Smaki Polski: kaczka po krakowsku

Chociaż dawniej kaczka często gościła na polskich stołach, obecnie została zastąpiona przez kurczaka i indyka. Szkoda. Historia zna bowiem kilka staropolskich przepisów właśnie na kacze mięso. Jednym z nich jest tradycyjna potrawa z Małopolski, kaczka po krakowsku. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" sprawdzamy, czy warto jej spróbować.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kuchnia małopolska, ukształtowana pod wpływem kuchni austriackiej, węgierskiej i żydowskiej, może poszczycić się wieloma smacznymi daniami z wielopokoleniową tradycją. Jednym z nich jest słynna kaczka po krakowsku, czyli kacze mięso z kaszą gryczaną i grzybami. Znanym fanem tej potrawy był Marek Grechuta. Według niektórych źródeł muzyk jadał kaczkę po krakowsku w restauracji Hawełka na krakowskim rynku.

Chociaż kacze mięso nie jest obecnie popularne w polskiej kuchni, warto wprowadzić je do jadłospisu. To mięso, mimo że ma wysoką zawartość tłuszczu, ma wiele wartości odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia. - Oprócz białka, dostarcza organizmowi żelaza i potrzebnych dla tworzenia enzymów pierwiastków. Kaczka bogata jest też w witaminy, np. niacynę i ryboflawinę, które są niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego – przyznała w rozmowie z WP Kuchnia Agata Lewandowska z poradni dietetycznej Dietosfera. Kolejną zaletą kaczego mięsa jest sposób i warunki w jakich hodowane są kaczki. Najprawdopodobniej możemy się spodziewać, że kaczka, którą kupimy nie dostała tak wielu antybiotyków jak popularne kurczaki.

Przepis na kaczkę po krakowsku

Składniki:

  • kaczka
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 10 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 cebula
  • śmietana
  • mąka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • wywar warzywny

Przygotowanie: mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, miodem i razem z pokrojoną w plastry cebulą pieczemy przez ok. 60 minut w brytfance. W międzyczasie podlewamy ją wywarem z suszonych grzybów. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, a sos zostawiamy w naczyniu. Dodajemy do niego śmietanę i mąkę. Dodajemy pokrojone drobno grzyby i natkę pietruszki. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Kaszę zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez kilka minut, po czym dodajemy masło. Tak przygotowaną kaszę wstawiamy do piekarnika, aby stała się sypka. Na talerzu układamy okrąg z kaszy gryczanej. Do środka wkładamy kawałki kaczki. Całość polewamy grzybowym sosem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości