Trwa ładowanie...

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym #przepisnadziś

Orzechowy spód, jesienne owoce i pyszny krem.

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym #przepisnadziśŹródło: www.malacukierenka.pl
d1b5xci
d1b5xci

Bardzo smaczna tarta na kruchym orzechowym spodzie. Gruszki dusimy w białym winie, dlatego są bardziej aromatyczne i miękkie. Krem jest delikatnie słodki na serku mascarpone i budyniu śmietankowym. Jak opisuje ten deser Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", całość jest lekko waniliowa, soczysta i ładnie się prezentuje.

Składniki
250 g mąki
100 g zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
100 g cukru
200 g zimnego masła
1 jajko
Wierzch:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżki cukru
350 ml mleka
250 g serka mascarpone
1-2 łyżeczki cukru pudru
3 duże gruszki
1/2 l białego wina
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki płatków czekoladowych do posypania lub startej czekolady

  1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, sól i cukier. Dodać posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.
  2. W tym czasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, użyć tylko 400 ml mleka i dodać dwie łyżki cukru. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 28 cm (można wylepić ręcznie). Gęsto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200 stopni C (na funkcji góra-dół) przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
  5. Wino, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukier waniliowy zagotować. Dodać gruszki i dusić je przez około 10 minut (jeśli gruszki są bardzo twarde można je potrzymać troszkę dłużej). Owoce odcedzić i poczekać, aż ostygną.
  6. Serek mascarpone wymieszać energicznie łyżką z budyniem i cukrem pudrem. Gotowym kremem budyniowym posmarować upieczone kruche ciasto, na wierzchu poukładać gruszki i posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą. Przed podaniem dobrze jest schłodzić tartę w lodówce przez około 1-2 godziny (jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień). [
(Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d1b5xci

Sprawdź również: sernik z budyniem czekoladowym.

d1b5xci
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1b5xci
Więcej tematów