WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Sos sojowy kontra sos rybny. Czym się różnią? Jak ich używać?

Spośród azjatyckich sosów najbardziej popularny jest sos sojowy, używany we wschodnich kuchniach jako zamiennik soli. Podobne właściwości i zastosowanie ma sos rybny, który - zwłaszcza w Polsce, nie zdobył jednak aż takiej sławy. Czym różnią się oba sosy? Do czego ich używać? Sprawdźmy!

Sos sojowySos sojowy i sos rybny w niektórych potrawach, chociażby tajskich czy wietnamskich uzupełniają się
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©bravissimos - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Sos sojowy - co to jest?

Bardzo popularny sos sojowy ma dwie odmiany: jasną i ciemną. Oba mają bardzo słony smak. Naturalny sos sojowy powstaje w procesie fermentacji soi. W jego skład wchodzą woda, soja, pszenica, sól i cukier. Jasny sos jest bardziej delikatny, ciemnego musimy używać z umiarem, bo nie tylko jest bardziej intensywny, ale również barwi potrawy na ciemniejszy kolor.

Naturalnie produkowany sos sojowy fermentuje nawet kilka miesięcy, potem kolejne kilka miesięcy dojrzewa, jest filtrowany i oczyszczany. Dzięki temu zyskuje oryginalny, głęboki aromat i smak, a także nabywa dodatkowych wartości odżywczych. Sos sojowy to świetne źródło witamin z grupy B, białka i magnezu. Ma także pozytywny wpływ na florę jelitową, co świetnie wpływa na przewód pokarmowy i układ odpornościowy.

Używając sosu sojowego nie musimy już potraw solić. Wzmacniamy nim smak zup, szczególnie wegetariańskich, makaronów, sosów i dipów. Sos sojowy idealnie nadaje się również do marynowania ryb i mięs, a także tofu. Nadaje im charakterystyczny aromat i kruchość.

Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak

Sos rybny w kuchni

Drugim popularnym i charakterystycznym dla kuchni azjatyckiej sosem jest sos rybny. To bardzo ciekawy produkt, którego sposób wytwarzania może wzbudzić u wielu osób dość skrajne emocje. Sos rybny powstaje bowiem z fermentowanych ryb lub innych owoców morza. Najczęściej wykorzystywane są sardele, małe rybki, które są również podstawą anchois. Do ryb dodaje się sól i cukier, zalewa się je wodą i pozostawia w beczkach na kilka miesięcy.

Sosu rybnego używamy w bardzo niewielkich ilościach, bo ma bardzo intensywny smak i zapach. Rybny zapach znika jednak podczas gotowania. Sos ten używany jest do potraw z ryb, owoców morza, do przygotowania sosów, zup, makaronów, ale także mięsa. Podobnie jak sos sojowy, sos rybny jest doskonałym źródłem witamin z grupy B. Sos rybny jest dość słony, jednak mniej od sojowego.

Sos sojowy i sos rybny w niektórych potrawach, chociażby tajskich czy wietnamskich się uzupełniają. W wielu przepisach możemy też używać ich zamiennie. Pamiętajmy jednak, by kupować sosy najlepszej jakości. Choć ich cena jest czasem dużo wyższa niż najbardziej popularnych produktów, to jednak mamy pewność, że i jakość będzie nieporównywalna. Czasem zdarza się bowiem, że tańsze sosy zawierają niezdrowe składniki, takie jak, chociażby glutaminian sodu. Spowodowane jest to chęcią wyprodukowania sosu szybciej i taniej.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika