Smażone pierogi z mięsem i pieczarkami

Pierogi można przygotować na tysiąc sposobów i w każdej wersji będą tak samo smaczne. Tym razem mamy dla was przepis na smażone pierogi z mięsem i pieczarkami. Koniecznie spróbujcie. Więcej smakowitych pomysłów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Smażone pierogi z mięsem i pieczarkamiSmażone pierogi z mięsem i pieczarkami
Monika Lemko

Ciasto:

  • 400 g mąki poznańskiej na pierogi
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g miękkiego masła
  • 200 gorącej wody

Farsz:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula dymka
  • 20 g startego sera żółtego mozzarelli
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 8 szt. pomidorów suszonych w oleju
  • 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • świeży szczypiorek ok. ½ pęczka
  • świeży koperek ok. ½ pęczka
  • świeża zielona pietruszka ok. ½ pęczka
  • sól do smaku

Ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia

Przepis

  • Ciasto: do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy sól, rozpuszczamy w niej masło. Dodajemy 4 łyżki mąki, mieszamy szybko, aby zaparzyć ciasto.
  • Pozostawiamy na 5 min, następnie dodajemy pozostałą mąkę (na początku mieszamy łyżką drewnianą), a następnie wyrabiamy, na sprężyste ciasto.
  • Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
  • Farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki i pomidory na małe kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorów, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i je podsmażamy. Doprawiamy solą do smaku.
  • Do mięsa dodajemy cebulę z pieczarkami, pomidory, posiekane zioła, oraz mozzarellę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Z gotowego ciasta robimy kulki, wielkości dużego orzecha włoskiego, wałkujemy cienko na krążek.
  • Na połowę nakładamy farsz, (nie za grubo, delikatnie na płasko), przykrywamy drugą połową ciasta i sklejamy za pomocą widelca i za pomocą nożyka do pizzy odcinamy nadmiar ciasta (patrz zdjęcie).
  • Po odcięciu ciasta możemy zwinąć na ozdobną falbankę. Wielkość pierogów jest dowolna.
  • Smażymy z dwóch stron, na głębokim oleju, przekładamy na papier do odsączenia.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm