Tarta cytrynowa z bezą. Przepis z "Bake Off - Ale Ciacho"

Deser według receptury mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego.

Tarta cytrynowa z bezą. Przepis z "Bake Off - Ale Ciacho"
Źródło zdjęć: © TVP2

W ostatnim odcinku "Bake Off Ale Ciacho!" królowała beza. Śnieżnobiała i idealnie przygotowana - to nie lada wyzwanie. Uczestnicy mieli za zadanie zrobić deser według receptury Krzysztofa Ilnickiego. Najlepiej poradziła sobie Małgorzata Rybacka, zostając tym samym gwiazdą wypieków tygodnia. Z programem niestety pożegnała się Krysia Banaczkowska. Jeśli macie ochotę przygotować tartę cytrynową z bezą z szóstego odcinka programu, poniżej przepis samego mistrza cukiernictwa i jurora programu.

Kruszonka
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru typu kryształ
50 g cukru Muscovado

Ucierać pierwsze trzy składniki do uzyskania konsystencji kruszonki. Rozprowadzić na macie silikonowej. Piec w 160 stopniach C do złotego koloru. Wystudzić do ok. 50 stopni C. Połączyć z Muscovado.

Krem cytrynowy
200 g soku cytrynowego
skórka z użytych cytryn
300 g cukru
200 g śmietany 36 proc.
360 g jajek

Pogrzać sok do 50 stopni C i rozpuścić cukier. Dodać resztę składników i wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przecedzić przez gęste sito. Napełnić szklane pojemniki według uznania. Piec do momentu, kiedy krem będzie stabilny i lekko trzęsący się na środku - 100 stopni C w zamkniętym piekarniku.

Beza szwajcarska
150 g białka
165 g cukru

Połączyć białko i cukier w misie od miksera. Podgrzać na parze do 60 stopni C, mieszając intensywnie. Zdjąć z pary i niezwłocznie przenieść do miksera. Ubić do sztywności. Przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Wyszprycować pożądaną ilość. Opalić opalarką.

Kandyzowana cytryna
150 g octu z białego wina
200 g cukru
2 cytryny

Zagotować ocet z cukrem. Cytryny umyć w bieżącej gorącej wodzie, szorując szczoteczką. Sparzyć wrzątkiem. Obrać skórkę bez białego miąższu i pokroić ją w julienne (cienkie paski o szerokości do 1 mm). Zagotować trzykrotnie w wodzie, zmieniając ją na świeżą za każdym razem. Gotować w syropie do pełnej kandyzacji.

Dekoracja czekoladowa
500 g czekolady białej
10 g sproszkowanego masła kakaowego

Pognieść arkusz papieru do pieczenia. Rozprostować i przycisnąć blachą. Podgrzać czekoladę na parze do 42 stopni C. Odstawić do ochłodzenia (opcjonalnie wstawić w większą misę napełnioną zimną wodą) do 34 stopni C, mieszając regularnie (jeżeli temperatura spadła poniżej 34 stopni C, należy zacząć od początku). Dodać sproszkowane masło kakaowe. Wymieszać i schłodzić czekoladę do 29 stopni C. Wylać na wcześniej pognieciony papier i rozprowadzić. Odstawić do krystalizacji (do lodówki, jeśli temperatura pomieszczenia przekracza 23 stopni C).

Montaż
Schłodzić krem. Wysypać warstwę kruszonki. Wyszprycować bezę i opalić palnikiem. Udekorować kandyzowaną skórką i dekoracją czekoladową.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.
Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm