Szybki obiad na lato. Bez stania przy garach i zmywania
Lato nie będzie trwało wiecznie, dlatego korzystajmy jak najczęściej z jego dobrodziejstw. To właśnie teraz możemy cieszyć się świeżymi i pysznymi warzywami. Bardzo dobrym pomysłem na szybki, letni obiad są faszerowane warzywa. Faszerowana cukinia to klasyka gatunku.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Dodatki:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- tymianek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przepis
- Cukinie umyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na połówki, a potem w poprzek na ćwiartki. Wydrążyć część miąższu, pozostawiając przy ściankach 1 cm.
- Łódeczki posmarować czosnkiem i oliwą, skropić sokiem z cytryny, oprószyć tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Wydrążony miąższ cukinii oraz oczyszczoną z pestek paprykę pokroić w kostkę.
- Cebulę posiekać, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Warzywa podsmażyć na maśle. Wlać roztrzepane jajka, dodać pokrojoną w kostkę fetę, sól i pieprz do smaku.
- Łódeczki z cukinii napełnić farszem. Ułożyć na blasze, zapiekać na 15 minut w temp. 200 stopni C.
- Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl