Trwa ładowanie...
d2p9d29
d2p9d29

Śledzie smażone w cieście

Przepis

Śledzie najczęściej podajemy na zimno, jednak w Skandynawii furorę robią smażone świeże śledzie. Tak przygotowane ryby sprawdzą się jako danie obiadowe. Podaj do nich ulubiona surówkę i gotowane ziemniaki.

Oceń jako pierwszy:
d2p9d29
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Śledzie smażone w cieście
iStock
Składniki
  • filety ze świeżych śledzi
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
Przepis

Umyte i osuszone śledzie posolić i popieprzyć. Z jajka, mąki, mleka, szczypty soli i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia zrobić gęste ciasto naleśnikowe. W głębokiej patelni rozgrzać olej w takie ilości by śledzie smażyły się w głębokim tłuszczu. Filety zanurzać w ciasto i wkładać we wrzący olej. Smażyć przewracając aż ciasto zrobi się złote. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.

Przepis dodał użytkownik suzume

Śledzie smażone w cieście
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2p9d29

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29