Trwa ładowanie...
Informacja prasowa
pieczenie
12-09-2017 13:15

Słodkie jesienne przyjemności z Amica. Pysznie i owocowo

Latem, najlepszym deserem są świeże owoce. W różnych kombinacjach – z lodami, posypane cukrem, w formie koktajlu… Lato co prawda już za nami, ale nie musi oznaczać to końca smacznych, owocowych deserów. Pora przestawić się na tryb jesienno-zimowy i zaprzyjaźnić na nowo ze swoim piekarnikiem. Jakie są najlepsze pomysły na owocowe słodkości tej jesieni?

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Słodkie jesienne przyjemności z Amica. Pysznie i owocowoŹródło: 123RF.COM
dcrhdtw

Latem jedzenie surowych owoców sprawia nam przyjemność. Są nie tylko słodkie i smaczne, ale też stanowią bardzo dobre źródło nawodnienia. Jesienią nasze potrzeby żywieniowe zmieniają się, a co za tym idzie, mamy ochotę na trochę inne przysmaki. Wiele jest przepisów na ciasta i słodkie owocowe desery. Wystarczy odpowiedni sprzęt do pieczenia, dobrze dobrane składniki i głowa pełna pomysłów, by przyrządzić najsmaczniejsze desery i przekąski.

Szybko i modnie

Jeśli nachodzi nas ochota na coś słodkiego, możemy szybko przygotować crumble – czyli owoce pod kruszonką. To prawdziwy kulinarny hit jesieni. Jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też niesamowicie smaczne. Wystarczy umyć i pokroić dowolne owoce, rozłożyć je w formie i przygotować kruszonkę. Jak? Najłatwiej jest po prostu zmieszać masło lub inny tłuszcz z cukrem i mąką. Można też wypróbować wersję wegańską, w której zamiast masła możemy użyć oleju kokosowego, a także wersję bezglutenową, używając specjalnej mąki. Do crumble dobrze sprawdza się mąka orzechowa (np. migdałowa) lub ryżowa. W zależności od konsystencji kruszonki, można też dodać do niej odrobinę mleka (także roślinnego) oraz ulubione nasiona (np. chia lub słonecznik) czy sezam. Po ułożeniu kruszonki na owocach, pieczemy ją przez około 20 minut w 180 stopniach.

Amica
Źródło: Amica

Przy przygotowaniu szybkiej przekąski przydaje się sprzęt, który nagrzewa się w krótkim czasie. Amica w modelu EB7654A+ INTEGRA SOFT zaprojektowała funkcję szybki nagrzew, dzięki której piekarnik osiąga wysoką temperaturę już w 4 minuty. Sekretem dobrego crumble jest chrupiąca kruszonka – należy jednak pilnować, by jej nie przypalić podczas, gdy owoce będą jeszcze chłodne. Dzięki równomiernemu pieczeniu w piekarnikach Amica nie musimy się o to martwić – precyzyjna dystrybucja ciepła sprawi, że nasz deser będzie z każdej strony tak samo wypieczony.

dcrhdtw

Zdrowo ipomysłowo

Jeśli najdzie nas ochota na małą słodką przekąskę sięgnijmy po chipsy. Ale nie takie z paczki, a po własnoręcznie wykonane ich zdrowe, owocowe odpowiedniki. Suszone banany, truskawki czy kiwi to świetne urozmaicenie każdego przyjęcia. Są także idealną przekąską dla dzieci. By je zrobić, wystarczy pokroić umyte wcześniej owoce w niezbyt grube plasterki (optymalnie 2-3 mm), ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Najlepiej, jeśli ma on szeroki zakres temperatur, każdy owoc piecze się bowiem w innej temperaturze. Przykładowo, banany wymagają długiego pieczenia – aż do 10 godzin – w temperaturze 60 stopni, ale chipsy z jabłek pieczemy już tylko około 2 godziny w temperaturze 200 stopni. Model EB954BA+ IN PYROLIZA od Amica posiada szeroki zakres temperatur (od 30 do 280 stopni) dzięki czemu przygotowanie zdrowych chipsów jest bardzo łatwe i wygodne!

Tradycyjnie i smacznie

Jakie ciasto kojarzy nam się z każdą wizytą u babci, rodzinnymi imprezami i powolnymi, zimowymi wieczorami? Jedna z najbardziej znanych polskich specjalności – ciasto drożdżowe. Jest ono idealne na każdą porę roku, jednak bardzo często jemy je właśnie jesienią i zimą. Jest to związane z faktem, że tak samo dobrze smakuje przygotowane ze świeżymi owocami, np. jagodami czy truskawkami, jak i wiśniami czy śliwkami z kompotu. Ciasto drożdżowe ma liczne grono wielbicieli, ale niewiele osób umie je prawidłowo przygotować. Jednym z sekretów idealnego ciasta jest odpowiednia temperatura składników.

Amica
Źródło: Amica

Mąka, której używamy do wypieku, powinna być nie tylko przesiana, ale też ogrzana. Przed użyciem jej do ciasta warto więc włożyć ją na kilkanaście minut do piekarnika o temperaturze 50 stopni. Po połączeniu składników, należy odstawić ciasto do wyrośnięcia, w temperaturze ok. 30 stopni. Tutaj znowu przydatny okaże się szeroki zakres temperatur w piekarnikach Amica. Jest on przydatne nie tylko we wspomaganiu wyrastania ciasta, ale także np. przy pieczeniu bez, które przygotowuje się zazwyczaj w nietypowej temperaturze 130 stopni. Przy pieczeniu wymagających ciast niezwykle ważne jest też równomierne pieczenie – uchroni nas ono od zakalca i sprawi, że każde ciasto będzie idealnie wypieczone.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dcrhdtw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcrhdtw
Więcej tematów