Smakują lepiej niż w McDonald's. Prosty przepis na domowe nuggetsy z kurczaka
Nuggetsy z kurczaka w chrupiącej panierce to ulubione danie każdego dziecka. Niestety tradycyjne smażone w głębokim łuszczu nuggetsy nie należą do najzdrowszych przekąsek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować lżejszą wersję. Zamiast smażyć, możemy je upiec. Przepis z bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Panierka:
- 140 g płatków kukurydzianych
- 30 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- papryka ostra do smaku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Sos czosnkowy:
- 5 ząbków czosnku
- 100 g śmietany
- 100 g majonezu
- sól i pieprz do smaku
- Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Płatki kukurydziane rozgnieść, wymieszać z mąką i przyprawami. Obtoczyć kawałki kurczaka w panierce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Nuggetsy piec przez ok. 20 min., aż się zezłocą.
- Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną i majonezem, doprawić do smaku.
- Nuggetsy podawać z sosem i frytkami.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze