Sznycel po wiedeńsku i alpejskie ziemniaczki

Sznycle to jedna z tych propozycji, które doskonale sprawdzą się na pyszny i szybki obiad. Klasyczny sznycel po wiedeńsku przygotowuje się z plastrów cienko rozbitej cielęciny. Wypróbujcie koniecznie.

Sznycel po wiedeńsku i alpejskie ziemniaczkiSznycel po wiedeńsku i alpejskie ziemniaczki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • 80 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • 800 g cielęciny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Ziemniaki po alpejsku:

  • 4 ziemniaki
  • 4 plastry sera do raclette
  • 8 plastrów boczku

Przepis

  • Roztrzep w miseczce jajka z odrobiną mleka, dopraw solą i pieprzem.
  • Przygotuj 3 płaskie talerze. Na jeden z nich wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą, a na trzeci wlej jajka.
  • Kawałek cielęciny (200 g) ułóż na folii spożywczej i przykryj drugim kawałkiem folii. Rozbij tłuczkiem do mięsa, aż sznycel będzie bardzo cienki i wielkości talerza. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Powtórz z pozostałą cielęciną.
  • Ułóż mięso na talerzu z mąką, obtocz z obu stron, zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej. 5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i dodaj masło.
  • Usmaż mięso z każdej strony na złoto. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z połówką cytryny i ziemniakami.
  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz. Ziemniaki przekrój na pół, na 4 połówkach ułóż ser i przykryj pozostałymi połówkami.
  • Owiń boczkiem i zepnij wykałaczką.
  • Piecz ok. 20 minut w 180 st .
Wybrane dla Ciebie
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo