Skorupka nie chce odejść? Dodaj do gotujących się jajek jeden składnik
Im jajko świeższe, tym trudniej oddzielić skorupkę od białka ugotowanego na twardo. Mimo starań i ostrożnego odrywania kawałka po kawałku w efekcie dostajemy postrzępione, nieestetyczne jajko pozbawione części białka. Jest na to jeden skuteczny sposób.
Skorupka nie chce odejść?
Świeże jajka obierają się z trudem. Jak tłumaczy to nauka? Im jajko świeższe, tym więcej dwutlenku węgla obniżającego pH w białku. Kwaśne środowisko z kolei sprawia, że błona znajdująca się pomiędzy jajkiem a skorupką jest wyjątkowo mocna dzięki keratynie. Ta pergaminowa skórka jest przyczyną, dla której skorupka, zamiast odchodzić od białka, stanowi z nią jedną, trudną do oddzielenia całość.
Lubisz jajka? Wybierz gotowane na twardo
Niebywały sposób na jajko na twardo
By mieć gwarancję, że skorupka z łatwością będzie się obierać, a jajko nie pęknie w trakcie gotowania, wystarczy jeden składnik. Jaki? Plasterek cytryny
Do wody wraz z jajkiem włóż plasterek cytryny. Gotuj, w zależności od upodobania, od 4 do 7 minut.
To zakwasi wodę i sprawi, że skorupka stanie się bardziej twarda i na pewno nie pęknie podczas gotowania. Dodatkowo z łatwością będzie ją można oddzielić od delikatnego białka.
Zamiast cytryny można dodać ocet jabłkowy, winny, spirytusowy lub kwasek cytrynowy. Bez obaw, ich smak nie przeniknie do jajka.
Zobacz także: