Sezon na plener w pełni. Co zabrać na piknik?
Majowe dni są coraz cieplejsze i aż chce się wyrwać z domu na piknik. W plener wystarczy zabrać koc, książkę i oczywiście – kosz piknikowy z odpowiednim ekwipunkiem. Co powinno się w nim znaleźć?
Co zabrać na piknik – jak spakować kosz?
Kosz piknikowy musi być duży, by pomieścić pojemniki z jedzeniem, sztućce, szklanki, serwetki. Dobrze, żeby miał warstwę termoizolacyjną, która zabezpieczy jedzeniem przed psuciem się, dzięki czemu smakowite sałatki nie podejdą wodą, a majonez nie zjełczeje.
Pamiętajmy, by do kosza nie wkładać żadnych przedmiotów luzem – warto zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki, dzięki którym wszystkie danie i produkty będą bezpieczne. Specjalnie zaprojektowane kosze mają również przybornik z przegródkami na sztućce i inne elementy piknikowej zastawy stołowej – to z kolei pozwala na bezproblemowe przewożenie nawet ostrych noży i zachowanie porządku w koszu.
Co zabrać na piknik – przekąski
Nie ma nic przyjemniejszego niż chrupanie smakowitych przekąsek w parku czy w leśnej głuszy. Jakie przekąski najlepiej sprawdzą się w tej roli?
- Kanapki w różnych postaciach. Ich alternatywą będą także placki tortilli czy usmażone w domu naleśniki, w które może zawijać ulubione dodatki. To także świetny sposób na wspólną zabawę z bliskimi – spakuj w pojemniki ser, wędlinę, pokrojone warzywa i pozwól, by każdy na piknikowym kocu przygotował swoją własną wariację na temat kanapki.
- Muffiny i placki. Muffiny o smaku pizzy czy z ostrym cheddarem? A może warzywne placki z cukinii? Ich niewątpliwym atutem jest to, że smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno, a do tego nie potrzeba sztućców, by je zjeść.
- Pasty, smarowidła, hummus – możesz do kosza spakować małe bułeczki lub kromki chleba, a do tego przygotować w domu ulubioną pastę na chleb. Może to być pasta z pieczonych warzyw, z tuńczyka, pasta twarogowa z dowolnymi dodatkami czy pasta jajeczna, której nie oprze się nikt. Jeśli do kosza spakujesz sucharki albo paluchy grissini, to pasty możesz zaserwować jako dipy do zanurzania w nich kawałków pieczywa.
- Kawałki warzyw. W plenerze świetnie smakuje dosłownie wszystko. A chrupanie pokrojonych warzyw w upalny letni dzień nie tylko jest przyjemne, ale mile orzeźwia. Co możesz pokroić i spakować w pojemniki? Kawałki selera naciowego, rzodkiewki, ogórki zielone i małosolne, paprykę, surową cukinię, pomidorki cherry.
- Spakuj również marynowane ostre papryczki, korniszony czy hiszpańskie oliwki. Będą świetnym dodatkiem do serów.
- Sery. Propozycja dla tych, którzy lubią mocne smaki. Twarde sery żółte, feta, roladki z serka koziego to świetna propozycja – może na randkę w plenerze?
Piknikowe przekąski w kilka chwil
Co zabrać na piknik – sałatki
Sałatka to nieodłączny element piknikowania – zrób taką, jaką lubi całą twoja rodzina lub weź ze sobą pojemnik z sałatą i warzywami oraz słoik z sosem i pozwól każdemu skomponować swój własny smak.
- Sałatka z jajkiem i tuńczykiem – wystarczy miks sałat, trochę tuńczyka z puszki i jedno jajko na twardo. Do tego zrób w domu dressing z cytryny, musztardy i oliwy lub po prostu weź ze sobą małą buteleczkę i polej oliwą gotową sałatę. Na pikniku nie trzeba nic więcej!
- Sałatka w słoiku – chcesz zachwycić rodzinę lub znajomych? Przygotuj małe, zakręcane słoiki – mogą być z recyklingu po ulubionym dżemie. Układaj warstwami to, na co tylko masz ochotę. Nasza propozycja? Na dno słoik połóż kilka liści szpinaku z rukolą, na to wyłóż pieczonego buraka pokrojonego w kostkę i odrobinę cebuli posiekanej drobno. Na to mini mozzarella, kawałki fety lub sera koziego. I już! Osobno w podróż zabierz sos vinaigrette. Taką sałatkę możesz przygotować też z oliwkami, kaszą bulgur czy jaglaną, a nawet makaronem.
Co zabrać na piknik – napoje
Nie zabieraj słodzonych gazowanych napojów – nie tylko są niezdrowe, ale nagrzany plastik i wzdymający gaz to nie jest dobre połączenie. Co w zamian?
- Herbata owocowa. Na rynku dostępne są gotowe mieszanki składające się między innymi z suszonych owoców. Pokochają je dzieci.
- Ice tea. Ale w domowej wersji – zaparz dzbanek zielonej lub białej herbaty, a gdy przestygnie, osłódź miodem, dodaj sok z pomarańczy lub limonki i listki mięty. Wrzuć kostki lodu i przelej wszystko do termosu.
- Lemoniada. Przegotowaną lub gazowaną wodę osłódź miodem lub cukrem trzcinowym i wlej sok z cytryn, limonek i pomarańczy. Dodaj miętę lub melisę.
- Napój ogórkowy. Ma taką samą bazę jak lemoniada, ale należy zmniejszyć ilość cytrusów na rzecz 1 długiego ogórka. Obierz go ze skóry połowę przeciśnij lub zblenduj i dodaj do wody, a drugą połowę pokrój w grube plastry i wrzuć do dzbanka.
- Sok i kompot. Domowe kompoty, świeżo tłoczone soki idealnie pasują do letnich pikników.
- Woda. Oczywiście przede wszystkim pijmy wodę, zwłaszcza gdy jest upał.
Co zabrać na piknik – deser
Deser podczas pikniku to ważny element imprezy w plenerze, ale należy pamiętać o kilku faktach. Niestety nie wszystkie desery sprawdzą się w roli piknikowych – unikajmy tortów ze śmietaną, ciast, które mogą się rozgnieść albo rozpaść pod wpływem wilgoci czy temperatury. Oczywiście lody, czekolada i galaretki też nie będą najlepszym pomysłem. Co w zamian?
- Słodkie, owocowe muffinki lub naleśniki z dżemem. Obie propozycje pokochają dzieciaki, a w dodatku można je z łatwością zrobić w kilku wariantach tak, żeby każdy odnalazł coś dla siebie.
- Owoce – świeże owoce takie jak truskawki, ale też jabłka, gruszki, winogrona i inne oraz sałatki owocowe, do których możemy użyć także owoców z puszki. Mogą być także owoce suszone – morele, żurawina, rodzynki.
- Orzechy – do pochrupania wybierajmy te niesolone, by nie wzmagały pragnienia. Uniwersalne będą nerkowce, orzechy włoskie, laskowe czy migdały.
- Zdrowe ciasteczka – owsiane, sezamki, herbatniki i biszkopty.
- Domowe ciasta – szybki chlebek bananowy, brownie, ciasta i bułeczki drożdżowe świetnie się sprawdzą na pikniku.
Zobacz także: