Smażone pierogi z mięsem i pieczarkami
Pierogi można przygotować na tysiąc sposobów i w każdej wersji będą tak samo smaczne. Tym razem mamy dla was przepis na smażone pierogi z mięsem i pieczarkami. Koniecznie spróbujcie. Więcej smakowitych pomysłów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Ciasto:
- 400 g mąki poznańskiej na pierogi
- ½ łyżeczki soli
- 20 g miękkiego masła
- 200 gorącej wody
Farsz:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g pieczarek
- 1 cebula dymka
- 20 g startego sera żółtego mozzarelli
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 8 szt. pomidorów suszonych w oleju
- 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- świeży szczypiorek ok. ½ pęczka
- świeży koperek ok. ½ pęczka
- świeża zielona pietruszka ok. ½ pęczka
- sól do smaku
Ponadto:
- olej rzepakowy do smażenia
- Ciasto: do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy sól, rozpuszczamy w niej masło. Dodajemy 4 łyżki mąki, mieszamy szybko, aby zaparzyć ciasto.
- Pozostawiamy na 5 min, następnie dodajemy pozostałą mąkę (na początku mieszamy łyżką drewnianą), a następnie wyrabiamy, na sprężyste ciasto.
- Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
- Farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki i pomidory na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorów, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i je podsmażamy. Doprawiamy solą do smaku.
- Do mięsa dodajemy cebulę z pieczarkami, pomidory, posiekane zioła, oraz mozzarellę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Z gotowego ciasta robimy kulki, wielkości dużego orzecha włoskiego, wałkujemy cienko na krążek.
- Na połowę nakładamy farsz, (nie za grubo, delikatnie na płasko), przykrywamy drugą połową ciasta i sklejamy za pomocą widelca i za pomocą nożyka do pizzy odcinamy nadmiar ciasta (patrz zdjęcie).
- Po odcięciu ciasta możemy zwinąć na ozdobną falbankę. Wielkość pierogów jest dowolna.
- Smażymy z dwóch stron, na głębokim oleju, przekładamy na papier do odsączenia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze