Światowy Dzień Chleba - pieczywo podstawą zdrowego żywienia

Pieczywo jest podstawą zdrowej i prawidłowej diety, źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika - przekonywali naukowcy i dietetycy z okazji Światowego Dnia Chleba.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Pieczywo jest podstawą zdrowej i prawidłowej diety, źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika - przekonywali naukowcy i dietetycy z okazji Światowego Dnia Chleba.

16 października jest obchodzony Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji fundacja Chleb to Zdrowie zorganizowała w Warszawie konferencję, podczas której naukowcy i dietetycy przekonywali, że chleb jest podstawą zdrowego żywienia.

"Produkty zbożowe, a więc także pieczywo, są podstawą piramidy żywieniowej i nie można z nich rezygnować czy zamienić na inne. Zamiana ich na tłuszcze oznaczałaby przejście na dietę miażdżycową, zastąpienie ich białkiem: mięsem i serami - na dietę, która obciąża nerki" - mówiła na konferencji dr Regina Wierzejska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.

Jej zdaniem zrezygnowanie ze spożywania pieczywa i przechodzenie na dietę bezglutenową nie jest dobre dla zdrowych osób. Taką dietę powinny stosować tylko osoby, które cierpią na celiakię, chorobę uwarunkowaną genetycznie polegającą na nietolerowaniu glutenu, na którą cierpi około 1 proc. populacji europejskiej. "Nie ma żadnych wskazań, które sugerowałyby przechodzenie na dietę bezglutenową osób zdrowych. Dieta, w której rezygnujemy z pieczywa to kolejna dieta cud i moda. Pieczywo jest niepodważalnym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera witaminy, składniki mineralne, żelazo magnez. To wszystko przemawia za cechami zdrowotnymi chleba" - mówiła Wierzejska.

Robert Księżopolski, prezes fundacji Chleb to Zdrowie przekonywał, że pieczywo nie jest tuczące. "Mamy już na to szereg dowodów naukowych i wiemy, że jest to kwestia dostosowania wartości energetycznej posiłku do trybu życia" - mówił. Z przedstawionych przez jego fundację wyliczeń wynika, że kromka chleba żytniego ma ok. 56 kcal - to mniej niż jedno jabłko, które ma około 72 kcal.

Prof. Alicja Ceglińska z wydziału Nauk o Żywności SGGW podkreśliła, że szczególnie zdrowe jest pieczywo na naturalnym zakwasie. "Jest ono lepiej trawione i wytwarza korzystną mikroflorę w przewodzie pokarmowym" - wyjaśniła.

Fundacja Chleb to Zdrowie, która zorganizowała konferencję, została powołana przez technologów żywości i producentów pieczywa w 2014 r. Współpracuje ona z naukowcami, dietetykami i lekarzami w celu propagowania wiedzy o zdrowym żywieniu, a także ochrony praw konsumenta, w zakresie wiarygodnej informacji o produktach spożywczych. (PAP)

krz/ dym/ krf/

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni