Świąteczny odrywany chlebek z mozzarellą. Miękki i pulchny

Puszysty i pachnący chlebek z mozzarellą i ziołowym masłem. Po prostu nieco w gębie. Będzie ozdobą świątecznego stołu. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Świąteczny odrywany chlebek z mozzarellą. Miękki i pulchnyŚwiąteczny odrywany chlebek z mozzarellą. Miękki i pulchny
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 1 jajko
  • 7 g drożdży suchych
  • 30 g masła rozpuszczonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli

Składniki dodatkowe:

  • 200 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • kilka pomidorków koktajlowych

Przepis

  • Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Ser mozzarellę kroję w kostkę i odstawiam na bok.
  • Do naczynia przekładam masło, obrany czosnek oraz same liście pietruszki i blenduję 3 minutki do rozdrobnienia, następnie przekładam do rondelka i podgrzewam.
  • Ciasto po wyrośnięciu, przekładam na blat oprószony mąką, i dzielę ciasto na 22 porcji. Najlepiej zrobić wałek podłużny, lepiej równo pokroić.
  • Każdy kawałek ciasta spłaszczam na środku układam po jednej kostce sera, zlepiam i formuję kulki.
  • Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc trójkąty, kształt choinki. Zaczynam od sześciu kulek na dole.
  • Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
  • Przed podaniem polewam ziołowym masełkiem i dekoruję pomidorkami.

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy