Sos sojowy kontra sos rybny. Czym się różnią? Jak ich używać?

Spośród azjatyckich sosów najbardziej popularny jest sos sojowy, używany we wschodnich kuchniach jako zamiennik soli. Podobne właściwości i zastosowanie ma sos rybny, który - zwłaszcza w Polsce, nie zdobył jednak aż takiej sławy. Czym różnią się oba sosy? Do czego ich używać? Sprawdźmy!

Sos sojowySos sojowy i sos rybny w niektórych potrawach, chociażby tajskich czy wietnamskich uzupełniają się
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©bravissimos - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Sos sojowy - co to jest?

Bardzo popularny sos sojowy ma dwie odmiany: jasną i ciemną. Oba mają bardzo słony smak. Naturalny sos sojowy powstaje w procesie fermentacji soi. W jego skład wchodzą woda, soja, pszenica, sól i cukier. Jasny sos jest bardziej delikatny, ciemnego musimy używać z umiarem, bo nie tylko jest bardziej intensywny, ale również barwi potrawy na ciemniejszy kolor.

Naturalnie produkowany sos sojowy fermentuje nawet kilka miesięcy, potem kolejne kilka miesięcy dojrzewa, jest filtrowany i oczyszczany. Dzięki temu zyskuje oryginalny, głęboki aromat i smak, a także nabywa dodatkowych wartości odżywczych. Sos sojowy to świetne źródło witamin z grupy B, białka i magnezu. Ma także pozytywny wpływ na florę jelitową, co świetnie wpływa na przewód pokarmowy i układ odpornościowy.

Używając sosu sojowego nie musimy już potraw solić. Wzmacniamy nim smak zup, szczególnie wegetariańskich, makaronów, sosów i dipów. Sos sojowy idealnie nadaje się również do marynowania ryb i mięs, a także tofu. Nadaje im charakterystyczny aromat i kruchość.

Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak

Sos rybny w kuchni

Drugim popularnym i charakterystycznym dla kuchni azjatyckiej sosem jest sos rybny. To bardzo ciekawy produkt, którego sposób wytwarzania może wzbudzić u wielu osób dość skrajne emocje. Sos rybny powstaje bowiem z fermentowanych ryb lub innych owoców morza. Najczęściej wykorzystywane są sardele, małe rybki, które są również podstawą anchois. Do ryb dodaje się sól i cukier, zalewa się je wodą i pozostawia w beczkach na kilka miesięcy.

Sosu rybnego używamy w bardzo niewielkich ilościach, bo ma bardzo intensywny smak i zapach. Rybny zapach znika jednak podczas gotowania. Sos ten używany jest do potraw z ryb, owoców morza, do przygotowania sosów, zup, makaronów, ale także mięsa. Podobnie jak sos sojowy, sos rybny jest doskonałym źródłem witamin z grupy B. Sos rybny jest dość słony, jednak mniej od sojowego.

Sos sojowy i sos rybny w niektórych potrawach, chociażby tajskich czy wietnamskich się uzupełniają. W wielu przepisach możemy też używać ich zamiennie. Pamiętajmy jednak, by kupować sosy najlepszej jakości. Choć ich cena jest czasem dużo wyższa niż najbardziej popularnych produktów, to jednak mamy pewność, że i jakość będzie nieporównywalna. Czasem zdarza się bowiem, że tańsze sosy zawierają niezdrowe składniki, takie jak, chociażby glutaminian sodu. Spowodowane jest to chęcią wyprodukowania sosu szybciej i taniej.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀