WAŻNE
TERAZ

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Głosowanie w Sejmie

Światowy Dzień Prosecco. Za co kochamy bąbelki?

Jest niezwykle orzeźwiające, cudownie owocowe, pasuje niemal do wszystkiego. To też znakomita baza do wielu modnych drinków. Prosecco, bo o nim mowa, to wino, na punkcie którego świat dosłownie oszalał. Za co kochamy prosecco? Co trzeba o nim wiedzieć? Oto mały przewodnik z okazji Światowego Dnia Prosecco, który wypada 13 sierpnia.

Włoska kuchniaWłoska kuchnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogródki restauracyjne, imprezy plenerowe czy spotkania ze znajomymi – w każdym z tych miejsc królują włoskie bąbelki. Trudno się dziwić - prosecco jest lekkie, orzeźwiające, cudownie owocowe, po prostu pyszne! I – co równie istotne - nie kosztuje fortuny.

- Pić prosecco to jakby naśladować Włochów, którzy są mistrzami dolce vita.. Prosecco jest esencją włoskiego luzu i umiłowania życia. Zbliżający się wielkimi krokami Światowy Dzień Prosecco (13 sierpnia) jest zatem idealnym czasem, by celebrować ten trunek i oddać się emocjom z nim związanym – mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska.


Mimo że prosecco bardzo często serwowane jest bez akompaniamentu jedzenia, możemy je pokochać za wielką uniwersalność gastronomiczną. Wino to ma cudowną zdolność dopasowywania się do wielu dań, tworząc naprawdę udane połączenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polacy piją więcej herbaty niż Chińczycy czy Japończycy!

Wytrawna wersja (brut) jest świetnym towarzyszem dla letniego risotto z zielonymi warzywami, owoców morza, sushi, a nawet szparagów. Włoskie przystawki są w ogóle niejako światem stworzonym dla prosecco. Połączenie wersji extra dry, czyli półwytrawnej, z melonem zawiniętym w dojrzewającą włoską szynkę, jest wręcz obłędne!

Prosecco extra dry doskonale sprawdzi się również w zestawie ze świeżymi owocami oraz ciastem drożdżowym, kremowym sernikiem czy podczas podwieczorku ze słodkimi przekąskami.

Prosecco kochamy również za to, że jako jedno z nielicznych win, jest idealną bazą dla wielu koktajli. Gwałtownie rozwijający się trend miksologii barmańskiej spowodował, że prosecco jest postrzegane w zupełnie nowy sposób. Ulubione wino musujące można zatem zaserwować w formie stylowego koktajlu. Zachęcam do takich eksperymentów zwłaszcza w upalne dni!

- Szczególnej uwadze polecam połączenie prosecco ze świeżym sokiem pomarańczowym (Mimoza) lub musem brzoskwiniowym (Bellini). Niezwykle ciekawy i wyjątkowo pyszny jest również koktajl o nazwie Hugo (to połączenie prosecco, syropu z kwiatów czarnego bzu, wody, limonki i liści mięty) – dodaje Tomasz Potrzebowski.

Prosecco
Prossecco © Materiały prasowe

Co musisz wiedzieć o prosecco

  1. Prosecco to włoskie białe wino musujące (spumante), rzadziej lekko musujące (frizzante) zazwyczaj wytrawne lub półwytrawne wytwarzane w regionach: Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska.
  2. Glera jest głównym, ale nie jedynym szczepem winogron dozwolonym w produkcji prosecco. Możliwe jest dodanie maksymalnie do 15 proc. innych odmian winogron. Należą do nich m.in. lokalne szczepy o nazwie bianchetta, verdiso czy perera.
  3. Istnieje różowe prosecco – tworzy się je poprzez zmieszanie 10-15 proc. czerwonego wina ze szczepu pinot nero z winem wytworzonym z odmiany glera.
  4. Prosecco jest produkowane tzw. metodą Charmata – w odróżnieniu od metody szampańskiej, druga fermentacja nie zachodzi w butelce, a w zbiornikach ciśnieniowych.
  5. Prosecco powinno być serwowane w temperaturze ok. 6-8 stopni Celsjusza.
  6. Prosecco najbardziej popularne, ze względu na zawartość cukru, to: extra brut (0-6 g/l), brut (12 g/l), extra dry (12-17 g/l), dry (17-32 g/l).
  7. Prosecco można podzielić ze względu na stopień musowania wina: spumate (jest mocniej musujące i zamykane klasycznym korkiem), frizzante (oznacza wino lekko musujące, może być zamykane kapslem).
  8. Istnieje różna klasyfikacja jakościowa prosecco ze względu na miejsce uprawy winogron.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika