Smaki Polski: kaczka po krakowsku

Chociaż dawniej kaczka często gościła na polskich stołach, obecnie została zastąpiona przez kurczaka i indyka. Szkoda. Historia zna bowiem kilka staropolskich przepisów właśnie na kacze mięso. Jednym z nich jest tradycyjna potrawa z Małopolski, kaczka po krakowsku. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" sprawdzamy, czy warto jej spróbować.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kuchnia małopolska, ukształtowana pod wpływem kuchni austriackiej, węgierskiej i żydowskiej, może poszczycić się wieloma smacznymi daniami z wielopokoleniową tradycją. Jednym z nich jest słynna kaczka po krakowsku, czyli kacze mięso z kaszą gryczaną i grzybami. Znanym fanem tej potrawy był Marek Grechuta. Według niektórych źródeł muzyk jadał kaczkę po krakowsku w restauracji Hawełka na krakowskim rynku.

Chociaż kacze mięso nie jest obecnie popularne w polskiej kuchni, warto wprowadzić je do jadłospisu. To mięso, mimo że ma wysoką zawartość tłuszczu, ma wiele wartości odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia. - Oprócz białka, dostarcza organizmowi żelaza i potrzebnych dla tworzenia enzymów pierwiastków. Kaczka bogata jest też w witaminy, np. niacynę i ryboflawinę, które są niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego – przyznała w rozmowie z WP Kuchnia Agata Lewandowska z poradni dietetycznej Dietosfera. Kolejną zaletą kaczego mięsa jest sposób i warunki w jakich hodowane są kaczki. Najprawdopodobniej możemy się spodziewać, że kaczka, którą kupimy nie dostała tak wielu antybiotyków jak popularne kurczaki.

Przepis na kaczkę po krakowsku

Składniki:

  • kaczka
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 10 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 cebula
  • śmietana
  • mąka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • wywar warzywny

Przygotowanie: mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, miodem i razem z pokrojoną w plastry cebulą pieczemy przez ok. 60 minut w brytfance. W międzyczasie podlewamy ją wywarem z suszonych grzybów. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, a sos zostawiamy w naczyniu. Dodajemy do niego śmietanę i mąkę. Dodajemy pokrojone drobno grzyby i natkę pietruszki. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Kaszę zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez kilka minut, po czym dodajemy masło. Tak przygotowaną kaszę wstawiamy do piekarnika, aby stała się sypka. Na talerzu układamy okrąg z kaszy gryczanej. Do środka wkładamy kawałki kaczki. Całość polewamy grzybowym sosem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀