Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g makaronu spaghetti
- słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju
- 300 g sera gorgonzola
- 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- 3 garści rukoli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz (opcjonalnie)
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.
Przepis dodał użytkownik fly
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze