Trwa ładowanie...
d2e1hig
28-12-2011 21:27

Świąteczna kapusta z grzybami

Przepis

Jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Na kapustę z grzybami czekam przez cały rok. Przygotowuję ją na kilka dni przed wigilią, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i przeszły smakiem.

d2e1hig
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 2 kg kapusta kwaszona,
  • 0,75 litra grzyby suszone,
  • 2 sztuki liść laurowy,
  • 2 sztuki ziele angielskie,
  • 3 sztuki pieprz ziarnisty,
  • 1 łyżka smalec,
  • 1 sztuka cebula,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony.
Przepis

Grzybki moczymy na noc w letniej wodzie. Kapustę płuczemy (nie powinna być zbyt kwaśna). Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy. Po 2 godzinach gotowania odcedzamy, zalewamy wodą i dalej gotujemy. Grzybki drobno kroimy. Dodajemy je do kapusty razem z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Gotujemy dalej. Wędlinę i cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na smalcu i dodajemy do kapusty. Gotujemy przez około 1 godzinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto

Świąteczna kapusta z grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e1hig
d2e1hig
d2e1hig
d2e1hig
Więcej tematów
d2e1hig