WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Smakuj lato, czyli będzie się jadło w wakacje

Wakacje w pełni, więc bardzo często łączymy nasze wyjazdy z przygodami kulinarnymi. Zwiedzamy różne miejsca w Polsce i na świecie, jednocześnie próbując regionalnych potraw, których na co dzień nie znamy. Lato daje nam ku tego wiele okazji, bo to właśnie ten czas, kiedy organizuje się najwięcej festiwali kulinarnych, na których możemy spróbować oryginalnych, rzadko spotykanych dań. Oto nasz przegląd najciekawszych imprez tego typu, które możemy odwiedzić w te wakacje.

Smakuj lato, czyli będzie się jadło w wakacje
Źródło zdjęć: © 123RF

14 lipca, Zielona Góra, Święto Miodu

Na tej imprezie królować były wszelkie miody, produkty pszczelarskie oraz wino z lokalnych winnic. Święto nawiązuje do tradycyjnej kultury ludowej, także do lubuskiego szlaku wina i miodu, będąc przede wszystkim prezentacją tradycji i teraźniejszości związanej z pszczelarstwem.

Na jeden dzień skansen przy zielonogórskim Muzeum Etnograficznym zamienia się w krainę tańca, muzyki i śpiewu oraz miejsce spotkań miłośników rękodzieła, sztuki ludowej i nieprofesjonalnej, smakoszy regionalnego wina, miodu oraz potraw regionalnych.

17 lipca, Jawor w woj. dolnośląskim, Winnice Wzgórz Trzebnickich

To była już dwudziesta dziewiąta degustacja polskich win w Restauracji Ratuszowej w Jaworze. Poprowadził ją Rafał Wesołowski - winiarz i właściciel z dolnośląskiej Winnice Wzgórz Trzebnickich. Fachowiec od produkcji znakomitego polskiego wina, ale też jeden z czołowych doradców w tematach uprawy winorośli, procesu produkcyjnego. Jego wina należą do najbardziej cenionych w Polsce. Degustowano sześć nowych win, wszystkie świeżo po debiucie nowego rocznika.

Zobacz też: Święto wolnowaru w Chinach

21 lipca, Wolsztyn w woj. wielkopolskim, Zarybieni – kulinarna bitwa

W wolsztyńskim parku naprzeciw siebie staną dwie drużyny pod wodzą Marka Kropielnickiego oraz Tomasza Smoczyka – kulinarnych mistrzów, szkoleniowców oraz szefów kuchni i jurorów prestiżowych konkursów w Polsce i Europie. Każda z drużyn składać się będzie z lokalnych kucharzy. Stoczą oni kulinarną bitwę o nowe regionalne smaki, jakie po imprezie zagoszczą w najlepszych restauracjach regionu. Zaprezentują wyjątkowe potrawy – dwa desery oraz dwa dania główne, które następnie będą degustowane przez zgromadzone tego dnia w parku osoby. Poza tym można będzie delektować się winami z lokalnej winnicy.

10 sierpnia, Szydłów w woj. świętokrzyskim, Święto Śliwki

Święto Śliwki to tradycyjne sadownicze dożynki Gminy Szydłów. Podczas imprezy odbywają się prezentacje produktów lokalnych, głównie ze śliwek. Kto lubi te smaczne owoce i chce się przekonać jak możne je wykorzystać w kuchni, koniecznie powinien pojechać. Imprezie towarzyszą koncerty muzyczne, wielki kiermasz oraz lunapark.

24 sierpnia, Żagań, woj. lubuskie, Festiwal Smaków Świata

W sierpniu Żagań przemieni się w prawdziwą stolicę przepysznego jedzenia. Wszystko to za sprawą Żagańskiego Festiwalu Smaków Świata. Na uczestników wydarzenia czeka wyjątkowa podróż kulinarna - to wydarzenie, którego zdecydowanie nie można ominąć. Spróbować będzie można dań nie tylko kuchni polskiej, ale również tajskiej, francuskiej, włoskiej czy greckiej.

6 września, Częstochowa, Festiwal Piwa Regionalnego-Rzemieślniczego

A na koniec wakacji zapraszamy do Częstochowy na kufelek piwa i dobre jedzenie. Zdegustować można będzie rozmaite piwa kraftowe, których popularność w Polsce z roku na rok rośnie. Młodsi i starsi piwni smakosze chętnie poznają nowe browary i nie boją się próbować nowych, często zaskakujących kompozycji smakowych. Będzie również coś dla miłośników jedzenia – podczas festiwalu odbędzie się zlot foodtrucków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości