Szczypior i jego właściwości. 5 pomysłów na wykorzystanie szczypiorku

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Nie tylko do jajecznicy

Obraz
© Getty Images

Szczypiorek, wbrew pozorom, bliżej jest spokrewniony z czosnkiem niż z cebulą. Warzywo to pojawia się na naszych stołach wiosną, razem z innymi nowalijkami: rzodkiewką, młodym koperkiem czy ogórkami. Niewiele osób wie, że szczypiorek rośnie dziko nie tylko w Azji, ale również w Europie. Ten, który trafia na nasze stoły, najczęściej jednak pochodzi z upraw.

Szczypior, to bardzo zdrowa roślina. Jego zielone liście zawierają duże ilości witaminy C, która wspomaga asymilację żelaza w organizmie, aktywuje enzymy, utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej a także wzmacnia odporność organizmu. Szczypiorek zawiera także witaminę B2, która wspomaga przemianę materii oraz produkcję czerwonych krwinek w organizmie. Regularne jedzenie szczypiorku poprawia stan układu pokarmowego, ponieważ przyspiesza trawienie oraz zwiększa wydzielenie soków żołądkowych.

W kuchni szczypiorek stosujemy głównie jako przyprawę. Istotne jest, aby liście były świeże i jędrne. Nie gotujmy go, bo traci swoje właściwości. Dlatego też najlepiej dodawać go do potraw na sam koniec, by wzbogacić smak. Te roślinę możemy również mrozić. W takiej formie nie traci swoich właściwości, choć jest łagodniejszy w smaku i mniej aromatyczny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Mieszanka przypraw

Obraz
© Getty Images

Mieszanki świeżych ziół poprawiają smak sosów lub zup. Do przyrządzenia znakomitego sosu winegret, który świetnie podkreśli aromat warzyw w sałatkach potrzebujemy: pół pęczka szczypiorku, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka natki trybuli, dwie łyżki świeżego estragonu, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek. Zioła siekamy drobno, dodajemy do nich sok z cytryny i wlewamy powili oliwę mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

/ 6Ziołowe masło

Obraz
© Getty Images

Masłem wzbogaconym ziołami możemy smarować kanapki, ale również możemy dodawać je do steków czy innych smażonych mięs. Składniki: pół kostki masła, łyżeczka musztardy, pęczek szczypiorku, starta skórka z cytryny, sól, pieprz. Masło i szczypiorek siekamy drobno, składniki mieszamy, formujemy wałeczek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce pół godziny.

/ 6Koktajl ze szczypiorkiem

Obraz
© Getty Images

Jeśli lubimy ostre smaki, a dbamy o zdrowie, raz na jakiś czas możemy przygotować koktajl ze szczypiorkiem w roli głównej. Potrzebne nam będą: dwie szklanki jogurtu naturalnego, ogórek, pół pęczka szczypiorku, sól i pieprz. Ogórka i szczypiorek siekamy drobno i miksujemy z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy schłodzony.

/ 6Jajecznica ze szczypiorkiem

Obraz
© Getty Images

Jak śniadanie, to jajecznica. Wiosenna wersja tego popularnego dania nie może się obyć bez szczypiorku. Składniki: cztery jajka, kilka łyżek słodkiej śmietanki, masło, szczypiorek, sól i pieprz. Jajka mieszamy ze śmietanką i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną, mieszamy dokładnie i szybko zdejmujemy z ognia.

/ 6Sałatka szczypiorkowa

Obraz
© Getty Images

Najlepszym sposobem na wykorzystanie szczypiorku jest użycie go do sałatek i surówek. Oto jedna z nich. Składniki: duży pęczek szczypiorku, kilka liści sałaty, ogórek małosolny, kilka rzodkiewek, sok z cytryny, kilka łyżek śmietany, cukier i sól. Rzodkiewkę i szczypiorek myjemy, szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewkę i ogórek kroimy drobno. Wszystkie warzywa łączymy doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny, polewamy śmietaną i układamy na liściach sałaty.

Wybrane dla Ciebie

Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo