Naleśnikowa uczta
Naleśniki to danie, które można jeść na śniadanie, obiad, kolację czy jako imprezowe przekąski. Ciasto naleśnikowe jest wyjątkowo uniwersalne. Pasuje do dżemu, słodkich twarożków, a także wytrawnych farszy. Możliwości tworzenia kompozycji smakowych są wręcz nieograniczone. Oto nasze propozycje, które zasmakują każdemu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Idealne ciasto
Do przygotowania idealnego ciasta naleśnikowego potrzebujesz szklankę mąki pszennej, 2 jajka, szklankę mleka, szczyptę soli, 3 łyżki masła lub oleju oraz ¾ szklanki wody, najlepiej gazowanej. Woda gazowana sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne. Do naleśników deserowych można dodać łyżkę cukru.
Jeżeli mamy czas, możemy przygotować ciasto pół godziny wcześniej, aby odpoczęło. Wtedy naleśniki wyjdą wyjątkowo gładkie.
Naleśniki najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Aby wyszły idealne, nie trzeba być szefem kuchni. Jeżeli nie umiemy przerzucać ich w powietrzu, spokojnie możemy je delikatnie podważyć i przełożyć na drugą stronę, gdy z pierwszej są już lekko zarumienione.
Z mascarpone i owocami
Naleśniki z serkiem mascarpone i owocami to jeden z prostszych pomysłów na deser. Wystarczy wymieszać opakowanie serka z odrobiną cukru wanilinowego, którym następnie smarujemy naleśniki. Do tego dołożyć ulubione owoce. Idealnie pasują świeże truskawki czy brzoskwinie, ale poza sezonem można użyć owoców z puszki.
Na gotowego naleśnika wyłożyć łyżkę serka, rozsmarować i ułożyć owoce. Całość składać w chusteczkę.
Z puree warzywnym
Warzywa powinny gościć na stałe w naszym menu, a naleśniki z warzywnym farszem to świetny pomysł na zdrowy obiad. Do przygotowania farszy potrzebujesz ugotowanej marchewki, kalafiora i groszku. Marchewkę zmiksować z cynamonem, groszek z miętą, a kalafior z gałką. Naleśniki wypełniać kolorowymi farszami i zwijać w rulony. Kolorowe naleśniki z warzywami przyciągają wzrok. Są smaczne i zdrowe.
Z musem malinowym
Kolejna propozycja to naleśniki z twarożkiem i musem malinowym. Twaróg utrzeć z żółtkiem, dodać do smaku cukier puder i jogurt, aby konsystencja była łatwa do smarowania. Kilka malin odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować z jogurtem i cukrem na gładki mus. Naleśniki posmarować serem, złożyć w chusteczkę. Podsmażyć na klarowanym maśle i polać musem malinowym.
Ze szpinakiem i fetą
Szpinak i feta komponują się ze sobą doskonale. Można przygotować z nich sos do makaronu czy właśnie farsz do naleśników. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać umyty szpinak i podsmażyć, aż zwiędnie. Na naleśnika wyłożyć szpinak i pokruszoną fetę. Zwijać w rulon. Można jeść na zimno jako przekąskę na imprezie lub na ciepło do obiadu.
Naleśniki banofee
Taki wariant naleśników kochają najmłodsi. Krem kajmakowy należy przygotować z serka mascarpone z dodatkiem masy krówkowej. Ubić dwa składniki na gładką masę. Na usmażone naleśniki wyłożyć masę kajmakową i poukładać pokrojone w plasterki banany. Fani słodyczy mogą udekorować deser bitą śmietaną.
Z wędzonym łososiem
Roladki naleśnikowe z łososiem to świetna propozycja na imprezową przekąskę. Sprawdzą się tu nieco grubsze naleśniki, które po ostygnięciu należy posmarować serkiem kanapkowym. Na wierzchu ułożyć łososia i posypać koperkiem. Ułożyć rukolę i posiekane orzechy włoskie. Zwinąć w rulon i pokroić na skośne kawałki.