Słodkie i słone farsze do naleśników

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Naleśnikowa uczta

Obraz
© 123RF

Naleśniki to danie, które można jeść na śniadanie, obiad, kolację czy jako imprezowe przekąski. Ciasto naleśnikowe jest wyjątkowo uniwersalne. Pasuje do dżemu, słodkich twarożków, a także wytrawnych farszy. Możliwości tworzenia kompozycji smakowych są wręcz nieograniczone. Oto nasze propozycje, które zasmakują każdemu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Idealne ciasto

Obraz
© 123RF

Do przygotowania idealnego ciasta naleśnikowego potrzebujesz szklankę mąki pszennej, 2 jajka, szklankę mleka, szczyptę soli, 3 łyżki masła lub oleju oraz ¾ szklanki wody, najlepiej gazowanej. Woda gazowana sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne. Do naleśników deserowych można dodać łyżkę cukru.

Jeżeli mamy czas, możemy przygotować ciasto pół godziny wcześniej, aby odpoczęło. Wtedy naleśniki wyjdą wyjątkowo gładkie.

Naleśniki najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Aby wyszły idealne, nie trzeba być szefem kuchni. Jeżeli nie umiemy przerzucać ich w powietrzu, spokojnie możemy je delikatnie podważyć i przełożyć na drugą stronę, gdy z pierwszej są już lekko zarumienione.

/ 8Z mascarpone i owocami

Obraz
© 123RF

Naleśniki z serkiem mascarpone i owocami to jeden z prostszych pomysłów na deser. Wystarczy wymieszać opakowanie serka z odrobiną cukru wanilinowego, którym następnie smarujemy naleśniki. Do tego dołożyć ulubione owoce. Idealnie pasują świeże truskawki czy brzoskwinie, ale poza sezonem można użyć owoców z puszki.
Na gotowego naleśnika wyłożyć łyżkę serka, rozsmarować i ułożyć owoce. Całość składać w chusteczkę.

/ 8Z puree warzywnym

Obraz
© 123RF

Warzywa powinny gościć na stałe w naszym menu, a naleśniki z warzywnym farszem to świetny pomysł na zdrowy obiad. Do przygotowania farszy potrzebujesz ugotowanej marchewki, kalafiora i groszku. Marchewkę zmiksować z cynamonem, groszek z miętą, a kalafior z gałką. Naleśniki wypełniać kolorowymi farszami i zwijać w rulony. Kolorowe naleśniki z warzywami przyciągają wzrok. Są smaczne i zdrowe.

/ 8Z musem malinowym

Obraz
© 123RF

Kolejna propozycja to naleśniki z twarożkiem i musem malinowym. Twaróg utrzeć z żółtkiem, dodać do smaku cukier puder i jogurt, aby konsystencja była łatwa do smarowania. Kilka malin odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować z jogurtem i cukrem na gładki mus. Naleśniki posmarować serem, złożyć w chusteczkę. Podsmażyć na klarowanym maśle i polać musem malinowym.

/ 8Ze szpinakiem i fetą

Obraz
© 123RF

Szpinak i feta komponują się ze sobą doskonale. Można przygotować z nich sos do makaronu czy właśnie farsz do naleśników. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać umyty szpinak i podsmażyć, aż zwiędnie. Na naleśnika wyłożyć szpinak i pokruszoną fetę. Zwijać w rulon. Można jeść na zimno jako przekąskę na imprezie lub na ciepło do obiadu.

/ 8Naleśniki banofee

Obraz
© 123RF

Taki wariant naleśników kochają najmłodsi. Krem kajmakowy należy przygotować z serka mascarpone z dodatkiem masy krówkowej. Ubić dwa składniki na gładką masę. Na usmażone naleśniki wyłożyć masę kajmakową i poukładać pokrojone w plasterki banany. Fani słodyczy mogą udekorować deser bitą śmietaną.

/ 8Z wędzonym łososiem

Obraz
© 123RF

Roladki naleśnikowe z łososiem to świetna propozycja na imprezową przekąskę. Sprawdzą się tu nieco grubsze naleśniki, które po ostygnięciu należy posmarować serkiem kanapkowym. Na wierzchu ułożyć łososia i posypać koperkiem. Ułożyć rukolę i posiekane orzechy włoskie. Zwinąć w rulon i pokroić na skośne kawałki.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu