Śledzie smażone w cieście
Śledzie najczęściej podajemy na zimno, jednak w Skandynawii furorę robią smażone świeże śledzie. Tak przygotowane ryby sprawdzą się jako danie obiadowe. Podaj do nich ulubiona surówkę i gotowane ziemniaki.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Umyte i osuszone śledzie posolić i popieprzyć. Z jajka, mąki, mleka, szczypty soli i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia zrobić gęste ciasto naleśnikowe. W głębokiej patelni rozgrzać olej w takie ilości by śledzie smażyły się w głębokim tłuszczu. Filety zanurzać w ciasto i wkładać we wrzący olej. Smażyć przewracając aż ciasto zrobi się złote. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl