Trwa ładowanie...
d2kp8k6
Monika Lemko

Smażone pierogi z mięsem i pieczarkami

Przepis

Pierogi można przygotować na tysiąc sposobów i w każdej wersji będą tak samo smaczne. Tym razem mamy dla was przepis na smażone pierogi z mięsem i pieczarkami. Koniecznie spróbujcie. Więcej smakowitych pomysłów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

d2kp8k6
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki poznańskiej na pierogi
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g miękkiego masła
  • 200 gorącej wody

Farsz:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula dymka
  • 20 g startego sera żółtego mozzarelli
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 8 szt. pomidorów suszonych w oleju
  • 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • świeży szczypiorek ok. ½ pęczka
  • świeży koperek ok. ½ pęczka
  • świeża zielona pietruszka ok. ½ pęczka
  • sól do smaku

Ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia
Przepis
  • Ciasto: do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy sól, rozpuszczamy w niej masło. Dodajemy 4 łyżki mąki, mieszamy szybko, aby zaparzyć ciasto.
  • Pozostawiamy na 5 min, następnie dodajemy pozostałą mąkę (na początku mieszamy łyżką drewnianą), a następnie wyrabiamy, na sprężyste ciasto.
  • Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
  • Farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki i pomidory na małe kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorów, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i je podsmażamy. Doprawiamy solą do smaku.
  • Do mięsa dodajemy cebulę z pieczarkami, pomidory, posiekane zioła, oraz mozzarellę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Z gotowego ciasta robimy kulki, wielkości dużego orzecha włoskiego, wałkujemy cienko na krążek.
  • Na połowę nakładamy farsz, (nie za grubo, delikatnie na płasko), przykrywamy drugą połową ciasta i sklejamy za pomocą widelca i za pomocą nożyka do pizzy odcinamy nadmiar ciasta (patrz zdjęcie).
  • Po odcięciu ciasta możemy zwinąć na ozdobną falbankę. Wielkość pierogów jest dowolna.
  • Smażymy z dwóch stron, na głębokim oleju, przekładamy na papier do odsączenia.
Smażone pierogi z mięsem i pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d2kp8k6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kp8k6
d2kp8k6
d2kp8k6
d2kp8k6
Więcej tematów
d2kp8k6