Szczypior i jego właściwości. 5 pomysłów na wykorzystanie szczypiorku
Nie tylko do jajecznicy
Szczypiorek, wbrew pozorom, bliżej jest spokrewniony z czosnkiem niż z cebulą. Warzywo to pojawia się na naszych stołach wiosną, razem z innymi nowalijkami: rzodkiewką, młodym koperkiem czy ogórkami. Niewiele osób wie, że szczypiorek rośnie dziko nie tylko w Azji, ale również w Europie. Ten, który trafia na nasze stoły, najczęściej jednak pochodzi z upraw.
Szczypior, to bardzo zdrowa roślina. Jego zielone liście zawierają duże ilości witaminy C, która wspomaga asymilację żelaza w organizmie, aktywuje enzymy, utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej a także wzmacnia odporność organizmu. Szczypiorek zawiera także witaminę B2, która wspomaga przemianę materii oraz produkcję czerwonych krwinek w organizmie. Regularne jedzenie szczypiorku poprawia stan układu pokarmowego, ponieważ przyspiesza trawienie oraz zwiększa wydzielenie soków żołądkowych.
W kuchni szczypiorek stosujemy głównie jako przyprawę. Istotne jest, aby liście były świeże i jędrne. Nie gotujmy go, bo traci swoje właściwości. Dlatego też najlepiej dodawać go do potraw na sam koniec, by wzbogacić smak. Te roślinę możemy również mrozić. W takiej formie nie traci swoich właściwości, choć jest łagodniejszy w smaku i mniej aromatyczny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Mieszanka przypraw
Mieszanki świeżych ziół poprawiają smak sosów lub zup. Do przyrządzenia znakomitego sosu winegret, który świetnie podkreśli aromat warzyw w sałatkach potrzebujemy: pół pęczka szczypiorku, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka natki trybuli, dwie łyżki świeżego estragonu, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek. Zioła siekamy drobno, dodajemy do nich sok z cytryny i wlewamy powili oliwę mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ziołowe masło
Masłem wzbogaconym ziołami możemy smarować kanapki, ale również możemy dodawać je do steków czy innych smażonych mięs. Składniki: pół kostki masła, łyżeczka musztardy, pęczek szczypiorku, starta skórka z cytryny, sól, pieprz. Masło i szczypiorek siekamy drobno, składniki mieszamy, formujemy wałeczek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce pół godziny.
Koktajl ze szczypiorkiem
Jeśli lubimy ostre smaki, a dbamy o zdrowie, raz na jakiś czas możemy przygotować koktajl ze szczypiorkiem w roli głównej. Potrzebne nam będą: dwie szklanki jogurtu naturalnego, ogórek, pół pęczka szczypiorku, sól i pieprz. Ogórka i szczypiorek siekamy drobno i miksujemy z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy schłodzony.
Jajecznica ze szczypiorkiem
Jak śniadanie, to jajecznica. Wiosenna wersja tego popularnego dania nie może się obyć bez szczypiorku. Składniki: cztery jajka, kilka łyżek słodkiej śmietanki, masło, szczypiorek, sól i pieprz. Jajka mieszamy ze śmietanką i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną, mieszamy dokładnie i szybko zdejmujemy z ognia.
Sałatka szczypiorkowa
Najlepszym sposobem na wykorzystanie szczypiorku jest użycie go do sałatek i surówek. Oto jedna z nich. Składniki: duży pęczek szczypiorku, kilka liści sałaty, ogórek małosolny, kilka rzodkiewek, sok z cytryny, kilka łyżek śmietany, cukier i sól. Rzodkiewkę i szczypiorek myjemy, szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewkę i ogórek kroimy drobno. Wszystkie warzywa łączymy doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny, polewamy śmietaną i układamy na liściach sałaty.