Smakuj lato, czyli będzie się jadło w wakacje

Wakacje w pełni, więc bardzo często łączymy nasze wyjazdy z przygodami kulinarnymi. Zwiedzamy różne miejsca w Polsce i na świecie, jednocześnie próbując regionalnych potraw, których na co dzień nie znamy. Lato daje nam ku tego wiele okazji, bo to właśnie ten czas, kiedy organizuje się najwięcej festiwali kulinarnych, na których możemy spróbować oryginalnych, rzadko spotykanych dań. Oto nasz przegląd najciekawszych imprez tego typu, które możemy odwiedzić w te wakacje.

Smakuj lato, czyli będzie się jadło w wakacje
Źródło zdjęć: © 123RF

14 lipca, Zielona Góra, Święto Miodu

Na tej imprezie królować były wszelkie miody, produkty pszczelarskie oraz wino z lokalnych winnic. Święto nawiązuje do tradycyjnej kultury ludowej, także do lubuskiego szlaku wina i miodu, będąc przede wszystkim prezentacją tradycji i teraźniejszości związanej z pszczelarstwem.

Na jeden dzień skansen przy zielonogórskim Muzeum Etnograficznym zamienia się w krainę tańca, muzyki i śpiewu oraz miejsce spotkań miłośników rękodzieła, sztuki ludowej i nieprofesjonalnej, smakoszy regionalnego wina, miodu oraz potraw regionalnych.

17 lipca, Jawor w woj. dolnośląskim, Winnice Wzgórz Trzebnickich

To była już dwudziesta dziewiąta degustacja polskich win w Restauracji Ratuszowej w Jaworze. Poprowadził ją Rafał Wesołowski - winiarz i właściciel z dolnośląskiej Winnice Wzgórz Trzebnickich. Fachowiec od produkcji znakomitego polskiego wina, ale też jeden z czołowych doradców w tematach uprawy winorośli, procesu produkcyjnego. Jego wina należą do najbardziej cenionych w Polsce. Degustowano sześć nowych win, wszystkie świeżo po debiucie nowego rocznika.

Zobacz też: Święto wolnowaru w Chinach

21 lipca, Wolsztyn w woj. wielkopolskim, Zarybieni – kulinarna bitwa

W wolsztyńskim parku naprzeciw siebie staną dwie drużyny pod wodzą Marka Kropielnickiego oraz Tomasza Smoczyka – kulinarnych mistrzów, szkoleniowców oraz szefów kuchni i jurorów prestiżowych konkursów w Polsce i Europie. Każda z drużyn składać się będzie z lokalnych kucharzy. Stoczą oni kulinarną bitwę o nowe regionalne smaki, jakie po imprezie zagoszczą w najlepszych restauracjach regionu. Zaprezentują wyjątkowe potrawy – dwa desery oraz dwa dania główne, które następnie będą degustowane przez zgromadzone tego dnia w parku osoby. Poza tym można będzie delektować się winami z lokalnej winnicy.

10 sierpnia, Szydłów w woj. świętokrzyskim, Święto Śliwki

Święto Śliwki to tradycyjne sadownicze dożynki Gminy Szydłów. Podczas imprezy odbywają się prezentacje produktów lokalnych, głównie ze śliwek. Kto lubi te smaczne owoce i chce się przekonać jak możne je wykorzystać w kuchni, koniecznie powinien pojechać. Imprezie towarzyszą koncerty muzyczne, wielki kiermasz oraz lunapark.

24 sierpnia, Żagań, woj. lubuskie, Festiwal Smaków Świata

W sierpniu Żagań przemieni się w prawdziwą stolicę przepysznego jedzenia. Wszystko to za sprawą Żagańskiego Festiwalu Smaków Świata. Na uczestników wydarzenia czeka wyjątkowa podróż kulinarna - to wydarzenie, którego zdecydowanie nie można ominąć. Spróbować będzie można dań nie tylko kuchni polskiej, ale również tajskiej, francuskiej, włoskiej czy greckiej.

6 września, Częstochowa, Festiwal Piwa Regionalnego-Rzemieślniczego

A na koniec wakacji zapraszamy do Częstochowy na kufelek piwa i dobre jedzenie. Zdegustować można będzie rozmaite piwa kraftowe, których popularność w Polsce z roku na rok rośnie. Młodsi i starsi piwni smakosze chętnie poznają nowe browary i nie boją się próbować nowych, często zaskakujących kompozycji smakowych. Będzie również coś dla miłośników jedzenia – podczas festiwalu odbędzie się zlot foodtrucków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć