Smażony łosoś z kaszą jaglaną i grillowanymi warzywami
Smażony łosoś i warzywa z grilla to świetne połączenie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Zobacz, jak proste w przygotowaniu jest to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 150 g filetu z łososia (ze skórą)
- ½ torebkikaszy jaglanej
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
- sól sodowo-potasowa
- pieprz
- pestki słonecznika
Przepis
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu. Pokrój w plastry cukinię oraz paprykę, dopraw solą i pieprzem. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej. Przekrój filet na dwie części (jeśli jest duży). Na osobnej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zacznij smażyć łososia od strony skóry na średnim ogniu.
Przepis
Smaż przez 3 minuty każdą stronę, a potem tę bez skóry dopraw solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z oliwą z oliwek i posiekaną natką pietruszki. Ułóż na talerzu kaszę, filet z łososia orazgrillowane warzywa, posyp po wierzchu pestkami słonecznika. Udekoruj natką pietruszki.