Szczypior i jego właściwości. 5 pomysłów na wykorzystanie szczypiorku

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Nie tylko do jajecznicy

Obraz
© Getty Images

Szczypiorek, wbrew pozorom, bliżej jest spokrewniony z czosnkiem niż z cebulą. Warzywo to pojawia się na naszych stołach wiosną, razem z innymi nowalijkami: rzodkiewką, młodym koperkiem czy ogórkami. Niewiele osób wie, że szczypiorek rośnie dziko nie tylko w Azji, ale również w Europie. Ten, który trafia na nasze stoły, najczęściej jednak pochodzi z upraw.

Szczypior, to bardzo zdrowa roślina. Jego zielone liście zawierają duże ilości witaminy C, która wspomaga asymilację żelaza w organizmie, aktywuje enzymy, utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej a także wzmacnia odporność organizmu. Szczypiorek zawiera także witaminę B2, która wspomaga przemianę materii oraz produkcję czerwonych krwinek w organizmie. Regularne jedzenie szczypiorku poprawia stan układu pokarmowego, ponieważ przyspiesza trawienie oraz zwiększa wydzielenie soków żołądkowych.

W kuchni szczypiorek stosujemy głównie jako przyprawę. Istotne jest, aby liście były świeże i jędrne. Nie gotujmy go, bo traci swoje właściwości. Dlatego też najlepiej dodawać go do potraw na sam koniec, by wzbogacić smak. Te roślinę możemy również mrozić. W takiej formie nie traci swoich właściwości, choć jest łagodniejszy w smaku i mniej aromatyczny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Mieszanka przypraw

Obraz
© Getty Images

Mieszanki świeżych ziół poprawiają smak sosów lub zup. Do przyrządzenia znakomitego sosu winegret, który świetnie podkreśli aromat warzyw w sałatkach potrzebujemy: pół pęczka szczypiorku, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka natki trybuli, dwie łyżki świeżego estragonu, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek. Zioła siekamy drobno, dodajemy do nich sok z cytryny i wlewamy powili oliwę mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

/ 6Ziołowe masło

Obraz
© Getty Images

Masłem wzbogaconym ziołami możemy smarować kanapki, ale również możemy dodawać je do steków czy innych smażonych mięs. Składniki: pół kostki masła, łyżeczka musztardy, pęczek szczypiorku, starta skórka z cytryny, sól, pieprz. Masło i szczypiorek siekamy drobno, składniki mieszamy, formujemy wałeczek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce pół godziny.

/ 6Koktajl ze szczypiorkiem

Obraz
© Getty Images

Jeśli lubimy ostre smaki, a dbamy o zdrowie, raz na jakiś czas możemy przygotować koktajl ze szczypiorkiem w roli głównej. Potrzebne nam będą: dwie szklanki jogurtu naturalnego, ogórek, pół pęczka szczypiorku, sól i pieprz. Ogórka i szczypiorek siekamy drobno i miksujemy z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy schłodzony.

/ 6Jajecznica ze szczypiorkiem

Obraz
© Getty Images

Jak śniadanie, to jajecznica. Wiosenna wersja tego popularnego dania nie może się obyć bez szczypiorku. Składniki: cztery jajka, kilka łyżek słodkiej śmietanki, masło, szczypiorek, sól i pieprz. Jajka mieszamy ze śmietanką i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną, mieszamy dokładnie i szybko zdejmujemy z ognia.

/ 6Sałatka szczypiorkowa

Obraz
© Getty Images

Najlepszym sposobem na wykorzystanie szczypiorku jest użycie go do sałatek i surówek. Oto jedna z nich. Składniki: duży pęczek szczypiorku, kilka liści sałaty, ogórek małosolny, kilka rzodkiewek, sok z cytryny, kilka łyżek śmietany, cukier i sól. Rzodkiewkę i szczypiorek myjemy, szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewkę i ogórek kroimy drobno. Wszystkie warzywa łączymy doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny, polewamy śmietaną i układamy na liściach sałaty.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika