać, ani jeść, wie każde dziecko. I chociaż większość z nas nie uważa się może za grzybowych ekspertów, to kurki i pieczarki potrafimy rozpoznać bezbłędnie. Albo tak przynajmniej nam się wydaje. Jednak jadalne grzyby mają swoich trujących "sobowtórów"

Obraz

/ 15Trujące "sobowtóry"

Obraz
© archiwum

O tym, że czerwonych grzybów z białymi kropkami nie należy ani zbierać, ani jeść, wie każde dziecko. I chociaż większość z nas nie uważa się może za grzybowych ekspertów, to kurki i pieczarki potrafimy rozpoznać bezbłędnie. Albo tak przynajmniej nam się wydaje. Jednak jadalne grzyby mają swoich trujących "sobowtórów". Które grzyby sprawiają nam najwięcej problemów i z którymi je mylimy, tłumaczy grzyboznawca Maria Pszonka.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 15Muchomor sromotnikowy

Obraz
© archiwum

Muchomor sromotnikowy (zielonawy) mylony jest najczęściej z zielonymi odmianami gołąbków - gąską zielonką i czubajką kanią. Muchomor ten jest grzybem śmiertelnie trującym! Owocnik jest wyjątkowo zmienny w odcieniach, wybarwia się w zależności od miejsca występowania oraz naświetlenia. Kapelusz ma barwę od prawie białej do ciemnozielonej. Blaszki ma niezmiennie białe, a trzon długi z zygzakowatym seledynowym deseniem. Czasami obserwujemy zwisający pierścień, ale nierzadko zostaje on uszkodzony. Jednak najważniejszą cechą rozpoznawczą jest wyraźna pochwa znajdująca się u podstawy trzonu. Zwykle ukryta jest głęboko w ściółce. Dlatego przy zbieraniu grzybów blaszkowych zaleca się wykręcanie całych owocników! Istotne jest, aby u tego muchomora dostrzec tę szczególną i niezanikającą cechę. Muchomor sromotnikowy jest przysmakiem zwierząt leśnych. Trudno spotkać owocnik tego grzyba nienaruszony np. przez ślimaki. Rośnie w lasach liściastych, iglastych, a nawet ogrodach i parkach. Występuje pospolicie od lata do
jesieni.

/ 15Gąska zielonka

Obraz
© archiwum

Jadalne "sobowtóry" muchomora sromotnikowego, czyli gąska zielonka i gołąbek zielonawy nie posiadają trzonów zakończonych pochwą. W przypadku gąski zielonki zwracajmy uwagę na jej charakterystyczne siarkowożółte blaszki.

/ 15Czubajka kania

Obraz
© archiwum

Mylenie muchomora zielonawego z jadalną czubajką kanią świadczy niestety o wyjątkowo słabej orientacji w świecie grzybów. Dojrzałe owocniki kani są wysokie i parasolowate z wyraźnym małym "garbem". Kapelusz pokryty jest grubymi wełnistymi łatkami. Jej blaszki są białe do lekko brązowych. Trzon jest pusty, wysmukły z zygzakowatym wzorem, również pokryty łuskami. Kania nie posiada pochwy lecz bulwę! Ważną cechą wyróżniającą jest pierścień w formie oponki, który można swobodnie przesunąć po trzonie.

/ 15Muchomor jadowity

Obraz
© archiwum

Z kolei z pieczarką (szczególnie z młodymi owocnikami) mylony jest muchomor jadowity. Kapelusz muchomora jadowitego początkowo jest owalny, później szeroki ze spłaszczonym małym wzniesieniem. Blaszki są białe i gęste, a skórka kapelusza biała, z wiekiem lekko żółknąca. Trzon grzyba również jest biały, lekko perłowy z wyraźnymi "zadziorkami". U podstawy wyraźna pochwa. Starsze okazy często pozbawione są pierścienia. Występuje w lasach liściastych i mieszanych. Miejscami pojawia się masowo.

/ 15Pieczarka łąkowa

Obraz
© archiwum

Pomyłki z pieczarkami zdarzają się szczególnie przy zbiorze młodych owocników. Młode pieczarki mają blaszki lekko różowe, dojrzałe wybarwiają się na czekoladowo, a podstawa trzonu zakończona jest bulwą. W przypadku pieczarek zbieramy tylko dojrzałe owocniki z wybarwionymi blaszkami.

/ 15Kurka, czyli pieprznik jadalny

Obraz
© archiwum

Kurka, czyli pieprznik jadalny mylony jest z kolei z lisówką pomarańczową. Na szczęście dopiero zjedzenie większej ilości lisówki pomarańczowej może spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Budowa popularnej, żółto wybarwionej kurki jest masywna, a blaszki uformowane są w listewki.

/ 15Lisówka pomarańczowa

Obraz
© archiwum

Owocniki lisówki pomarańczowej są zdecydowanie drobniejsze, intensywnie pomarańczowe, a blaszki gęste w kolorze kapelusza.

/ 15Mleczaj wełnianka

Obraz
© archiwum

Mylone są również jadalny mleczaj rydz i trujący mleczaj wełnianka. Kapelusz mleczaja wełnianki pokryty jest gęsto wełnistymi kłaczkami, a wydzielające się obficie mleczko jest białe i wyraźnie gorzkie. Grzyb powoduje dolegliwości żołądkowe. W niektórych krajach, szczególnie w Rosji, bywa kiszony lub jest jedzony po wcześniejszym obgotowaniu.

10 / 15Mleczaj rydz

Obraz
© archiwum

Jadalny mleczaj rydz ma gładką skórkę kapelusza i wydziela mocno pomarańczowy sok mleczny.

11 / 15Goryczak żółciowy

Obraz
© archiwum

Wśród grzybów najchętniej wypatrujemy borowika szlachetnego. Nagminnie zdarza się, że mało wytrawni grzybiarze mylą go z goryczakiem żółciowym. Goryczak żółciowy nie jest grzybem trującym, ale niejadalnym ze względu na wyjątkowo gorzki smak. Posmaku goryczy nie usunie nawet kilkakrotne obgotowywanie. Często grzybiarze uważają go za trującego i nazywają "szatanem". Ważną cechą, która pozwala odróżnić go od jadalnego borowika jest różowawy kolor rurek. Trzon goryczaka żółciowego jest pokryty grubą brązową siateczką o dużych oczkach.

12 / 15Borowik szlachetny

Obraz
© archiwum

Jadalny borowik szlachetny nazywany prawdziwkiem ma rurki białe lub cytrynowe i gładki trzon.

13 / 15Opieńka ciemna

Obraz
© archiwum

Późną jesienią, tuż po pierwszych przymrozkach obficie występuje opieńka ciemna. Pomyłki przy jej zbiorze zdarzają się, gdy w okolicy pojawia się łysiczka trująca (zwana też maślanką wiązkową) lub łuskwiak nastroszony. Jadalna opieńka ciemna rośnie w charakterystycznych wiązkach. Kapelusze i trzony pokryte są drobnymi łuseczkami. Blaszki są kremoworóżowe i posiadają mięsisty pierścień na trzonie. Grzyby te dzisiaj coraz rzadziej zbierane, ponieważ wymagają bezwzględnego i kilkukrotnego obgotowania. Poza tym są ciężkostrawne. Nie mrozimy ich i nie suszymy. Świetnie za to sprawdzają się marynowane opieńki podane jako zakąska.

14 / 15Maślanka wiązkowa

Obraz
© archiwum

Trująca maślanka wiązkowa rośnie w wiązkach, a jej owocniki osadzone są na cienkich trzonach. Blaszki są siarkowożółte. Powoduje dolegliwości żołądkowe, wzmożoną potliwość, ślinotok, czasami chwilową utratę wzroku.

15 / 15Łuskowiak nastroszony

Obraz
© archiwum

Owocniki trującego łuskwiaka nastroszonego są masywne i mocno pokryte łuseczkami. Blaszki mają żółty kolor, a zapach przypomina.. rzodkiew. Wyrastają u podstawy drzew - także tych obumarłych.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją