Sprytny trik, jak przedłużyć świeżość awokado. Wystarczy użyć liści sałaty

Pokrojone awokado często traci swój kolor i nie wygląda tak apetycznie. Szczególnie jeśli spędzi w lodówce kilka godzin. Jedna z kobiet w Nowej Zelandii wymyśliła metodę, która pozwala zachować kolor awokado na długi czas.

Awokado zachowa świeżość, jeśli zastosujesz ten trik
Źródło zdjęć: © iStock.com

Pewna mieszkanka Nowej Zelandii nie chciała przechowywać awokado w plastiku. Szukając nowego sposobu, odkryła, że jeden z naturalnych produktów pozwoli zachować jego kolor i świeżość równie dobrze.

Co zrobić, żeby awokado pozostało zielone? Trik

Kobieta wyznała na swoim profilu na Facebooku, że przez przypadek odkryła, że owinięcie awokado sałatą sprawi, że nawet pomimo kilku godzin w lodówce apetyczny owoc zachowa świeżość.

Liście sałaty są idealne, żeby precyzyjnie owinąć awokado. Nowozelandka schowała je do lodówki i wyjęła po tygodniu (!), a ono nadal wyglądało apetycznie. "Idealnie nadawało się, żeby zjeść je na śniadanie. Nawiasem mówiąc, liście sałaty pozwalają również zachować świeżość bułek" – dodała.

Internauci, którzy odkryli jej sposób na Facebooku, byli zachwyceni: "Wow, to naprawdę wspaniałe". "Kto by na to wpadł? Muszę tego spróbować" – skomentował jeden z nich.

Chociaż w sieci krążył mit, że pozostawienie w awokado pestki pozwala ochronić je przed brązowieniem, ten sposób się nie sprawdza. Natomiast plastikowe opakowanie zachowuje świeżość awokado na kilka dni, maksymalnie na tydzień.

Zobacz także: Jak prawidłowo rozmrozić mięso?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości