Sos grzybowy z suszonych grzybów
Aromatyczny sos grzybowy z suszonych grzybów. Doskonały jako dodatek do makaronu, mięsa, kotletów czy kaszy. Jego przygotowanie należy zacząć dzień wcześniej od namoczenia grzybów. Pamiętajcie, by nie wylewać wody, w której moczyły i gotowały się grzybki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Sosy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- grzyby suszone - 1 garść
- woda - 1 szklanka
- śmietana - 3 łyżki
- cebula - 1 średnia
- sól, pieprz
Przepis
- Grzyby zalewamy na noc wodą, następnego dnia w tej wodzie gotujemy.
- Kiedy są już miękkie, wyjmujemy z wywaru i kroimy na mniejsze kawałeczki.
- W międzyczasie podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę. Jak się zeszkli, wrzucamy pokrojone grzyby, wlewamy pozostały wywar. Dusimy jeszcze moment.
- Dodajemy śmietanę rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy do smaku i jasny sos grzybowy gotowy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl