Smaki Polski: kaczka po krakowsku
Chociaż dawniej kaczka często gościła na polskich stołach, obecnie została zastąpiona przez kurczaka i indyka. Szkoda. Historia zna bowiem kilka staropolskich przepisów właśnie na kacze mięso. Jednym z nich jest tradycyjna potrawa z Małopolski, kaczka po krakowsku. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" sprawdzamy, czy warto jej spróbować.
Kuchnia małopolska, ukształtowana pod wpływem kuchni austriackiej, węgierskiej i żydowskiej, może poszczycić się wieloma smacznymi daniami z wielopokoleniową tradycją. Jednym z nich jest słynna kaczka po krakowsku, czyli kacze mięso z kaszą gryczaną i grzybami. Znanym fanem tej potrawy był Marek Grechuta. Według niektórych źródeł muzyk jadał kaczkę po krakowsku w restauracji Hawełka na krakowskim rynku.
Chociaż kacze mięso nie jest obecnie popularne w polskiej kuchni, warto wprowadzić je do jadłospisu. To mięso, mimo że ma wysoką zawartość tłuszczu, ma wiele wartości odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia. - Oprócz białka, dostarcza organizmowi żelaza i potrzebnych dla tworzenia enzymów pierwiastków. Kaczka bogata jest też w witaminy, np. niacynę i ryboflawinę, które są niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego – przyznała w rozmowie z WP Kuchnia Agata Lewandowska z poradni dietetycznej Dietosfera. Kolejną zaletą kaczego mięsa jest sposób i warunki w jakich hodowane są kaczki. Najprawdopodobniej możemy się spodziewać, że kaczka, którą kupimy nie dostała tak wielu antybiotyków jak popularne kurczaki.
Przepis na kaczkę po krakowsku
Składniki:
- kaczka
- 200 g kaszy gryczanej
- 50 g suszonych grzybów
- 10 g masła
- 4 łyżki miodu
- 1 cebula
- śmietana
- mąka
- olej
- sól
- pieprz
- majeranek
- natka pietruszki
- wywar warzywny
Przygotowanie: mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, miodem i razem z pokrojoną w plastry cebulą pieczemy przez ok. 60 minut w brytfance. W międzyczasie podlewamy ją wywarem z suszonych grzybów. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, a sos zostawiamy w naczyniu. Dodajemy do niego śmietanę i mąkę. Dodajemy pokrojone drobno grzyby i natkę pietruszki. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Kaszę zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez kilka minut, po czym dodajemy masło. Tak przygotowaną kaszę wstawiamy do piekarnika, aby stała się sypka. Na talerzu układamy okrąg z kaszy gryczanej. Do środka wkładamy kawałki kaczki. Całość polewamy grzybowym sosem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl