WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Sprawdzone patenty na świeżą żywność

Świeże i smaczne produkty to najlepsze składniki do śniadań, dań obiadowych czy kolacji. Niestety, spora część Polaków robi większe zakupy spożywcze 1-2 razy w tygodniu, przez co zmniejsza się możliwość codziennego dostępu do soczystych produktów. Dużo zależy też od sezonu, metody przechowywania, tendencji do nieprzemyślanych wyborów konsumenckich i uleganiu promocjom typu "2 w cenie 1". Zdarza się też, że z braku czasu zwyczajnie nie zużywamy produktów, gdy wyglądają i smakują najlepiej, a te pleśnieją i trzeba je wyrzucić. Aby przestać marnować żywność i cieszyć się świeżymi dodatkami do potraw, warto kupować z głową i zastosować kilka sprawdzonych trików związanych z przechowywaniem jedzenia. ((adv.domodi //f.shoplov.in/a/9fdb9921-63bb-42d3-9c26-14446ec94657))

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Świeże warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Świeże i smaczne produkty to najlepsze składniki do śniadań, dań obiadowych czy kolacji. Niestety, spora część Polaków robi większe zakupy spożywcze 1-2 razy w tygodniu, przez co zmniejsza się możliwość codziennego dostępu do soczystych produktów. Dużo zależy też od sezonu, metody przechowywania, tendencji do nieprzemyślanych wyborów konsumenckich i ulegania promocjom typu "2 w cenie 1". Zdarza się też, że z braku czasu zwyczajnie nie zużywamy produktów, kiedy jeszcze wyglądają i smakują najlepiej, a te pleśnieją i trzeba je wyrzucić. Aby przestać marnować żywność i cieszyć się świeżymi dodatkami do potraw, warto kupować z głową i zastosować kilka sprawdzonych trików związanych z przechowywaniem jedzenia.

/ 8Ziemniaki

Obraz
© Fotolia

Nieodłączny element wielu dań obiadowych, sałatek czy zapiekanek zachowa świeżość, smak i - co ważne - nie zacznie kiełkować, gdy przechowywać będziemy go wraz z jabłkami. Wydzielany przez te owoce gaz etylenowy skutecznie blokuje ten proces. Ziemniaki najlepiej trzymać w przewiewnych workach, w temperaturze 1-4 stopnie C. Powinny znajdować się w chłodnym, ale niezbyt suchym miejscu, aby nie straciły formy i smaku.

/ 8Zioła

Obraz
© 123RF.COM

Doskonale wzbogacają smak dań na gorąco, sałatek, a nawet kanapek. Kiedy nie mamy możliwości zrywać ich w ogródku każdego ranka przed śniadaniem, można kupić je w supermarkecie i odpowiednio przechowywać. Niezużyte łodygi bazylii czy szczypiorku możemy delikatnie przyciąć i włożyć do szklanki z wodą. Nieumyte można też owinąć wilgotnym ręcznikiem papierowym i przechowywać w foliowej torebce, w lodówce. Dobrym pomysłem jest też zamrożenie ziół. Nadają się do tego rośliny o miękkich listkach i łodygach, np. bazylia, natka pietruszki i majeranek.

/ 8Banany

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Są pyszne jedzone na surowo lub po obróbce termicznej. Mają jednak tendencje do szybkiego psucia. Aby nie zrobiły się brązowe, miękkie i nieapetyczne, trzeba owinąć folią spożywczą "ogonek", czyli miejsce ich łączenia. W ten sposób zablokujemy dopływ powietrze i światła, dzięki czemu owoce dłużej zachowają smak i formę. A jeśli zapomnimy o tym triku, z dojrzałych bananów można zrobić pyszny bananowy chlebek.

/ 8Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Zaliczane do grona super żywności, awokado zawiera cenne kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy. Doskonale nadaje się do guacamole, ale musi być w odpowiedniej formie. Aby nie pojawiły się na nim ciemne plamki i nie zgniło, najlepiej przechowywać je w jednym pojemniku w towarzystwie cebuli.

/ 8Sałata

Obraz
© 123RF.COM

W sytuacji, gdy nie zużyjemy całej sałaty, a nie chcemy aby się zmarnowała, należy ułożyć ją w pojemnikach próżniowych (bez przykrywki), wyłożonych papierowymi ręcznikami. Ręcznik wchłonie wilgoć z listków, a produkt będzie można wykorzystać przez najbliższe dni.

/ 8Jagody i borówki

Obraz
© 123RF.COM

Są pyszne i doskonale nadają się do deserów lub zdrowych przekąsek, ale mają tendencję do pleśnienia. Aby na dłużej zachowały świeżość, poleca się włożenie ich na kilka minut do wody z dodatkiem odrobiny octu. Następnie opłukać i wyłożyć do pojemniczków z ręcznikiem papierowym.

/ 8Cebule i czosnek

Obraz
© 123RF.COM

To nieocenione produkty w sezonie jesienno-zimowym, gdyż wzmacniają naszą odporność i chronią przed wirusami. To oczywiście podstawa sosów, zup czy potrawek. Aby nie zaczęły się psuć, najlepiej przechowywać je w papierowych torebkach z dziurkami. Dzięki takiemu prostemu trikowi zapewnimy im dostęp powietrza, ale zachowamy ich aromat. Torebki najlepiej podpisać, co ułatwi korzystanie z tych warzyw.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne