Szkodliwe chipsy. Zrezygnuj z nich, a dowiesz się, co zyskasz

Nowy rok to czas postanowień. Co ciekawe większość z nich jest nieodłącznie związana z żywieniem. Chcemy schudnąć, jeść zdrowiej, zrezygnować z używek w postaci kawy czy herbaty, odrzucić słodycze czy… chipsy.

Chipsy i inne słone przekąskiSzkodliwe chipsy. Zrezygnuj z nich, a dowiesz się, co zyskasz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Wśród naszych małych wstydliwych grzeszków jest miejsce na słone przekąski: paluszki, krakersy oraz precle i przede wszystkim chipsy. Statystyki wskazują, że aż 79 procent z nas spożywa je mniej więcej dwa razy w tygodniu! Choć ich smak nas zachwyca, a rozkoszne chrupanie towarzyszy nam przy każdym seansie filmowym w domowym zaciszu, to zdecydowanie z tego przysmaku warto zrezygnować.

Szkodliwe chipsy – co zawierają

Chipsy z ziemniakiem niewiele mają wspólnego: najczęściej przekąska powstaje z płatków lub pulpy ziemniaczanej.

Chipsy to żywność przetworzona, w której za smak odpowiada ogromna ilość soli, sztuczne aromaty (w tym bardzo szkodliwy aromat dymu wędzarniczego) oraz tłuszcze transwzmacniacze smaku w postaci niechlubnego glutaminianu sodu. Brzmi nieciekawie, a mimo to tak chętnie spożywamy chipsy.

Dlaczego? Sam glutaminian sodu, odpowiadający za smak umami, sprawia, że chipsy są po prostu smaczne, a duża ilość soli i aromatów, w tym cebuli czy sera lub boczku, powoduje nieprzerwaną pracę naszych ślinianek. To uzależnia i badacze ten fakt potwierdzili.

Coraz więcej mówi się także o akrylamidach – substancjach wydzielających się podczas kontaktu żywności z wysoką temperaturą w procesie smażenia lub pieczenia. Akrylamid działa toksycznie na układ nerwowy, a także może być sprawcą zwiększonego ryzyka zachorowania na nowotwory. Czy wiesz, że znajduje się także w niewinnie wyglądających chrupkach, które podajemy dzieciom i niemowlętom?

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu słonych przekąsek?

Szkodliwe chipsy – co się stanie, jeśli z nich zrezygnujesz?

Regularne spożywanie chipsów ma bezpośredni wpływ na zdrowie. Jak się okazuje, zrezygnowanie z tej przekąski przynosi wymierne, widoczne gołym okiem, korzyści już po kilku dniach!

Czy wiesz, co się stanie, jeżeli pożegnasz się z chipsami?

Już po kilku dniach…

  1. Przestanie cię boleć głowa, zniknie nadpotliwość i nerwowość. To tylko niektóre skutki spożywania w nadmiarze glutaminianu sodu. Choć badania nie wskazały dotąd jednoznacznie, jaka ilość MSG (na opakowaniu chipsów występującego nierzadko pod skrótem E621) jest szkodliwa, to z pewnością wieczorne chrupanie chipsów prowadzi do nadmiernego gromadzenia się glutaminianu sodu w organizmie.
  2. Będziesz lepiej spać. Na chipsy, jak wiadomo, mamy ochotę wieczorem. Spożywanie chipsów przed snem powoduje gwałtowny wzrost cukru we krwi – nocą ten poziom równie nagle spadnie, zakłócając zdrowy sen.
  3. Zauważysz zmniejszenie obwodu brzucha. Tak, to nie żart. Żywność przetworzona, w tym także i chipsy, zagraża prawidłowej pracy jelit, powoduje wzdęcia i gazy. Sprzyja temu nadmiar soli, powodującej odkładanie się wody w organizmie, a także aromaty i konserwanty zawarte w chipsach.

A po miesiącu…

  1. Zauważysz promienną cerę. Węglowodany, sztuczne dodatki i sól powodują zaburzenia hormonalne, zaburzenia lipidowe i nagłe wyrzuty insuliny. To przekłada się na stan naszej cery, w tym wypryski. Za odstawienie regularnie spożywanych chipsów cera z pewnością ci podziękuje.
  2. Będziesz mieć więcej energii. Szkodliwe tłuszcze trans zawarte w dużej ilości w tej przekąsce szybko prowadzą do odkładania się tkanki tłuszczowej tu i ówdzie. A mimo to jedzenie chipsów zamiast nas odżywiać, sprawia, że czujemy się ociężali, senni i zmęczeni, a przy tym – szybko pojawia się głód. Odstaw chipsy, a będziesz mieć więcej energii i sił.
  3. Obudzisz się bez bólu. Ból stawów i mięśni towarzyszy ci każdego dnia, zwłaszcza po przebudzeniu? Przetworzona żywność, przeładowana solą, glutaminianem sodu i innymi wzmacniaczami generuje stany zapalne organizmu. To one są odpowiedzialne między innymi za ból stawów i mięśni. Odstaw chipsy, a wkrótce twój organizm okaże ci wdzięczność.
Chipsy i kopczyk soli w tle
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć