Trwa ładowanie...

Skorupka nie chce odejść? Dodaj do gotujących się jajek jeden składnik

Im jajko świeższe, tym trudniej oddzielić skorupkę od białka ugotowanego na twardo. Mimo starań i ostrożnego odrywania kawałka po kawałku w efekcie dostajemy postrzępione, nieestetyczne jajko pozbawione części białka. Jest na to jeden skuteczny sposób.
Share
Obieranie jajek bywa trudne, gdy jajko jest wyjątkowo świeże
Obieranie jajek bywa trudne, gdy jajko jest wyjątkowo świeżeŹródło: 123RF
d2mxo0g

Skorupka nie chce odejść?

Świeże jajka obierają się z trudem. Jak tłumaczy to nauka? Im jajko świeższe, tym więcej dwutlenku węgla obniżającego pH w białku. Kwaśne środowisko z kolei sprawia, że błona znajdująca się pomiędzy jajkiem a skorupką jest wyjątkowo mocna dzięki keratynie. Ta pergaminowa skórka jest przyczyną, dla której skorupka, zamiast odchodzić od białka, stanowi z nią jedną, trudną do oddzielenia całość.

Lubisz jajka? Wybierz gotowane na twardo

Niebywały sposób na jajko na twardo

By mieć gwarancję, że skorupka z łatwością będzie się obierać, a jajko nie pęknie w trakcie gotowania, wystarczy jeden składnik. Jaki? Plasterek cytryny

d2mxo0g

Do wody wraz z jajkiem włóż plasterek cytryny. Gotuj, w zależności od upodobania, od 4 do 7 minut.

To zakwasi wodę i sprawi, że skorupka stanie się bardziej twarda i na pewno nie pęknie podczas gotowania. Dodatkowo z łatwością będzie ją można oddzielić od delikatnego białka.

Zamiast cytryny można dodać ocet jabłkowy, winny, spirytusowy lub kwasek cytrynowy. Bez obaw, ich smak nie przeniknie do jajka.

Zobacz także:

Rozpływa się w ustach. Bajeczne warstwowe ciacho z adwokatem

Justyna Żyła i śniadanie dla syna. "Uczeń podczas e-lekcji dostaje wilczego apetytu"

Zimą sobie odpuść. Jakich warzyw i owoców lepiej teraz nie kupować?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2mxo0g

Podziel się opinią

Share
d2mxo0g
d2mxo0g
Więcej tematów