Trwa ładowanie...
d1hcyjb
01-02-2009 17:02

smażone udka

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1hcyjb
Składniki
  • 1 kg udek kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 6 szklanek oleju
  • 2 łyżki oleju
  • 2 lekko roztrzepane białka
  • mąka ziemniaczana
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie)
  • Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czystej wódki, winiaku lub brandy
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sos przyprawowy:
  • 1/2 szklanki wywaru l
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki przyprawy chilli lub sosu sojowego
  • sok i skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • 2 łyżki cukru
Przepis

Usunąć kostki z mięsa wypłukać, osuszyć. Widelcem nakłuć w kilku miejscach z jednej i drugiej strony, podzielić udka na dwa kawałki. Mięso wymieszać ze składnikami marynaty, wstawić do lodówki na kilka godzin, obracając dwukrotnie. Osączyć, marynatę i odstawić. Składniki sosu przyprawowego wymieszać, dodać marynatę, zamieszać, odstawić. Obraną cebulę przeciąć wzdłuż na pół, pokrajać w poprzek w 1/2 cm plasterki, rozdzielić na pojedyncze listki. 6 szklanek oleju wlać do garnka, rozgrzać na dużym ogniu około 5 min. Tymczasem mięso zanurzyć w białkach, obtoczyć w mące, ułożyć jedną warstwą na talerzu. Sprawdzić temperaturę oleju. Kłaść po kawałku kurczaka w gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor, łyżką cedzakową wybrać usmażone kawałki, przełożyć na cedzak do osączenia, wyłączyć gaz. metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę włożyć przesmażone udka, smażyć na ciemnozłoty kolor, przełożyć na cedzak, trzymać w cieple. Cebulę wsypać na
gorący olej, lekko mieszając smażyć, aż będzie szklista. Olej z cebulą przelać do metalowego sitka opartego na garnku. Rondel podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, włożyć czosnek, mieszając smażyć 10 sek. Zamieszać sos przyprawowy, wlać do czosnku, gotować aż zgęstnieje nie przerywając mieszania. Zmniejszyć płomień, wlać łyżkę oleju sezamowego, zamieszać wyłączyć gaz. Udka ułożyć w jedną warstwę na głębokim półmisku, przybrać smażoną cebulą, polać sosem. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ryżem, z dodatkiem warzyw

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hcyjb
d1hcyjb
d1hcyjb
Więcej tematów
d1hcyjb

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj