Trwa ładowanie...
d4ce3ys

Strucla z makiem

Przepis
4.4
(5 głosów)
Oceń:
d4ce3ys
Składniki
  • 4 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 50 dag mąki
  • jajko
  • 2 żółtka
  • lukier
  • Na nadzienie:
  • 40 dag maku
  • 4 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 25 dag bakalii
  • 2 białka
Przepis

1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem,dodać 10 dag mąki,wymieszać,odstawić.Gdy rozczyn podwoi objętość,dodać utarte z cukrem żółtka i jako,wlać roztopione masło,wyrobić,przykryć,odstawić.
2.Opłukany mak zalać wrzątkiem,gotować 10 minut,odcedzić,zemleć 3 razy.Mak,cukier, miód,bakalie smażyć 10 minut na maśle,przestudzić,połączyć z pianą z białek.
3.Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty,rozsmarować nadzienie.Zawinąć w rulon,włożyć do natłuszczonych foremek,odstawić do wyrośnięcia.Piec 40 minut w 200 stopniach C.Polukrować.

Przepis dodał użytkownik wiwona42

d4ce3ys

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
Więcej tematów
d4ce3ys