Sznycel po wiedeńsku i alpejskie ziemniaczki
Sznycle to jedna z tych propozycji, które doskonale sprawdzą się na pyszny i szybki obiad. Klasyczny sznycel po wiedeńsku przygotowuje się z plastrów cienko rozbitej cielęciny. Wypróbujcie koniecznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz
- 80 g mąki
- 100 g bułki tartej
- 800 g cielęciny
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
Ziemniaki po alpejsku:
- 4 ziemniaki
- 4 plastry sera do raclette
- 8 plastrów boczku
Przepis
- Roztrzep w miseczce jajka z odrobiną mleka, dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj 3 płaskie talerze. Na jeden z nich wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą, a na trzeci wlej jajka.
- Kawałek cielęciny (200 g) ułóż na folii spożywczej i przykryj drugim kawałkiem folii. Rozbij tłuczkiem do mięsa, aż sznycel będzie bardzo cienki i wielkości talerza. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Powtórz z pozostałą cielęciną.
- Ułóż mięso na talerzu z mąką, obtocz z obu stron, zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej. 5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i dodaj masło.
- Usmaż mięso z każdej strony na złoto. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z połówką cytryny i ziemniakami.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz. Ziemniaki przekrój na pół, na 4 połówkach ułóż ser i przykryj pozostałymi połówkami.
- Owiń boczkiem i zepnij wykałaczką.
- Piecz ok. 20 minut w 180 st .
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl