Tani i szybki sposób na pyszną kawę. Zrobisz ją nawet poza domem
Kawa od wieków pobudza organizmy, zmysły i wyobraźnię. Może być przyrządzona na wiele sposobów i z użyciem wielu urządzeń. Najtańszym i bardzo praktycznym pomysłem jest skorzystanie z kawiarki, ponieważ możesz ją zabrać nawet na wakacyjny wyjazd.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Proste rozwiązanie
Przyrządzenie kawy w kawiarce to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów na to, by cieszyć się filiżanką tego aromatycznego i pysznego napoju. Zasada działania jest prosta - do dolnego pojemnika należy wlać wodę, następnie przykryć go sitkiem, na które wsypuje się odpowiednią ilość kawy. Potem wystarczy nałożyć komorę z przykrywką i rączką, a następnie całość umieścić nad źródłem ognia. Przy zalewaniu dolnego pojemnika wodą należy pamiętać, że górny poziom wyznacza mały zaworek, który nie powinien być zamoczony.
Kiedy woda osiągnie odpowiednią temperaturę, w dolnym pojemniku wytworzy się ciśnienie, które wypchnie wodę do górnego zbiornika. Dzięki umieszczonemu po drodze sitku zamieni się ona w kawę. Cały proces zajmuje zaledwie kilka minut. Celowo wspomnieliśmy, że potrzebne jest źródło ognia, ponieważ nie zawsze musi to być domowa kuchenka. Kawiarkę z powodzeniem możecie zabrać np. na obóz albo do kampera. Zajmuje niewiele miejsca, jest lekka i dodatkowo fakt, że można ją rozłożyć na trzy części, sprawia, że łatwo zmieści się do plecaka.
Praktyczne wskazówki
Jak sprawić, żeby kawa z kawiarki była smaczna i aromatyczna? Pierwsza kwestia to użyta mieszanka. Można kupić gotową kawę mieloną, ale możecie również zmielić ją sami i tym samym mieć większą kontrolę nad całym procesem. Jeżeli zmielicie ziarna grubo, to woda łatwiej przedostanie się przez ziarna. Sama woda powinna być przefiltrowana lub można użyć niegazowanej wody mineralnej. Dzięki temu na ściankach kawiarki nie osadzi się kamień, którego trudno będzie się pozbyć. Skoro już przy osadach jesteśmy, to kupując kawiarkę postawcie na taką wykonaną z aluminium lub stali nierdzewnej. Producenci informują również, ile filiżanek kawy będzie można przygotować w danej kawiarce.
Kolejna kwestia to odpowiedni sposób parzenia. Przede wszystkim ogień nie powinien być zbyt mocny, ponieważ wtedy przypalicie kawę. Najlepiej, żeby woda wlewana do dolnego pojemnika była w temperaturze pokojowej lub wyższej. Wtedy można zmniejszyć płomień, ale jednocześnie napój będzie gotowy w krótkim czasie. Sama kawa nie może być zbyt mocno ubita. Dodatkowo ważny jest moment odstawienia kawiarki znad źródła ognia. Najlepiej zrobić to w momencie, kiedy górny zbiornik wypełni się w połowie. Jeżeli przegapicie ten moment, to warto włożyć kawiarkę do garnka z chłodną wodą. W skrócie chodzi o to, by w odpowiednim momencie przerwać proces parzenia.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski