Trwa ładowanie...
d3kltm7
d3kltm7

Sos grzybowy z suszonych grzybów

Przepis

Aromatyczny sos grzybowy z suszonych grzybów. Doskonały jako dodatek do makaronu, mięsa, kotletów czy kaszy. Jego przygotowanie należy zacząć dzień wcześniej od namoczenia grzybów. Pamiętajcie, by nie wylewać wody, w której moczyły i gotowały się grzybki.

2.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Sos grzybowy z suszonych grzybów
123RF
Składniki
  • grzyby suszone - 1 garść
  • woda - 1 szklanka
  • śmietana - 3 łyżki
  • cebula - 1 średnia
  • sól, pieprz
Przepis
  • Grzyby zalewamy na noc wodą, następnego dnia w tej wodzie gotujemy.
  • Kiedy są już miękkie, wyjmujemy z wywaru i kroimy na mniejsze kawałeczki.
  • W międzyczasie podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę. Jak się zeszkli, wrzucamy pokrojone grzyby, wlewamy pozostały wywar. Dusimy jeszcze moment.
  • Dodajemy śmietanę rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy do smaku i jasny sos grzybowy gotowy.

Przepis dodał użytkownik coco_rosie

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sos grzybowy z suszonych grzybów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3kltm7
d3kltm7
d3kltm7
d3kltm7
Więcej tematów
d3kltm7