Światowy Dzień Prosecco. Za co kochamy bąbelki?

Jest niezwykle orzeźwiające, cudownie owocowe, pasuje niemal do wszystkiego. To też znakomita baza do wielu modnych drinków. Prosecco, bo o nim mowa, to wino, na punkcie którego świat dosłownie oszalał. Za co kochamy prosecco? Co trzeba o nim wiedzieć? Oto mały przewodnik z okazji Światowego Dnia Prosecco, który wypada 13 sierpnia.

Włoska kuchniaWłoska kuchnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogródki restauracyjne, imprezy plenerowe czy spotkania ze znajomymi – w każdym z tych miejsc królują włoskie bąbelki. Trudno się dziwić - prosecco jest lekkie, orzeźwiające, cudownie owocowe, po prostu pyszne! I – co równie istotne - nie kosztuje fortuny.

- Pić prosecco to jakby naśladować Włochów, którzy są mistrzami dolce vita.. Prosecco jest esencją włoskiego luzu i umiłowania życia. Zbliżający się wielkimi krokami Światowy Dzień Prosecco (13 sierpnia) jest zatem idealnym czasem, by celebrować ten trunek i oddać się emocjom z nim związanym – mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska.


Mimo że prosecco bardzo często serwowane jest bez akompaniamentu jedzenia, możemy je pokochać za wielką uniwersalność gastronomiczną. Wino to ma cudowną zdolność dopasowywania się do wielu dań, tworząc naprawdę udane połączenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polacy piją więcej herbaty niż Chińczycy czy Japończycy!

Wytrawna wersja (brut) jest świetnym towarzyszem dla letniego risotto z zielonymi warzywami, owoców morza, sushi, a nawet szparagów. Włoskie przystawki są w ogóle niejako światem stworzonym dla prosecco. Połączenie wersji extra dry, czyli półwytrawnej, z melonem zawiniętym w dojrzewającą włoską szynkę, jest wręcz obłędne!

Prosecco extra dry doskonale sprawdzi się również w zestawie ze świeżymi owocami oraz ciastem drożdżowym, kremowym sernikiem czy podczas podwieczorku ze słodkimi przekąskami.

Prosecco kochamy również za to, że jako jedno z nielicznych win, jest idealną bazą dla wielu koktajli. Gwałtownie rozwijający się trend miksologii barmańskiej spowodował, że prosecco jest postrzegane w zupełnie nowy sposób. Ulubione wino musujące można zatem zaserwować w formie stylowego koktajlu. Zachęcam do takich eksperymentów zwłaszcza w upalne dni!

- Szczególnej uwadze polecam połączenie prosecco ze świeżym sokiem pomarańczowym (Mimoza) lub musem brzoskwiniowym (Bellini). Niezwykle ciekawy i wyjątkowo pyszny jest również koktajl o nazwie Hugo (to połączenie prosecco, syropu z kwiatów czarnego bzu, wody, limonki i liści mięty) – dodaje Tomasz Potrzebowski.

Prosecco
Prossecco © Materiały prasowe

Co musisz wiedzieć o prosecco

  1. Prosecco to włoskie białe wino musujące (spumante), rzadziej lekko musujące (frizzante) zazwyczaj wytrawne lub półwytrawne wytwarzane w regionach: Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska.
  2. Glera jest głównym, ale nie jedynym szczepem winogron dozwolonym w produkcji prosecco. Możliwe jest dodanie maksymalnie do 15 proc. innych odmian winogron. Należą do nich m.in. lokalne szczepy o nazwie bianchetta, verdiso czy perera.
  3. Istnieje różowe prosecco – tworzy się je poprzez zmieszanie 10-15 proc. czerwonego wina ze szczepu pinot nero z winem wytworzonym z odmiany glera.
  4. Prosecco jest produkowane tzw. metodą Charmata – w odróżnieniu od metody szampańskiej, druga fermentacja nie zachodzi w butelce, a w zbiornikach ciśnieniowych.
  5. Prosecco powinno być serwowane w temperaturze ok. 6-8 stopni Celsjusza.
  6. Prosecco najbardziej popularne, ze względu na zawartość cukru, to: extra brut (0-6 g/l), brut (12 g/l), extra dry (12-17 g/l), dry (17-32 g/l).
  7. Prosecco można podzielić ze względu na stopień musowania wina: spumate (jest mocniej musujące i zamykane klasycznym korkiem), frizzante (oznacza wino lekko musujące, może być zamykane kapslem).
  8. Istnieje różna klasyfikacja jakościowa prosecco ze względu na miejsce uprawy winogron.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja