Sumak w kuchni. Co to jest i jak go używać?

Sumak garbarski to małe drzewo lub krzew pochodzący z Bliskiego Wschodu. Jagody z tego drzewka są jedną z najpopularniejszych przypraw na południu Europy i właśnie na Bliskim Wschodzie. U nas stosowany jest dość rzadko, ale ponieważ coraz więcej podróżujemy i poznajemy smaki z całego świata, co przekłada się na odwagę w kulinarnym eksperymentowaniu, warto poznać zastosowanie sumaku.

SumakSumak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nedim Bajramovic
Magda Bukowska

Przyprawa z jagód sumaka jest dość nietypowa. Ma charakterystyczną, purpurowo-czerwoną barwę, wpływa więc nie tylko na aromat dania, ale też na jego wygląd. Pachnie bardzo delikatnie, ale najważniejszy jest smak - lekko cytrynowy, kwaśno-cierpki, a zarazem słony. Aby otrzymać sumak zbiera się dojrzałe owoce, suszy, a następnie rozdrabnia i mieli. Gotowa przyprawa ma postać ziarnistego i kleistego proszku.

Sumak jest wszechobecny w kuchni Bliskiego Wschodu. Podkreśla znakomicie smak warzyw strączkowych takich jak ciecierzyca czy soczewica, ale również świetnie pasuje do mięs. Jest wykorzystywany do potrawek, sosów, zup. Bez sumaka nie zrobimy również prawdziwego hummusu, czyli pasty z ciecierzycy i sezamu. Idealnie nadaje się do marynowania mięs, które potem chcemy piec na grillu. Jagnięcina, wołowina, czy cielęcina zyskują na smaku, gdy są przyprawione sumakiem. Ta przyprawa doskonale pasuje też do owoców morza. Także sałatka, posypana sumakiem, zyskuje na smaku. Tradycyjna sałatka tabouleh, przygotowywana z kaszy kuskus i ziół bez sumaka się nie obejdzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety

Sumak - zastosowanie

Sumak wykorzystuje się także do doprawiania różnego rodzaju dipów na bazie jogurtu, bardzo popularnego w tamtym regionie świata. Sosy podaje się jako dodatek do pieczywa, kebabów, pieczonych lub grillowanych mięs i warzyw.

Aromat i lekka kwasowość sumaka powodują, że można go stosować zamiast octu czy soku z cytryny. Smak będzie podobny, a jednak bardziej egzotyczny. Znakomicie pasuje on do buraków, ryżu czy ziemniaków. Ryż okraszony sumakiem jest nie tylko smaczniejszy, ale i zdecydowanie ładniej wygląda. Sumak jest również składnikiem wielu mieszanek przypraw, używanych nie tylko na Bliskim Wschodzie.

Co ciekawe, sumak w wielu daniach może zastąpić nam również sól, co jest świetną informacją chociażby dla osób, które się odchudzają i powinny ograniczyć ilość spożywanej soli.

Sumak jest jednak przyprawą bardzo nietrwałą. Traci smak i zapach już po kilku tygodniach, jeśli nie jest odpowiednio przechowywany. Powinniśmy trzymać go w bardzo szczelnym pojemniku, w ciemnym i chłodnym miejscu.

Aby w pełni wydobyć smak jagód sumaka, można je podsmażyć na oleju lub na suchej patelni – dzięki temu przyprawa będzie miała o wiele więcej aromatu. Pamiętajmy również o tym, że pełen smak sumaka pojawi się w potrawie, jeśli przyprawę tę dodamy na początku gotowania – dzięki temu smaki się "przegryzą". Gdy posypiemy sumakiem gotowe danie, efekt nie będzie tak spektakularny.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika