Dolma
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 20 sztuk liści winogron
- 50 g ryżu
- 1 cebula
- sok z jednej cytryny
- jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mielonym mięsem. Dodaj ryż, przyprawy oraz sok z cytryny. Składniki wyrób na jednolitą masę.
Liście winogron sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą.
Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie zwiń, jak tradycyjne polskie gołąbki. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.
Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej 500 ml wody. Garnek przykryj talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry. Całość duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, dodaj świeżego pieprzu. Gotowe Dolmy podawaj z czosnkowym dipem.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze