Strogonow – pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i sycące danie
Boeuf Strogonow to dosyć popularne danie. Składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek. Po raz pierwszy strogonow został przygotowany w 1815 roku przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cesarza Aleksandra I. Swoją nazwę potrawa zawdzięcza rosyjskiemu dyplomacie Pawłowi Stroganowi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 0,5 kg polędwicy wołowej,
- 30 dag pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 0,5 szklanki śmietany 18 proc.,
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- łyżka mąki pszennej,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- garść posiekanej natki pietruszki.
Zacznij od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa w paski, oczyszczenia, umycia i pokrojenia pieczarek, obrania i pokrojenia w piórka cebuli. Następnie oprósz mięso pieprzem, a na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulkę. Dodaj pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki odparują i są już usmażone, przełóż je do innego naczynia. Na tej samej patelni (nie myj jej) rozgrzej olej, a następnie wrzuć mięso i smaż ok. 10–15 min, aż woda odparuje, a wołowina przyrumieni się. Mięso przełóż do garnka, dodaj pieczarki z cebulką. Wszystko oprósz mąką i chwilkę podsmaż. Wlej bulion, wsyp słodką i ostrą paprykę. Duś pod przykryciem przez ok. 20–25 min. Po tym wlej śmietanę. Wszystko dopraw do smaku solą i gotuj jeszcze przez 20–25 min. Danie podawaj gorące, najlepiej z kromką świeżego chleba, posypane natką.
Zobacz wideo: Sekret pysznego rosołu
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze