Światowy Dzień Prosecco. Za co kochamy bąbelki?

Jest niezwykle orzeźwiające, cudownie owocowe, pasuje niemal do wszystkiego. To też znakomita baza do wielu modnych drinków. Prosecco, bo o nim mowa, to wino, na punkcie którego świat dosłownie oszalał. Za co kochamy prosecco? Co trzeba o nim wiedzieć? Oto mały przewodnik z okazji Światowego Dnia Prosecco, który wypada 13 sierpnia.

Włoska kuchniaWłoska kuchnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogródki restauracyjne, imprezy plenerowe czy spotkania ze znajomymi – w każdym z tych miejsc królują włoskie bąbelki. Trudno się dziwić - prosecco jest lekkie, orzeźwiające, cudownie owocowe, po prostu pyszne! I – co równie istotne - nie kosztuje fortuny.

- Pić prosecco to jakby naśladować Włochów, którzy są mistrzami dolce vita.. Prosecco jest esencją włoskiego luzu i umiłowania życia. Zbliżający się wielkimi krokami Światowy Dzień Prosecco (13 sierpnia) jest zatem idealnym czasem, by celebrować ten trunek i oddać się emocjom z nim związanym – mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska.


Mimo że prosecco bardzo często serwowane jest bez akompaniamentu jedzenia, możemy je pokochać za wielką uniwersalność gastronomiczną. Wino to ma cudowną zdolność dopasowywania się do wielu dań, tworząc naprawdę udane połączenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polacy piją więcej herbaty niż Chińczycy czy Japończycy!

Wytrawna wersja (brut) jest świetnym towarzyszem dla letniego risotto z zielonymi warzywami, owoców morza, sushi, a nawet szparagów. Włoskie przystawki są w ogóle niejako światem stworzonym dla prosecco. Połączenie wersji extra dry, czyli półwytrawnej, z melonem zawiniętym w dojrzewającą włoską szynkę, jest wręcz obłędne!

Prosecco extra dry doskonale sprawdzi się również w zestawie ze świeżymi owocami oraz ciastem drożdżowym, kremowym sernikiem czy podczas podwieczorku ze słodkimi przekąskami.

Prosecco kochamy również za to, że jako jedno z nielicznych win, jest idealną bazą dla wielu koktajli. Gwałtownie rozwijający się trend miksologii barmańskiej spowodował, że prosecco jest postrzegane w zupełnie nowy sposób. Ulubione wino musujące można zatem zaserwować w formie stylowego koktajlu. Zachęcam do takich eksperymentów zwłaszcza w upalne dni!

- Szczególnej uwadze polecam połączenie prosecco ze świeżym sokiem pomarańczowym (Mimoza) lub musem brzoskwiniowym (Bellini). Niezwykle ciekawy i wyjątkowo pyszny jest również koktajl o nazwie Hugo (to połączenie prosecco, syropu z kwiatów czarnego bzu, wody, limonki i liści mięty) – dodaje Tomasz Potrzebowski.

Prosecco
Prossecco © Materiały prasowe

Co musisz wiedzieć o prosecco

  1. Prosecco to włoskie białe wino musujące (spumante), rzadziej lekko musujące (frizzante) zazwyczaj wytrawne lub półwytrawne wytwarzane w regionach: Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska.
  2. Glera jest głównym, ale nie jedynym szczepem winogron dozwolonym w produkcji prosecco. Możliwe jest dodanie maksymalnie do 15 proc. innych odmian winogron. Należą do nich m.in. lokalne szczepy o nazwie bianchetta, verdiso czy perera.
  3. Istnieje różowe prosecco – tworzy się je poprzez zmieszanie 10-15 proc. czerwonego wina ze szczepu pinot nero z winem wytworzonym z odmiany glera.
  4. Prosecco jest produkowane tzw. metodą Charmata – w odróżnieniu od metody szampańskiej, druga fermentacja nie zachodzi w butelce, a w zbiornikach ciśnieniowych.
  5. Prosecco powinno być serwowane w temperaturze ok. 6-8 stopni Celsjusza.
  6. Prosecco najbardziej popularne, ze względu na zawartość cukru, to: extra brut (0-6 g/l), brut (12 g/l), extra dry (12-17 g/l), dry (17-32 g/l).
  7. Prosecco można podzielić ze względu na stopień musowania wina: spumate (jest mocniej musujące i zamykane klasycznym korkiem), frizzante (oznacza wino lekko musujące, może być zamykane kapslem).
  8. Istnieje różna klasyfikacja jakościowa prosecco ze względu na miejsce uprawy winogron.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść