Tani i pyszny sposób na nadciśnienie. Naukowcy potwierdzają – to przełom

Nadciśnienie to cichy zabójca, na które wciąż nie ma jednego lekarstwa. Istnieje jednak nowy, tani sposób, który pomoże pozbyć się dolegliwości. Kupić go można w każdym sklepie spożywczym. I w dodatku dobrze smakuje.

Soczewica to naturalny lek na nadciśnienie.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Tajemniczym lekiem jest soczewica – to kluczowy składnik diety osób z nadciśnieniem. Badanie University of Manitoba udowodniło, że spożywanie soczewicy może odwrócić szkody wywołane chorobą. Wyniki badań zostały uznane za niezwykłe i przełomowe.

Dr Peter Zahradka, jeden z głównych autorów dwóch eksperymentów dotyczących działania soczewicy na organizm stwierdził, że jedzenie soczewicy może być uznawane za niefarmakologiczny sposób na leczenie chorób związanych z dysfunkcją naczyń krwionośnych.

W pierwszym etapie badań okazało się, że spożywanie różnych roślin strączkowych może poprawić przepływ krwi przy chorobach tętnic obwodowych. Drugi etap przyniósł wniosek, że spożywanie soczewicy skutecznie zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi.

To przełomowe wyniki, ponieważ niecałe dwa miesiące temu naukowcy ostrzegali przed spożywaniem soczewicy podczas terapii przeciwnowotworowej. Miała ona przeszkadzać w leczeniu raka piersi ze względu na zawarte w niej związki estrogenopodobne.

Zatem, profilaktyka nadciśnienia okazuje się znacznie prostsza i tańsza niż można było się spodziewać. Wystarczy wyrobić w sobie nawyk dodawania soczewicy do każdego z warzywnych dań. Świetnie sprawdza się w każdym curry.

Zobacz też: Cudowe właściwości soczewicy

Źródło: dailymail.co.uk

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce