Skorupka nie chce odejść? Dodaj do gotujących się jajek jeden składnik

Im jajko świeższe, tym trudniej oddzielić skorupkę od białka ugotowanego na twardo. Mimo starań i ostrożnego odrywania kawałka po kawałku w efekcie dostajemy postrzępione, nieestetyczne jajko pozbawione części białka. Jest na to jeden skuteczny sposób.

Obieranie jajka na twardo ze skorupkiObieranie jajek bywa trudne, gdy jajko jest wyjątkowo świeże
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Skorupka nie chce odejść?

Świeże jajka obierają się z trudem. Jak tłumaczy to nauka? Im jajko świeższe, tym więcej dwutlenku węgla obniżającego pH w białku. Kwaśne środowisko z kolei sprawia, że błona znajdująca się pomiędzy jajkiem a skorupką jest wyjątkowo mocna dzięki keratynie. Ta pergaminowa skórka jest przyczyną, dla której skorupka, zamiast odchodzić od białka, stanowi z nią jedną, trudną do oddzielenia całość.

Lubisz jajka? Wybierz gotowane na twardo

Niebywały sposób na jajko na twardo

By mieć gwarancję, że skorupka z łatwością będzie się obierać, a jajko nie pęknie w trakcie gotowania, wystarczy jeden składnik. Jaki? Plasterek cytryny

Do wody wraz z jajkiem włóż plasterek cytryny. Gotuj, w zależności od upodobania, od 4 do 7 minut.

To zakwasi wodę i sprawi, że skorupka stanie się bardziej twarda i na pewno nie pęknie podczas gotowania. Dodatkowo z łatwością będzie ją można oddzielić od delikatnego białka.

Zamiast cytryny można dodać ocet jabłkowy, winny, spirytusowy lub kwasek cytrynowy. Bez obaw, ich smak nie przeniknie do jajka.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany