Trwa ładowanie...
d2pr1be
21-12-2022 10:58

Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

Przepis

Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d2pr1be
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

12

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Biszkopty:

  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 180 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich – posiekanych
  • 100 g orzechów włoskich – zmielonych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • około 3/4 szklanki zaparzonej, wystudzonej kawy
Przepis
  • Biszkopty: piekarnik nastawić na 160 st. C na funkcji termoobieg. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wsypać zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
  • Następnie dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać łyżką lub szpatułką.
  • Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.Krem:
  • Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Budynie rozmieszać razem z mąką w 3/4 szklanki wody. Dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem. Mieszankę wlać do gotującego się syropu i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą.
  • Biszkopty wyjąć z blaszek i zdjąć papier do pieczenia. Papier i jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Delicje maczać na parę sekund w kawie i układać na wierzchu ciasta.
  • Na delicję wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć. Brzoskwinie pokroić na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki zalać około 900 l gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pr1be
d2pr1be
d2pr1be
d2pr1be
Więcej tematów
d2pr1be