Spór o aronię. Bloger obnaża telewizyjne absurdy

O tym, że tego, co słyszymy w telewizji, nie można brać za pewnik, wiemy już od dawna. Celebryci również przyzwyczaili internautów do "interesujących" i nie zawsze zgodnych z zasadami nauki teorii. Nie bez przyczyny w tym roku kolejny raz zorganizowano konkurs na Biologiczną Bzdurę Roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Kolejny absurd krążący w mediach postanowił nagłośnić Mateusz Żłobiński, założyciel bloga "Salaterka.pl". Jego uwagę zwrócił program "Pytanie na śniadanieśniadanie" w TVP2, w którym poruszono temat aronii i jej pozytywnego wpływu na zapobieganie chorobom cywilizacyjnym. Zaproszony do studia ekspert - Zbigniew Tomasz Nowak, popularyzator wiedzy z zakresu ziołolecznictwa przedstawił widzom przepis na przecier z aronii, antonówki i cynamonu. Podkreślał niewątpliwe zalety zdrowotne aronii. - Czysty sok aroniowy obniża indeks glikemiczny wszystkich produktów żywnościowych – tłumaczył na wizji. Jednak blogera to nie przekonało. Przecier miał bronić przed insulinoodpornością, działać odchudzająco i chronić przed chorobami cywilizacyjnymi np. cukrzycą. Bloger zauważył jednak jeden haczyk. Otóż, w przecierze przygotowanym zgodnie z telewizyjnym przepisem jest aż 500-700 g cukru (oraz 1 kg jabłek i 0,5 kg aronii).

Żłobiński podkreśla, że to właśnie cukier przyczynia się do nadwagi i otyłości, które są pośrednią przyczyną większości chorób cywilizacyjnych. I mimo że potwierdza występowanie mnóstwa antyoksydantów w aronii, podkreśla, że tak duża ilość cukru zniweluje je. Temat ten kontynuował również w mediach społecznościowych. Cytował komentarze internautów, którzy komentując program na oficjalnym profilu "Pytania na śniadanie" uznali, że przepis podany w telewizji jest odpowiedni dla osób chorujących na cukrzycę.

Blog Salaterka.pl to projekt rodzeństwa Żłobińskich – Mateusza i Agnieszki. Na łamach swojej strony internetowej wyjaśniają tajniki zdrowego odżywiania. Przeczytamy tam też m.in. o żywieniowych mitach i poznamy kulinarne przepisy. Blogerzy są również autorami książki "Jadłospisy odżywcze".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce