Sos sojowy kontra sos rybny. Czym się różnią? Jak ich używać?

Spośród azjatyckich sosów najbardziej popularny jest sos sojowy, używany we wschodnich kuchniach jako zamiennik soli. Podobne właściwości i zastosowanie ma sos rybny, który - zwłaszcza w Polsce, nie zdobył jednak aż takiej sławy. Czym różnią się oba sosy? Do czego ich używać? Sprawdźmy!

Sos sojowySos sojowy i sos rybny w niektórych potrawach, chociażby tajskich czy wietnamskich uzupełniają się
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©bravissimos - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Sos sojowy - co to jest?

Bardzo popularny sos sojowy ma dwie odmiany: jasną i ciemną. Oba mają bardzo słony smak. Naturalny sos sojowy powstaje w procesie fermentacji soi. W jego skład wchodzą woda, soja, pszenica, sól i cukier. Jasny sos jest bardziej delikatny, ciemnego musimy używać z umiarem, bo nie tylko jest bardziej intensywny, ale również barwi potrawy na ciemniejszy kolor.

Naturalnie produkowany sos sojowy fermentuje nawet kilka miesięcy, potem kolejne kilka miesięcy dojrzewa, jest filtrowany i oczyszczany. Dzięki temu zyskuje oryginalny, głęboki aromat i smak, a także nabywa dodatkowych wartości odżywczych. Sos sojowy to świetne źródło witamin z grupy B, białka i magnezu. Ma także pozytywny wpływ na florę jelitową, co świetnie wpływa na przewód pokarmowy i układ odpornościowy.

Używając sosu sojowego nie musimy już potraw solić. Wzmacniamy nim smak zup, szczególnie wegetariańskich, makaronów, sosów i dipów. Sos sojowy idealnie nadaje się również do marynowania ryb i mięs, a także tofu. Nadaje im charakterystyczny aromat i kruchość.

Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak

Sos rybny w kuchni

Drugim popularnym i charakterystycznym dla kuchni azjatyckiej sosem jest sos rybny. To bardzo ciekawy produkt, którego sposób wytwarzania może wzbudzić u wielu osób dość skrajne emocje. Sos rybny powstaje bowiem z fermentowanych ryb lub innych owoców morza. Najczęściej wykorzystywane są sardele, małe rybki, które są również podstawą anchois. Do ryb dodaje się sól i cukier, zalewa się je wodą i pozostawia w beczkach na kilka miesięcy.

Sosu rybnego używamy w bardzo niewielkich ilościach, bo ma bardzo intensywny smak i zapach. Rybny zapach znika jednak podczas gotowania. Sos ten używany jest do potraw z ryb, owoców morza, do przygotowania sosów, zup, makaronów, ale także mięsa. Podobnie jak sos sojowy, sos rybny jest doskonałym źródłem witamin z grupy B. Sos rybny jest dość słony, jednak mniej od sojowego.

Sos sojowy i sos rybny w niektórych potrawach, chociażby tajskich czy wietnamskich się uzupełniają. W wielu przepisach możemy też używać ich zamiennie. Pamiętajmy jednak, by kupować sosy najlepszej jakości. Choć ich cena jest czasem dużo wyższa niż najbardziej popularnych produktów, to jednak mamy pewność, że i jakość będzie nieporównywalna. Czasem zdarza się bowiem, że tańsze sosy zawierają niezdrowe składniki, takie jak, chociażby glutaminian sodu. Spowodowane jest to chęcią wyprodukowania sosu szybciej i taniej.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane