Śledzie smażone w cieście
Śledzie najczęściej podajemy na zimno, jednak w Skandynawii furorę robią smażone świeże śledzie. Tak przygotowane ryby sprawdzą się jako danie obiadowe. Podaj do nich ulubiona surówkę i gotowane ziemniaki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Umyte i osuszone śledzie posolić i popieprzyć. Z jajka, mąki, mleka, szczypty soli i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia zrobić gęste ciasto naleśnikowe. W głębokiej patelni rozgrzać olej w takie ilości by śledzie smażyły się w głębokim tłuszczu. Filety zanurzać w ciasto i wkładać we wrzący olej. Smażyć przewracając aż ciasto zrobi się złote. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.
Przepis dodał użytkownik suzume
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze