Tani i pyszny sposób na nadciśnienie. Naukowcy potwierdzają – to przełom
Nadciśnienie to cichy zabójca, na które wciąż nie ma jednego lekarstwa. Istnieje jednak nowy, tani sposób, który pomoże pozbyć się dolegliwości. Kupić go można w każdym sklepie spożywczym. I w dodatku dobrze smakuje.
Dr Peter Zahradka, jeden z głównych autorów dwóch eksperymentów dotyczących działania soczewicy na organizm stwierdził, że jedzenie soczewicy może być uznawane za niefarmakologiczny sposób na leczenie chorób związanych z dysfunkcją naczyń krwionośnych.
W pierwszym etapie badań okazało się, że spożywanie różnych roślin strączkowych może poprawić przepływ krwi przy chorobach tętnic obwodowych. Drugi etap przyniósł wniosek, że spożywanie soczewicy skutecznie zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi.
To przełomowe wyniki, ponieważ niecałe dwa miesiące temu naukowcy ostrzegali przed spożywaniem soczewicy podczas terapii przeciwnowotworowej. Miała ona przeszkadzać w leczeniu raka piersi ze względu na zawarte w niej związki estrogenopodobne.
Zatem, profilaktyka nadciśnienia okazuje się znacznie prostsza i tańsza niż można było się spodziewać. Wystarczy wyrobić w sobie nawyk dodawania soczewicy do każdego z warzywnych dań. Świetnie sprawdza się w każdym curry.
Zobacz też: Cudowe właściwości soczewicy
Źródło: dailymail.co.uk