Sprawdzone patenty na świeżą żywność
Świeże i smaczne produkty to najlepsze składniki do śniadań, dań obiadowych czy kolacji. Niestety, spora część Polaków robi większe zakupy spożywcze 1-2 razy w tygodniu, przez co zmniejsza się możliwość codziennego dostępu do soczystych produktów. Dużo zależy też od sezonu, metody przechowywania, tendencji do nieprzemyślanych wyborów konsumenckich i uleganiu promocjom typu "2 w cenie 1". Zdarza się też, że z braku czasu zwyczajnie nie zużywamy produktów, gdy wyglądają i smakują najlepiej, a te pleśnieją i trzeba je wyrzucić. Aby przestać marnować żywność i cieszyć się świeżymi dodatkami do potraw, warto kupować z głową i zastosować kilka sprawdzonych trików związanych z przechowywaniem jedzenia. ((adv.domodi //f.shoplov.in/a/9fdb9921-63bb-42d3-9c26-14446ec94657))
Świeże warzywa
Świeże i smaczne produkty to najlepsze składniki do śniadań, dań obiadowych czy kolacji. Niestety, spora część Polaków robi większe zakupy spożywcze 1-2 razy w tygodniu, przez co zmniejsza się możliwość codziennego dostępu do soczystych produktów. Dużo zależy też od sezonu, metody przechowywania, tendencji do nieprzemyślanych wyborów konsumenckich i ulegania promocjom typu "2 w cenie 1". Zdarza się też, że z braku czasu zwyczajnie nie zużywamy produktów, kiedy jeszcze wyglądają i smakują najlepiej, a te pleśnieją i trzeba je wyrzucić. Aby przestać marnować żywność i cieszyć się świeżymi dodatkami do potraw, warto kupować z głową i zastosować kilka sprawdzonych trików związanych z przechowywaniem jedzenia.
Ziemniaki
Nieodłączny element wielu dań obiadowych, sałatek czy zapiekanek zachowa świeżość, smak i - co ważne - nie zacznie kiełkować, gdy przechowywać będziemy go wraz z jabłkami. Wydzielany przez te owoce gaz etylenowy skutecznie blokuje ten proces. Ziemniaki najlepiej trzymać w przewiewnych workach, w temperaturze 1-4 stopnie C. Powinny znajdować się w chłodnym, ale niezbyt suchym miejscu, aby nie straciły formy i smaku.
Zioła
Doskonale wzbogacają smak dań na gorąco, sałatek, a nawet kanapek. Kiedy nie mamy możliwości zrywać ich w ogródku każdego ranka przed śniadaniem, można kupić je w supermarkecie i odpowiednio przechowywać. Niezużyte łodygi bazylii czy szczypiorku możemy delikatnie przyciąć i włożyć do szklanki z wodą. Nieumyte można też owinąć wilgotnym ręcznikiem papierowym i przechowywać w foliowej torebce, w lodówce. Dobrym pomysłem jest też zamrożenie ziół. Nadają się do tego rośliny o miękkich listkach i łodygach, np. bazylia, natka pietruszki i majeranek.
Banany
Są pyszne jedzone na surowo lub po obróbce termicznej. Mają jednak tendencje do szybkiego psucia. Aby nie zrobiły się brązowe, miękkie i nieapetyczne, trzeba owinąć folią spożywczą "ogonek", czyli miejsce ich łączenia. W ten sposób zablokujemy dopływ powietrze i światła, dzięki czemu owoce dłużej zachowają smak i formę. A jeśli zapomnimy o tym triku, z dojrzałych bananów można zrobić pyszny bananowy chlebek.
Awokado
Zaliczane do grona super żywności, awokado zawiera cenne kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy. Doskonale nadaje się do guacamole, ale musi być w odpowiedniej formie. Aby nie pojawiły się na nim ciemne plamki i nie zgniło, najlepiej przechowywać je w jednym pojemniku w towarzystwie cebuli.
Sałata
W sytuacji, gdy nie zużyjemy całej sałaty, a nie chcemy aby się zmarnowała, należy ułożyć ją w pojemnikach próżniowych (bez przykrywki), wyłożonych papierowymi ręcznikami. Ręcznik wchłonie wilgoć z listków, a produkt będzie można wykorzystać przez najbliższe dni.
Jagody i borówki
Są pyszne i doskonale nadają się do deserów lub zdrowych przekąsek, ale mają tendencję do pleśnienia. Aby na dłużej zachowały świeżość, poleca się włożenie ich na kilka minut do wody z dodatkiem odrobiny octu. Następnie opłukać i wyłożyć do pojemniczków z ręcznikiem papierowym.
Cebule i czosnek
To nieocenione produkty w sezonie jesienno-zimowym, gdyż wzmacniają naszą odporność i chronią przed wirusami. To oczywiście podstawa sosów, zup czy potrawek. Aby nie zaczęły się psuć, najlepiej przechowywać je w papierowych torebkach z dziurkami. Dzięki takiemu prostemu trikowi zapewnimy im dostęp powietrza, ale zachowamy ich aromat. Torebki najlepiej podpisać, co ułatwi korzystanie z tych warzyw.
mp/WP Kuchnia