Skorupka nie chce odejść? Dodaj do gotujących się jajek jeden składnik

Im jajko świeższe, tym trudniej oddzielić skorupkę od białka ugotowanego na twardo. Mimo starań i ostrożnego odrywania kawałka po kawałku w efekcie dostajemy postrzępione, nieestetyczne jajko pozbawione części białka. Jest na to jeden skuteczny sposób.

Obieranie jajka na twardo ze skorupkiObieranie jajek bywa trudne, gdy jajko jest wyjątkowo świeże
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Skorupka nie chce odejść?

Świeże jajka obierają się z trudem. Jak tłumaczy to nauka? Im jajko świeższe, tym więcej dwutlenku węgla obniżającego pH w białku. Kwaśne środowisko z kolei sprawia, że błona znajdująca się pomiędzy jajkiem a skorupką jest wyjątkowo mocna dzięki keratynie. Ta pergaminowa skórka jest przyczyną, dla której skorupka, zamiast odchodzić od białka, stanowi z nią jedną, trudną do oddzielenia całość.

Lubisz jajka? Wybierz gotowane na twardo

Niebywały sposób na jajko na twardo

By mieć gwarancję, że skorupka z łatwością będzie się obierać, a jajko nie pęknie w trakcie gotowania, wystarczy jeden składnik. Jaki? Plasterek cytryny

Do wody wraz z jajkiem włóż plasterek cytryny. Gotuj, w zależności od upodobania, od 4 do 7 minut.

To zakwasi wodę i sprawi, że skorupka stanie się bardziej twarda i na pewno nie pęknie podczas gotowania. Dodatkowo z łatwością będzie ją można oddzielić od delikatnego białka.

Zamiast cytryny można dodać ocet jabłkowy, winny, spirytusowy lub kwasek cytrynowy. Bez obaw, ich smak nie przeniknie do jajka.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze