Świąteczna kapusta z grzybami
Jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Na kapustę z grzybami czekam przez cały rok. Przygotowuję ją na kilka dni przed wigilią, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i przeszły smakiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 kg kapusta kwaszona,
- 0,75 litra grzyby suszone,
- 2 sztuki liść laurowy,
- 2 sztuki ziele angielskie,
- 3 sztuki pieprz ziarnisty,
- 1 łyżka smalec,
- 1 sztuka cebula,
- do smaku sól,
- do smaku pieprz czarny mielony.
Grzybki moczymy na noc w letniej wodzie. Kapustę płuczemy (nie powinna być zbyt kwaśna). Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy. Po 2 godzinach gotowania odcedzamy, zalewamy wodą i dalej gotujemy. Grzybki drobno kroimy. Dodajemy je do kapusty razem z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Gotujemy dalej. Wędlinę i cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na smalcu i dodajemy do kapusty. Gotujemy przez około 1 godzinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze