Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami
Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 12 |
Okazja: |
Biszkopty:
- 8 białek
- 3 żółtka
- 180 g cukru
- 100 g orzechów włoskich – posiekanych
- 100 g orzechów włoskich – zmielonych
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
- 2 galaretki o smaku pomarańczowym
- około 3/4 szklanki zaparzonej, wystudzonej kawy
- Biszkopty: piekarnik nastawić na 160 st. C na funkcji termoobieg. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wsypać zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
- Następnie dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać łyżką lub szpatułką.
- Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.Krem:
- Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Budynie rozmieszać razem z mąką w 3/4 szklanki wody. Dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem. Mieszankę wlać do gotującego się syropu i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą.
- Biszkopty wyjąć z blaszek i zdjąć papier do pieczenia. Papier i jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Delicje maczać na parę sekund w kawie i układać na wierzchu ciasta.
- Na delicję wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć. Brzoskwinie pokroić na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki zalać około 900 l gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze