Strogonow – pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i sycące danie

Boeuf Strogonow to dosyć popularne danie. Składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek. Po raz pierwszy strogonow został przygotowany w 1815 roku przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cesarza Aleksandra I. Swoją nazwę potrawa zawdzięcza rosyjskiemu dyplomacie Pawłowi Stroganowi.

Strogonow – pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i sycące danieStrogonow – pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i sycące danie
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,5 kg polędwicy wołowej,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 0,5 szklanki śmietany 18 proc.,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • garść posiekanej natki pietruszki.

Przepis

Zacznij od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa w paski, oczyszczenia, umycia i pokrojenia pieczarek, obrania i pokrojenia w piórka cebuli. Następnie oprósz mięso pieprzem, a na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulkę. Dodaj pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki odparują i są już usmażone, przełóż je do innego naczynia. Na tej samej patelni (nie myj jej) rozgrzej olej, a następnie wrzuć mięso i smaż ok. 10–15 min, aż woda odparuje, a wołowina przyrumieni się. Mięso przełóż do garnka, dodaj pieczarki z cebulką. Wszystko oprósz mąką i chwilkę podsmaż. Wlej bulion, wsyp słodką i ostrą paprykę. Duś pod przykryciem przez ok. 20–25 min. Po tym wlej śmietanę. Wszystko dopraw do smaku solą i gotuj jeszcze przez 20–25 min. Danie podawaj gorące, najlepiej z kromką świeżego chleba, posypane natką.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥