Smażone pierogi z mięsem i pieczarkami

Pierogi można przygotować na tysiąc sposobów i w każdej wersji będą tak samo smaczne. Tym razem mamy dla was przepis na smażone pierogi z mięsem i pieczarkami. Koniecznie spróbujcie. Więcej smakowitych pomysłów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Smażone pierogi z mięsem i pieczarkamiSmażone pierogi z mięsem i pieczarkami
Monika Lemko

Ciasto:

  • 400 g mąki poznańskiej na pierogi
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g miękkiego masła
  • 200 gorącej wody

Farsz:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula dymka
  • 20 g startego sera żółtego mozzarelli
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 8 szt. pomidorów suszonych w oleju
  • 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • świeży szczypiorek ok. ½ pęczka
  • świeży koperek ok. ½ pęczka
  • świeża zielona pietruszka ok. ½ pęczka
  • sól do smaku

Ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia

Przepis

  • Ciasto: do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy sól, rozpuszczamy w niej masło. Dodajemy 4 łyżki mąki, mieszamy szybko, aby zaparzyć ciasto.
  • Pozostawiamy na 5 min, następnie dodajemy pozostałą mąkę (na początku mieszamy łyżką drewnianą), a następnie wyrabiamy, na sprężyste ciasto.
  • Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
  • Farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki i pomidory na małe kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorów, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i je podsmażamy. Doprawiamy solą do smaku.
  • Do mięsa dodajemy cebulę z pieczarkami, pomidory, posiekane zioła, oraz mozzarellę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Z gotowego ciasta robimy kulki, wielkości dużego orzecha włoskiego, wałkujemy cienko na krążek.
  • Na połowę nakładamy farsz, (nie za grubo, delikatnie na płasko), przykrywamy drugą połową ciasta i sklejamy za pomocą widelca i za pomocą nożyka do pizzy odcinamy nadmiar ciasta (patrz zdjęcie).
  • Po odcięciu ciasta możemy zwinąć na ozdobną falbankę. Wielkość pierogów jest dowolna.
  • Smażymy z dwóch stron, na głębokim oleju, przekładamy na papier do odsączenia.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał