WP

Smaki Polski: kaczka po krakowsku

Chociaż dawniej kaczka często gościła na polskich stołach, obecnie została zastąpiona przez kurczaka i indyka. Szkoda. Historia zna bowiem kilka staropolskich przepisów właśnie na kacze mięso. Jednym z nich jest tradycyjna potrawa z Małopolski, kaczka po krakowsku. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" sprawdzamy, czy warto jej spróbować.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Smaki Polski: kaczka po krakowsku
(123RF)
WP

Kuchnia małopolska, ukształtowana pod wpływem kuchni austriackiej, węgierskiej i żydowskiej, może poszczycić się wieloma smacznymi daniami z wielopokoleniową tradycją. Jednym z nich jest słynna kaczka po krakowsku, czyli kacze mięso z kaszą gryczaną i grzybami. Znanym fanem tej potrawy był Marek Grechuta. Według niektórych źródeł muzyk jadał kaczkę po krakowsku w restauracji Hawełka na krakowskim rynku.

Chociaż kacze mięso nie jest obecnie popularne w polskiej kuchni, warto wprowadzić je do jadłospisu. To mięso, mimo że ma wysoką zawartość tłuszczu, ma wiele wartości odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia. - Oprócz białka, dostarcza organizmowi żelaza i potrzebnych dla tworzenia enzymów pierwiastków. Kaczka bogata jest też w witaminy, np. niacynę i ryboflawinę, które są niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego – przyznała w rozmowie z WP Kuchnia Agata Lewandowska z poradni dietetycznej Dietosfera. Kolejną zaletą kaczego mięsa jest sposób i warunki w jakich hodowane są kaczki. Najprawdopodobniej możemy się spodziewać, że kaczka, którą kupimy nie dostała tak wielu antybiotyków jak popularne kurczaki.

Przepis na kaczkę po krakowsku

Składniki:

  • kaczka
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 10 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 cebula
  • śmietana
  • mąka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • wywar warzywny
WP

Przygotowanie: mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, miodem i razem z pokrojoną w plastry cebulą pieczemy przez ok. 60 minut w brytfance. W międzyczasie podlewamy ją wywarem z suszonych grzybów. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, a sos zostawiamy w naczyniu. Dodajemy do niego śmietanę i mąkę. Dodajemy pokrojone drobno grzyby i natkę pietruszki. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Kaszę zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez kilka minut, po czym dodajemy masło. Tak przygotowaną kaszę wstawiamy do piekarnika, aby stała się sypka. Na talerzu układamy okrąg z kaszy gryczanej. Do środka wkładamy kawałki kaczki. Całość polewamy grzybowym sosem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP