Skorupka nie chce odejść? Dodaj do gotujących się jajek jeden składnik

Im jajko świeższe, tym trudniej oddzielić skorupkę od białka ugotowanego na twardo. Mimo starań i ostrożnego odrywania kawałka po kawałku w efekcie dostajemy postrzępione, nieestetyczne jajko pozbawione części białka. Jest na to jeden skuteczny sposób.

Obieranie jajka na twardo ze skorupkiObieranie jajek bywa trudne, gdy jajko jest wyjątkowo świeże
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Skorupka nie chce odejść?

Świeże jajka obierają się z trudem. Jak tłumaczy to nauka? Im jajko świeższe, tym więcej dwutlenku węgla obniżającego pH w białku. Kwaśne środowisko z kolei sprawia, że błona znajdująca się pomiędzy jajkiem a skorupką jest wyjątkowo mocna dzięki keratynie. Ta pergaminowa skórka jest przyczyną, dla której skorupka, zamiast odchodzić od białka, stanowi z nią jedną, trudną do oddzielenia całość.

Lubisz jajka? Wybierz gotowane na twardo

Niebywały sposób na jajko na twardo

By mieć gwarancję, że skorupka z łatwością będzie się obierać, a jajko nie pęknie w trakcie gotowania, wystarczy jeden składnik. Jaki? Plasterek cytryny

Do wody wraz z jajkiem włóż plasterek cytryny. Gotuj, w zależności od upodobania, od 4 do 7 minut.

To zakwasi wodę i sprawi, że skorupka stanie się bardziej twarda i na pewno nie pęknie podczas gotowania. Dodatkowo z łatwością będzie ją można oddzielić od delikatnego białka.

Zamiast cytryny można dodać ocet jabłkowy, winny, spirytusowy lub kwasek cytrynowy. Bez obaw, ich smak nie przeniknie do jajka.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory