Trwa ładowanie...
16-10-2014 15:46

Światowy Dzień Chleba - pieczywo podstawą zdrowego żywienia

Pieczywo jest podstawą zdrowej i prawidłowej diety, źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika - przekonywali naukowcy i dietetycy z okazji Światowego Dnia Chleba.

Share
Światowy Dzień Chleba - pieczywo podstawą zdrowego żywieniaŹródło: 123RF.COM
d1kk8rb

Pieczywo jest podstawą zdrowej i prawidłowej diety, źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika - przekonywali naukowcy i dietetycy z okazji Światowego Dnia Chleba.

16 października jest obchodzony Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji fundacja Chleb to Zdrowie zorganizowała w Warszawie konferencję, podczas której naukowcy i dietetycy przekonywali, że chleb jest podstawą zdrowego żywienia.

"Produkty zbożowe, a więc także pieczywo, są podstawą piramidy żywieniowej i nie można z nich rezygnować czy zamienić na inne. Zamiana ich na tłuszcze oznaczałaby przejście na dietę miażdżycową, zastąpienie ich białkiem: mięsem i serami - na dietę, która obciąża nerki" - mówiła na konferencji dr Regina Wierzejska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.

d1kk8rb

Jej zdaniem zrezygnowanie ze spożywania pieczywa i przechodzenie na dietę bezglutenową nie jest dobre dla zdrowych osób. Taką dietę powinny stosować tylko osoby, które cierpią na celiakię, chorobę uwarunkowaną genetycznie polegającą na nietolerowaniu glutenu, na którą cierpi około 1 proc. populacji europejskiej. "Nie ma żadnych wskazań, które sugerowałyby przechodzenie na dietę bezglutenową osób zdrowych. Dieta, w której rezygnujemy z pieczywa to kolejna dieta cud i moda. Pieczywo jest niepodważalnym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera witaminy, składniki mineralne, żelazo magnez. To wszystko przemawia za cechami zdrowotnymi chleba" - mówiła Wierzejska.

Robert Księżopolski, prezes fundacji Chleb to Zdrowie przekonywał, że pieczywo nie jest tuczące. "Mamy już na to szereg dowodów naukowych i wiemy, że jest to kwestia dostosowania wartości energetycznej posiłku do trybu życia" - mówił. Z przedstawionych przez jego fundację wyliczeń wynika, że kromka chleba żytniego ma ok. 56 kcal - to mniej niż jedno jabłko, które ma około 72 kcal.

Prof. Alicja Ceglińska z wydziału Nauk o Żywności SGGW podkreśliła, że szczególnie zdrowe jest pieczywo na naturalnym zakwasie. "Jest ono lepiej trawione i wytwarza korzystną mikroflorę w przewodzie pokarmowym" - wyjaśniła.

Fundacja Chleb to Zdrowie, która zorganizowała konferencję, została powołana przez technologów żywości i producentów pieczywa w 2014 r. Współpracuje ona z naukowcami, dietetykami i lekarzami w celu propagowania wiedzy o zdrowym żywieniu, a także ochrony praw konsumenta, w zakresie wiarygodnej informacji o produktach spożywczych. (PAP)

krz/ dym/ krf/

d1kk8rb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1kk8rb
Więcej tematów