Świąteczny przekładaniec, czyli mój Miodownik Pszczelowolski
Korzenne ciasto z orzechami z dużą ilością miodu to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Wypróbujcie ten przepis, zapewniam, ze ciacho zniknie do ostatniego okruszka.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Miód rozpuścić, utrzeć z żółtkami, cukrem oraz z rozpuszczonym masłem. Do rozcieranej masy dodać sodę oczyszczoną, korzenie oraz śmietanę. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i wmieszać w ciasto. Ciasto, które powinno być niezbyt gęste - tak, aby się lało przełożyć na blachę i piec ok godziny w temp. 180 st.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl