Smażone kuleczki z makaronu spaghetti z mozzarellą i sosem pomidorowym na zimno
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- Makaron Spaghetti Pełne Ziarno 400g
- Mozzarella w małych kulkach 400g
- 4 jaja
- 5 filecików anchois
- Bułka tarta 200g
- Pomidory pelati 2 małe puszki
- 2 ząbki czosnku
- Bazylia 50 g
- Sól, pieprz , cukier
- Olej do smażenia
Przepis
1. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta a następnie lekko go studzimy.2. Każdą kuleczkę sera owijamy kilkakrotnie nitkami makaronu. Następnie obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.3. Pomidory, czosnek, anchois, bazylię oraz pozostałe przyprawy łączymy ze sobą za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę. Tak przygotowany sos podajemy do kuleczek, najlepiej w oddzielnym naczynku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl