Smak Podlasia. Pyszne smażone zaguby

Zaguby to potrawa regionalna z Podlasia. Niewiele osób o niej słyszało. W ramach cyklu Smaki Polski pragniemy przybliżyć ją wam. To tradycyjne danie, którego sekretem jest ciasto pierogowe z farszem z tartych ziemniaków i boczkiem. Nadzienie zawija się w duży płat ciasta a powstały rulon tnie się na kawałki i gotuje. To proste i pyszne danie. Poznaj polską kuchnię!

Smak Podlasia. Pyszne smażone zagubySmak Podlasia. Pyszne smażone zaguby
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • świeżo mielony pieprz czarny

Przepis

Ziemniaki obrać i zetrzeć. Boczek pokroić w kostkę i posiekać cebulę. Razem smażyć. Po czym dodać starte ziemniaki i smażyć. Odłożyć do wystygnięcia. W międzyczasie zagnieść ciasto pierogowe z mąki, soli i ciepłej wody. Podzielić je na pół, rozwałkować na prostokątny placek i posmarować farszem. Zwinąć w rulon (roladę). Następnie lekko spłaszczyć i pokroić na 2 cm plastry. Wrzucać partiami do gotującej się wody. Zaguby powinny wypłynąć. Później odstawić do przestygnięcia. Na patelni rozgrzać olej i smażyć zaguby na złocisty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją