Sola – co to za ryba i jak ją przyrządzić?
Sola obok turbota jest najwyżej ocenianym gatunkiem płastug. Biorąc pod uwagę, że sola jest gatunkiem rzadkim, a w związku z tym drogim, jest rybą przeznaczoną na specjalne okazje. Jest też wyjątkowo zdrowa.
Sola – jak smakuje?
Sola dobrze sprawdza się w daniach lekkostrawnych. Docenią ją osoby dbające o linię i zdrowe odżywianie, które jednak nie chcą zrezygnować ze smacznych posiłków. Chude, białe mięso tej ryby jest jędrne, elastyczne, soczyste i pozbawione nieprzyjemnych małych ości. Jej przygotowywanie wymaga jednak dużej ostrożności, przede wszystkim jeśli chodzi o temperaturę.
Sola – jak przyrządzić?
Jeśli ta delikatna ryba będzie poddana zbyt obróbce termicznej w zbyt wysokiej temperaturze, może stracić swoją soczystość, a jej delikatne stwardnieje albo się rozpadnie. Z tego powodu zalecane są łagodne metody przyrządzania, takie jak gotowanie w wodzie, duszenie lub gotowanie na parze.
Jeżeli nie chcemy serwować soli w całości, możemy podawać ją jako faszerowane filety w formie roladek. W ich wnętrzu apetycznie będą prezentować się szpinak lub grillowana cukinia. Wyśmienity smak soli podkreślają zresztą wszelkie warzywa – na surowo, ugotowane na parze, podane jako purée. Do zrobienia tego ostatniego nadają się marchew, papryka, brokuł lub seler. Z łagodny, rybim smakiem świetnie będą także współgrać słodkie składniki, np. rodzynki czy suszone śliwki.
Nie łącz ryb z tymi produktami
Smażona sola z warzywami
Aby przygotować to smaczne i cieszące oczy danie potrzebujemy: kilku sztuk filetów z soli i zielone warzywa: brokuły, fasolkę szparagową oraz groszek zielony. Do tego sól, pieprz i cytrynę. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy cytryną, doprawiamy, obtaczamy tylko w mące i tak smażymy. Wszystko łączymy na talerzu. To prosta i pyszna potrawa.
Sola z krewetkami i szparagami
Zdecydowanie bardziej wykwintnie będzie się prezentować sola z zielonymi szparagami i krewetkami. Potrzebne nam będę rybne filety, marynata do ryb i owoców morza, krewetki, szparagi zielone, cały szczypiorek, oliwa, masło, szalotka i wytrawne wino oraz cytryna.
Szparagi blanszujemy i odcinamy pięciocentymetrowe kawałki z główkami. Filety układamy na blacie, posypujemy marynatą i startą skórką od cytryny. Na filetach układamy po jednym szparagu przekrojonym wzdłuż i jednej krewetce, a potem zwijamy w roladkę i związujemy szczypiorkiem
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy szalotkę i pozwalamy jej się zeszklić. Do szalotki dodajemy wino i sok z cytryny i wszystko redukujemy. Ułożone na patelni roladki przykrywamy i dusimy na mały ogniu kilka minut.
Solę można też przygotować z piwem lub… rodzynkami
Lubicie rybę i piwo? Można je połączyć w jednym przepisie. Na 3-4 osoby potrzebujemy ok. 600 gram filetów z soli oraz mąkę, jajka, olej, przyprawy i piwo. Miksujemy mąkę z żółtkami, piwem i łyżką oleju. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Filety myjemy, osuszamy i dzielimy na małe kąski. Posypujemy je solą i pieprzem, mocno skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie kawałki ryby zanurzamy w cieście piwnym i smażymy z każdej strony na rozgrzanym głębokim oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy.
Roladki z soli możemy też nadziać suszoną śliwką, rodzynkami i orzechami włoskimi. Dodatki te mieszamy z ryżem lub kaszą jaglaną i tak powstaje farsz, którym wypełnimy zwinięte połówki soli. Rybę zapiekamy w piekarniku.
Zobacz też: