Trwa ładowanie...

Sos sojowy kontra sos rybny. Czym się różnią? Jak ich używać?

Spośród azjatyckich sosów najbardziej popularny jest sos sojowy, używany we wschodnich kuchniach jako zamiennik soli. Podobne właściwości i zastosowanie ma sos rybny, który - zwłaszcza w Polsce, nie zdobył jednak aż takiej sławy. Czym różnią się oba sosy? Do czego ich używać? Sprawdźmy!

Share
Sos sojowy i sos rybny w niektórych potrawach, chociażby tajskich czy wietnamskich uzupełniają się
Sos sojowy i sos rybny w niektórych potrawach, chociażby tajskich czy wietnamskich uzupełniają się Źródło: Adobe Stock, fot: ©bravissimos - stock.adobe.com
d2ycrvq

Sos sojowy - co to jest?

Bardzo popularny sos sojowy ma dwie odmiany: jasną i ciemną. Oba mają bardzo słony smak. Naturalny sos sojowy powstaje w procesie fermentacji soi. W jego skład wchodzą woda, soja, pszenica, sól i cukier. Jasny sos jest bardziej delikatny, ciemnego musimy używać z umiarem, bo nie tylko jest bardziej intensywny, ale również barwi potrawy na ciemniejszy kolor.

Naturalnie produkowany sos sojowy fermentuje nawet kilka miesięcy, potem kolejne kilka miesięcy dojrzewa, jest filtrowany i oczyszczany. Dzięki temu zyskuje oryginalny, głęboki aromat i smak, a także nabywa dodatkowych wartości odżywczych. Sos sojowy to świetne źródło witamin z grupy B, białka i magnezu. Ma także pozytywny wpływ na florę jelitową, co świetnie wpływa na przewód pokarmowy i układ odpornościowy.

Używając sosu sojowego nie musimy już potraw solić. Wzmacniamy nim smak zup, szczególnie wegetariańskich, makaronów, sosów i dipów. Sos sojowy idealnie nadaje się również do marynowania ryb i mięs, a także tofu. Nadaje im charakterystyczny aromat i kruchość.

Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak

Sos rybny w kuchni

Drugim popularnym i charakterystycznym dla kuchni azjatyckiej sosem jest sos rybny. To bardzo ciekawy produkt, którego sposób wytwarzania może wzbudzić u wielu osób dość skrajne emocje. Sos rybny powstaje bowiem z fermentowanych ryb lub innych owoców morza. Najczęściej wykorzystywane są sardele, małe rybki, które są również podstawą anchois. Do ryb dodaje się sól i cukier, zalewa się je wodą i pozostawia w beczkach na kilka miesięcy.

d2ycrvq

Sosu rybnego używamy w bardzo niewielkich ilościach, bo ma bardzo intensywny smak i zapach. Rybny zapach znika jednak podczas gotowania. Sos ten używany jest do potraw z ryb, owoców morza, do przygotowania sosów, zup, makaronów, ale także mięsa. Podobnie jak sos sojowy, sos rybny jest doskonałym źródłem witamin z grupy B. Sos rybny jest dość słony, jednak mniej od sojowego.

Sos sojowy i sos rybny w niektórych potrawach, chociażby tajskich czy wietnamskich się uzupełniają. W wielu przepisach możemy też używać ich zamiennie. Pamiętajmy jednak, by kupować sosy najlepszej jakości. Choć ich cena jest czasem dużo wyższa niż najbardziej popularnych produktów, to jednak mamy pewność, że i jakość będzie nieporównywalna. Czasem zdarza się bowiem, że tańsze sosy zawierają niezdrowe składniki, takie jak, chociażby glutaminian sodu. Spowodowane jest to chęcią wyprodukowania sosu szybciej i taniej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2ycrvq

Podziel się opinią

Share
d2ycrvq
d2ycrvq
Więcej tematów