Światowy Dzień Prosecco. Za co kochamy bąbelki?

Jest niezwykle orzeźwiające, cudownie owocowe, pasuje niemal do wszystkiego. To też znakomita baza do wielu modnych drinków. Prosecco, bo o nim mowa, to wino, na punkcie którego świat dosłownie oszalał. Za co kochamy prosecco? Co trzeba o nim wiedzieć? Oto mały przewodnik z okazji Światowego Dnia Prosecco, który wypada 13 sierpnia.

Włoska kuchniaWłoska kuchnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogródki restauracyjne, imprezy plenerowe czy spotkania ze znajomymi – w każdym z tych miejsc królują włoskie bąbelki. Trudno się dziwić - prosecco jest lekkie, orzeźwiające, cudownie owocowe, po prostu pyszne! I – co równie istotne - nie kosztuje fortuny.

- Pić prosecco to jakby naśladować Włochów, którzy są mistrzami dolce vita.. Prosecco jest esencją włoskiego luzu i umiłowania życia. Zbliżający się wielkimi krokami Światowy Dzień Prosecco (13 sierpnia) jest zatem idealnym czasem, by celebrować ten trunek i oddać się emocjom z nim związanym – mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska.


Mimo że prosecco bardzo często serwowane jest bez akompaniamentu jedzenia, możemy je pokochać za wielką uniwersalność gastronomiczną. Wino to ma cudowną zdolność dopasowywania się do wielu dań, tworząc naprawdę udane połączenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polacy piją więcej herbaty niż Chińczycy czy Japończycy!

Wytrawna wersja (brut) jest świetnym towarzyszem dla letniego risotto z zielonymi warzywami, owoców morza, sushi, a nawet szparagów. Włoskie przystawki są w ogóle niejako światem stworzonym dla prosecco. Połączenie wersji extra dry, czyli półwytrawnej, z melonem zawiniętym w dojrzewającą włoską szynkę, jest wręcz obłędne!

Prosecco extra dry doskonale sprawdzi się również w zestawie ze świeżymi owocami oraz ciastem drożdżowym, kremowym sernikiem czy podczas podwieczorku ze słodkimi przekąskami.

Prosecco kochamy również za to, że jako jedno z nielicznych win, jest idealną bazą dla wielu koktajli. Gwałtownie rozwijający się trend miksologii barmańskiej spowodował, że prosecco jest postrzegane w zupełnie nowy sposób. Ulubione wino musujące można zatem zaserwować w formie stylowego koktajlu. Zachęcam do takich eksperymentów zwłaszcza w upalne dni!

- Szczególnej uwadze polecam połączenie prosecco ze świeżym sokiem pomarańczowym (Mimoza) lub musem brzoskwiniowym (Bellini). Niezwykle ciekawy i wyjątkowo pyszny jest również koktajl o nazwie Hugo (to połączenie prosecco, syropu z kwiatów czarnego bzu, wody, limonki i liści mięty) – dodaje Tomasz Potrzebowski.

Prosecco
Prossecco © Materiały prasowe

Co musisz wiedzieć o prosecco

  1. Prosecco to włoskie białe wino musujące (spumante), rzadziej lekko musujące (frizzante) zazwyczaj wytrawne lub półwytrawne wytwarzane w regionach: Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska.
  2. Glera jest głównym, ale nie jedynym szczepem winogron dozwolonym w produkcji prosecco. Możliwe jest dodanie maksymalnie do 15 proc. innych odmian winogron. Należą do nich m.in. lokalne szczepy o nazwie bianchetta, verdiso czy perera.
  3. Istnieje różowe prosecco – tworzy się je poprzez zmieszanie 10-15 proc. czerwonego wina ze szczepu pinot nero z winem wytworzonym z odmiany glera.
  4. Prosecco jest produkowane tzw. metodą Charmata – w odróżnieniu od metody szampańskiej, druga fermentacja nie zachodzi w butelce, a w zbiornikach ciśnieniowych.
  5. Prosecco powinno być serwowane w temperaturze ok. 6-8 stopni Celsjusza.
  6. Prosecco najbardziej popularne, ze względu na zawartość cukru, to: extra brut (0-6 g/l), brut (12 g/l), extra dry (12-17 g/l), dry (17-32 g/l).
  7. Prosecco można podzielić ze względu na stopień musowania wina: spumate (jest mocniej musujące i zamykane klasycznym korkiem), frizzante (oznacza wino lekko musujące, może być zamykane kapslem).
  8. Istnieje różna klasyfikacja jakościowa prosecco ze względu na miejsce uprawy winogron.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów