Słodkie i słone farsze do naleśników

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Naleśnikowa uczta

Obraz
© 123RF

Naleśniki to danie, które można jeść na śniadanie, obiad, kolację czy jako imprezowe przekąski. Ciasto naleśnikowe jest wyjątkowo uniwersalne. Pasuje do dżemu, słodkich twarożków, a także wytrawnych farszy. Możliwości tworzenia kompozycji smakowych są wręcz nieograniczone. Oto nasze propozycje, które zasmakują każdemu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Idealne ciasto

Obraz
© 123RF

Do przygotowania idealnego ciasta naleśnikowego potrzebujesz szklankę mąki pszennej, 2 jajka, szklankę mleka, szczyptę soli, 3 łyżki masła lub oleju oraz ¾ szklanki wody, najlepiej gazowanej. Woda gazowana sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne. Do naleśników deserowych można dodać łyżkę cukru.

Jeżeli mamy czas, możemy przygotować ciasto pół godziny wcześniej, aby odpoczęło. Wtedy naleśniki wyjdą wyjątkowo gładkie.

Naleśniki najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Aby wyszły idealne, nie trzeba być szefem kuchni. Jeżeli nie umiemy przerzucać ich w powietrzu, spokojnie możemy je delikatnie podważyć i przełożyć na drugą stronę, gdy z pierwszej są już lekko zarumienione.

/ 8Z mascarpone i owocami

Obraz
© 123RF

Naleśniki z serkiem mascarpone i owocami to jeden z prostszych pomysłów na deser. Wystarczy wymieszać opakowanie serka z odrobiną cukru wanilinowego, którym następnie smarujemy naleśniki. Do tego dołożyć ulubione owoce. Idealnie pasują świeże truskawki czy brzoskwinie, ale poza sezonem można użyć owoców z puszki.
Na gotowego naleśnika wyłożyć łyżkę serka, rozsmarować i ułożyć owoce. Całość składać w chusteczkę.

/ 8Z puree warzywnym

Obraz
© 123RF

Warzywa powinny gościć na stałe w naszym menu, a naleśniki z warzywnym farszem to świetny pomysł na zdrowy obiad. Do przygotowania farszy potrzebujesz ugotowanej marchewki, kalafiora i groszku. Marchewkę zmiksować z cynamonem, groszek z miętą, a kalafior z gałką. Naleśniki wypełniać kolorowymi farszami i zwijać w rulony. Kolorowe naleśniki z warzywami przyciągają wzrok. Są smaczne i zdrowe.

/ 8Z musem malinowym

Obraz
© 123RF

Kolejna propozycja to naleśniki z twarożkiem i musem malinowym. Twaróg utrzeć z żółtkiem, dodać do smaku cukier puder i jogurt, aby konsystencja była łatwa do smarowania. Kilka malin odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować z jogurtem i cukrem na gładki mus. Naleśniki posmarować serem, złożyć w chusteczkę. Podsmażyć na klarowanym maśle i polać musem malinowym.

/ 8Ze szpinakiem i fetą

Obraz
© 123RF

Szpinak i feta komponują się ze sobą doskonale. Można przygotować z nich sos do makaronu czy właśnie farsz do naleśników. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać umyty szpinak i podsmażyć, aż zwiędnie. Na naleśnika wyłożyć szpinak i pokruszoną fetę. Zwijać w rulon. Można jeść na zimno jako przekąskę na imprezie lub na ciepło do obiadu.

/ 8Naleśniki banofee

Obraz
© 123RF

Taki wariant naleśników kochają najmłodsi. Krem kajmakowy należy przygotować z serka mascarpone z dodatkiem masy krówkowej. Ubić dwa składniki na gładką masę. Na usmażone naleśniki wyłożyć masę kajmakową i poukładać pokrojone w plasterki banany. Fani słodyczy mogą udekorować deser bitą śmietaną.

/ 8Z wędzonym łososiem

Obraz
© 123RF

Roladki naleśnikowe z łososiem to świetna propozycja na imprezową przekąskę. Sprawdzą się tu nieco grubsze naleśniki, które po ostygnięciu należy posmarować serkiem kanapkowym. Na wierzchu ułożyć łososia i posypać koperkiem. Ułożyć rukolę i posiekane orzechy włoskie. Zwinąć w rulon i pokroić na skośne kawałki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia