Sezon na najzdrowsze polskie owoce w pełni. Ja robię z nich pyszny sok, który wzmacnia serce i kości
Jakoś tak się utarło, że ze śliwek przygotowujemy powidła, a maliny przeznaczamy na sok. Jednak okazuje się, że z dorodnych i słodkich śliwek również można wycisnąć sok, który nie tylko doskonale smakuje, ale przy okazji jest ogromnym wsparciem dla organizmu.
Nasze babcie często przygotowywały sok poprzez długie gotowanie owoców z niemałą porcją cukru. Taki soczek nadal można znaleźć w wielu domowych spiżarniach i trudno odmówić mu uroku. Jest bardzo smaczny i bardzo słodki. A w wyniku długiego gotowania w znacznym stopniu pozbawiony wartościowych substancji odżywczych. Tymczasem okazuje się, że można zrobić dobry domowy sok inaczej, bez grama dodatkowego cukru. Podstawą są naturalnie słodkie, mocno dojrzałe owoce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania
Sok śliwkowy do domowej apteczki
Sok śliwkowy możemy z powodzeniem postawić obok soku malinowego, imbiru, miodu i cytryny. Jest naprawdę skuteczny w budowaniu odporności organizmu, sprawdza się również przy pierwszych objawach infekcji. Zawiera bardzo dużo witaminy C, która bezkonkurencyjnie sobie radzi z przeziębieniem i grypą, a także witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy, oraz witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu.
Wsparcie dla jelit i serca
Tym, co wyróżnia sok śliwkowy na tle innych domowych przetworów, jest duża zawartość błonnika. Dzięki niemu sok ze śliwek jest doskonałym naturalnym środkiem na problemy z zaparciami. Działa delikatnie, ale skutecznie, pobudzając pracę jelit i wspomagając trawienie. Regularne picie soku śliwkowego może znacząco poprawić perystaltykę jelit i pomóc w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego.
Co więcej, błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. W śliwkach jest też solidna porcja potasu, który odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi. Dodatkowym wsparciem są polifenole (silne antyoksydanty) i witamina K, ważna dla prawidłowego krzepnięcia krwi.
Przepis na sok śliwkowy z jabłkami
Do soku wybierz najbardziej słodkie odmiany owoców. Muszą być w pełni dojrzałe, ale unikaj taki, na których są już widoczne pierwsze oznaki zepsucia.
Składniki:
- 8 kg śliwek,
- 4 kg jabłek.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki i wytnij z nich gniazda nasienne. Śliwki tylko umyj (bez obierania), wytrzyj ściereczką, przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki.
- Wszystkie owoce przetrzyj na sucho przez sito lub w przecieraku. Jeśli chcesz, aby sok był klarowny, przelej go dwukrotnie przez filtr do kawy.
- Następnie przelej sok do garnka i wstaw do zagotowania. Gdy zacznie wrzeć, od razu wyłącz kuchenkę.
- Gorący sok przelej do czystych szklanych butelek. Mocno zakręć nakrętki i owiń butelki grubym ręcznikiem. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Przed przełożeniem soku do spiżarni, sprawdź, czy wszystkie nakrętki są wklęśnięte. Jeśli nie, wstaw butelki do pasteryzacji.