Szczypior i jego właściwości. 5 pomysłów na wykorzystanie szczypiorku
Nie tylko do jajecznicy
Szczypior, to bardzo zdrowa roślina. Jego zielone liście zawierają duże ilości witaminy C, która wspomaga asymilację żelaza w organizmie, aktywuje enzymy, utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej a także wzmacnia odporność organizmu. Szczypiorek zawiera także witaminę B2, która wspomaga przemianę materii oraz produkcję czerwonych krwinek w organizmie. Regularne jedzenie szczypiorku poprawia stan układu pokarmowego, ponieważ przyspiesza trawienie oraz zwiększa wydzielenie soków żołądkowych.
W kuchni szczypiorek stosujemy głównie jako przyprawę. Istotne jest, aby liście były świeże i jędrne. Nie gotujmy go, bo traci swoje właściwości. Dlatego też najlepiej dodawać go do potraw na sam koniec, by wzbogacić smak. Te roślinę możemy również mrozić. W takiej formie nie traci swoich właściwości, choć jest łagodniejszy w smaku i mniej aromatyczny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl