Strucla z makiem
- 4 dag drożdży
- szklanka mleka
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 50 dag mąki
- jajko
- 2 żółtka
- lukier
- Na nadzienie:
- 40 dag maku
- 4 dag masła
- 2 łyżki miodu
- 25 dag bakalii
- 2 białka
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem,dodać 10 dag mąki,wymieszać,odstawić.Gdy rozczyn podwoi objętość,dodać utarte z cukrem żółtka i jako,wlać roztopione masło,wyrobić,przykryć,odstawić.
2.Opłukany mak zalać wrzątkiem,gotować 10 minut,odcedzić,zemleć 3 razy.Mak,cukier, miód,bakalie smażyć 10 minut na maśle,przestudzić,połączyć z pianą z białek.
3.Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty,rozsmarować nadzienie.Zawinąć w rulon,włożyć do natłuszczonych foremek,odstawić do wyrośnięcia.Piec 40 minut w 200 stopniach C.Polukrować.
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Podziel się opinią
Komentarze